Giresun’da İlk Defa Dil Kanseri Ameliyatı Gerçekleştirildi

Giresun’da İlk Defa Dil Kanseri Ameliyatı Gerçekleştirildi
Sağlık Bakanlığı Giresun Üniversitesi Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan riskli ameliyatlara bir yenisi daha eklenerek...

Sağlık Bakanlığı Giresun Üniversitesi Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan riskli ameliyatlara bir yenisi daha eklenerek kanserli dil ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi.

Riskli ameliyatların da artık Giresun'da yapıldığına dikkat çeken Giresun Üniversitesi Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğan (KBB) Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kürşat Murat Özcan, "Giresun ilinde yapılan bu ameliyatlar son zamanlarda hem KBB branşı olarak bizim kliniğimizde hem de diğer birçok branştaki arkadaşlarımız tarafından yapılmaya başlandı. Bu Giresun ili için gerçekten büyük bir kazanç. Daha önceden afiliasyon öncesinde bu tür özel ameliyatları yapacak alt yapı ve ekip bulunmadığında hastalar genellikle çevre illerdeki daha büyük hastanelere gitmek zorunda kalıyordu. Bu da tabi çok ciddi bir zaman kaybı, maddi kayıp, iş gücü kaybına neden oluyordu. Artık afiliasyon sonrası da belli bir zamanda geçti bu sistem de daha çok oturdu. Bizde ve diğer branşlarda bu tür ameliyatlar gittikçe arttı. Kliniğimize baktığımız zaman birçok kanser ameliyatı yapmaya başladık servislerimizde bu tür hastalar artık arttı. Hastalarda bu şehirde bu ameliyatın yapılmasından dolayı çok memnunlar. Artık başka yerlere gitmeden bizde bu tedavileri olmak istiyorlar bizde bu tedavileri başarı ile gerçekleştirmeye çalışıyoruz" dedi.

"Kanserli dil ameliyatı bir ilk oldu"

Giresun'da ilk defa dil kanseri ameliyatını gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Özcan, 67 yaşındaki Fatma Yılmaz'ın kendilerine dilindeki yaradan dolayı başvurduğunu ve konulan tanı sonrası başarılı bir ameliyat yaptıklarını kaydetti.

Hastanın başvurması ve sonrası hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Kürşat Murat Özcan, "Hastamız dilde yara şikayeti ile bize başvurdu. Dilin sol tarafında uzun süre geçmeyen bir yara nedeniyle biz muayenesini yaptık muayene sonrası biyopsi yapıldı ve gelen sonuçta "dil kanseri" olduğu tanısı konuldu. Dil kanserleri çok hızlı seyreden boyna ve vücuda yayılma ihtimali çok yüksek olan kanserlerdir. Hızlı bir şekilde ameliyatla birlikte tedavisinin yapılması gerekiyordu. Biz de daha önce Giresun'da hiç yapılmamış olan bu ameliyatı planlayarak hızlı bir şekilde hastamızın hem dilinde yara ve etrafındaki dokularla birlikte ameliyatını gerçekleştirdik hem de her iki taraftaki boyunda lenf bezlerini de temizleyerek hastamızın tedavisini yaptık. Ameliyat sonrası takiplerimiz gayet iyi gidiyor patoloji sonucunun çıkmasıyla birlikte de ek tedavilere de başlayarak hastayı sağlığına kavuşturacağız inşallah" ifadelerini kullandı.

"Hastanın sağlık durumu iyi"

Giresun'da ilk defa yapılan dil kanseri ameliyatına giren Doç. Dr. Güven Yıldırım ise hastanın ameliyat sonrası durumunda ilişkin bilgiler verdi.

Doç. Dr. Yıldırım, "Hastamızın ameliyatının 9'uncu günü dikişlerini aldık. Daha önce trakeostomi dediğimiz dil ameliyatı sonrasında olası bir nefes darlığı önlemi için gırtlakta bir delik açmıştık onu kapattık. Rahat beslenmesi için burundan mideye bir sonda vardı onu çıkarttık artık ağızdan beslenmeye başladı. Her şey tamam olmuş durumda bizim için artık rahatlıkla taburcu edebileceğimiz duruma geldi. Ameliyat sonrasında patoloji raporunu bekliyoruz yani çıkardığımız kanserli dokunun çevre dokuyla olan ilişkisi ve temizlediğimiz boyun lenf bezleri ve bağ dokusunda ki yayılımın miktarına bakmamız gerekiyor. Oradaki duruma göre de daha sonra aşamada onkolojide radyo terapi dediğimiz ışın tedavisi yapmak gerekecek. Konuşması, yemesi her şey normal halde şu anda bile konuşa biliyor. Belli bir süre sonra o ameliyat edilmiş yerin izi bile çok belli olmayacak her türlü yeme, içme ve konuşma fonksiyonunu rahatlıkla yerine getirebilecek" şeklinde konuştu.

"Tecrübemizi devlet hastanesi doktorlarıyla paylaşıyoruz"

Ameliyatlara afiliasyon öncesi hastanede çalışan doktorların da girdiğini kaydeden Yıldırım şöyle devam etti:

"Bu ameliyatlar tabi bir tecrübe işi çünkü büyük ameliyat dediğimiz durumlar. Biz de yıllardır edindiğimiz tecrübeyi buraya aktarmaya çalıştık. Devlet hastanesindeki diğer doktor arkadaşlarla birlikte bu ameliyatı gerçekleştirdik, onlar da bu ameliyatların devamını gerçekleştirebilecekler. Şu anda burada KBB olarak tüm ameliyatları gerçekleştirebiliyoruz. Hastalarımız kendileri istemediği sürece başka bir şehre gitmelerine gerek kalmıyor. Onlar da bilsinler ki burada KBB ile ilgili her türlü sorun çözüme kavuşabiliyor."

Giresun’da İlk Defa Dil Kanseri Ameliyatı Gerçekleştirildi

Giresun’da İlk Defa Dil Kanseri Ameliyatı Gerçekleştirildi

Giresun’da İlk Defa Dil Kanseri Ameliyatı Gerçekleştirildi

Kaynak:IHA