"Gökoğuz Türklerinin Kara Gün Dostu Olmayı Sürdüreceğiz"

"Gökoğuz Türklerinin Kara Gün Dostu Olmayı Sürdüreceğiz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Moldova'nın kalkınması, gelişmesi dünya sahnesinde hak ettiği konuma ulaşması için gayret sarf ediyoruz. Bundan sonra da aynı...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Moldova'nın kalkınması, gelişmesi dünya sahnesinde hak ettiği konuma ulaşması için gayret sarf ediyoruz. Bundan sonra da aynı kararlılıkla Moldova halkının ve siz Gökoğuz Türklerinin kara gün dostu olmayı sürdüreceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gagavuzya Özerk Cumhuriyeti başkenti Komrat'ta halka hitap etti. Erdoğan, "Sizleri en kalbi duygularımla, hasretle, muhabbetle selamlıyorum. Buradan Gökoğuz yerinin dört bir yanındaki tüm dostlarımıza sevgilerimi saygılarımı gönderiyorum. Bizlere şu muhteşem tabloyu yaşattığınız için her birinize şükranlarımı sunuyorum. Bugün burada kardeşlik var. Bugün burada dayanışma var. İşbirliği var. Elbette burada Moldova ile Türkiye'nin kadim dostluğu var. Buraya elimiz boş gelmek yakışmaz dedik, olmaz dedik. Sizlere tüm Türkiye'nin 81 milyonluk Türk milletinin selamlarını getirdim. Sizlere Türkiye'deki akrabalarınızın sınırları aşan muhabbetini getirdim. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak gerçekleştirdiğim bu tarihi ziyaretin Moldova ve Gökoğuz yeri ile dayanışmamızı daha da perçinlediğine inanıyorum. Bizi bugün burada buluşmamıza vesile olan Sayın Cumhurbaşkanı Dodon'a sizlerin huzurunda teşekkür etmek istiyorum. İki gündür samimi misafirperverlikleri bizi evimizde hissettiren Moldova makamlarına da teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

"FİZİKİ SINIRIMIZ OLMASA DA BİZ MOLDOVA'YI KOMŞU ÜLKE OLARAK GÖRÜYORUZ"

İki ülke arasındaki bağlara değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kıymetli dostlar, elbette bugünlere kolay gelmedik. Karşımdaki şu muhteşem dayanışma manzarasına ulaşmamız hiç kolay olmadı. Bugünlere bizden önceki Cumhurbaşkanlarının Türkiye ile Moldova'nın ortak geleceğine inanan devlet ve siyaset adamlarının gayretiyle geldik. Bizim inancımızda ehli hünerin kıymetini bilmek, emek ve çaba sahibi herkesin hakkını teslim etmek esastır. Öncelikle bizden önceki siyasetçilere ülkem ve milletim adına şükran borcumuzu ifa etmek istiyorum. Gökoğuz Yeri'nin 1994 yılında özerk statüye kavuşmasına katkı sağlayan 9'uncu Cumhurbaşkanımız merhum Süleyman Demirel'i dönemin Moldova Cumhurbaşkanı Mircea Snegur'u yine o dönemde Gökoğuz Türklerinin önderi Stefan Topal'ı burada şükranla yad ediyorum. Bu devlet ve siyaset adamlarının sergilediği işbirliği hem Moldova'ya hem de Gökoğuz Yeri'ne huzur ve barış getirmiştir. Zor zamanlarda halklarının geleceğine yön veren ve bu topraklarda güzel bir miras bırakan liderlerin çabaları asla unutulmayacaktır. Bundan kısa süre önce 28 Eylül'de Gökoğuz Yeri'nin Kurucu Başkanı, Gökoğuz Türklerinin aksakalı Stefan Topal'ın vefatından duyduğum üzüntüyü özellikle ifade etmek istiyorum. Gökoğuz kimliğinin ve dilinin sadık evladının toprağı bol olsun diyorum. Onlar bu dünyadan göç ettiler ama geride bizim sahip çıkmamız ve çok daha ileriye taşımamız gereken bir miras bıraktılar. İnşallah bizler de Türkiye ve Moldova liderleri olarak bu mirası daha da ileriye götüreceğiz. Son 16 yılda attığımız adımlar bu mirasa sahip çıkma hususundaki güçlü irademizin birer yansımasıdır. Türkiye ile Moldova arasındaki bağlar Gökoğuz Yeri'ni de içine alacak şekilde son 16 yılda her alanda daha da perçinlenmiştir. Bugün iki ülke tarihte hiç olmadığı kadar birbirine yakındır. Fiziki sınırımız olmasa da biz Moldova'yı komşu ülke olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.

"MOLDOVA VE GÖKOĞUZ TÜRKLERİNİN KARA GÜN DOSTU OLMAYI SÜRDÜRECEĞİZ"

Moldova'nın toprak bütünlüğüne önem verdiğini belirten Erdoğan, "Moldovalı dostlarımızın dertleriyle dertlenmeyi, sevinçleriyle mutlu olmayı bir görev biliyoruz. Moldova'nın toprak bütünlüğünün korunmasına büyük önem veriyoruz. Hem Moldova'daki hem de Gökoğuz Yeri'ndeki gelişmeleri tıpkı komşularımızdaki hadiseler gibi çok yakından takip ediyoruz. Gerektiğinde de elimizdeki tüm imkanları Moldova halkı için seferber etmekten çekinmiyoruz. TİKA'mızla, iş adamlarımızla ve sivil toplum kuruluşlarımızla Moldova'nın kalkınması, gelişmesi dünya sahnesinde hak ettiği konuma ulaşması için gayret sarf ediyoruz. Bundan sonra da aynı kararlılıkla Moldova halkının ve siz Gökoğuz Türklerinin kara gün dostu olmayı sürdüreceğiz. Tabii burada bir hususunda altını çizmek istiyorum. Sizler 1994 yılında diğer devletler iç çatışmalarla kıvranırken kardeşçe yaşamayı seçtiniz. Avrupa'nın birçok ülkesi geleceğine karamsarlıkla bakarken sizler bu topraklarda huzuru, barışı, dayanışmayı tercih ettiniz. Moldova ve Gökoğuz halklarının bu kararı her türlü takdirin üzerindedir. Sizlerin bu asil tavrı tam anlamıyla bir demokrasi ve medeniyet örneğidir. Geçen 24 yılda kendilerini idare etme olgunluğunu gösteren siz soydaşlarımızı gönülden kutluyorum. Kendi kimliğinizi, dilinizi, iç barışınızı, birliğinizi, dirliğinizi koruyarak bu güzel mirası evlatlarınıza, torunlarınıza aktarmanızı diliyorum. Bilhassa içinde bulunduğumuz dönemde bunun son derece önemli olduğuna inanıyorum. Zira Avrupa başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde etnik ve kültürel farklılıklar kaçınmaya çalışılıyor. Asırlardır aynı toprağı paylaşan, aynı havayı soluyan geçmişi ve geleceği ortak olan toplumlar ayrıştırılmak isteniyor. Kültürel ırkçılık dünyanın dört bir ucunda adeta bir veba salgını gibi gün geçtikçe yayılıyor. İslam karşıtlığının yabancı düşmanlığına, etnik milliyetçilikten terörizme kadar birçok sorun bir arada yaşama idealimize sekte vuruyor. Buradaki soydaşlarımızın asla böyle bir tuzağa düşmemesi gerekiyor. Her birinizin bu bilinçle hareket edeceğine inanıyorum. Bu topraklardaki barış ve huzur ortamının bozulmasına hiç birinizin müsaade etmeyeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

"MOLDOVA PARLAMENTOSUNDA ÜÇ GÖKOĞUZ TÜRKÜ MİLLETVEKİLİ BULUNUYOR"

"Cumhurbaşkanı Sayın İgor'un davetine icabetle gerçekleştirdiğimiz bu tarihi ziyaret, bizim için oldukça bereketli geçiyor" diyen Erdoğan, "Dün ziyaretimizin ilk gününde Kişinev'de verimli görüşmeler yaptık. Başbaşa, heyetler arası görüşmelerimizde ilişkilerimizi stratejik ortaklık düzeyine yükseltme kararı aldık. Bu kararın dost ülke Moldova ile yeni bir dönemin kapılarını açacağını düşünüyoruz. Moldova ile kurduğumuz ortak geleceğin köprüsü sizlersiniz. Unutmayın, sizin gücünüz Moldova'nın gücü Moldova'nın gücü sizin gücünüzdür. Moldova parlamentosunda üç Gökoğuz Türkü milletvekili bulunuyor. Ayrıca sayın Vlah da bakanlar kurulu üyelerinden biri olarak görev yapıyor. Hiç şüphesiz sizleri siyasette temsil eden bu dostlarımıza çok önemli iki görev düşüyor. Birincisi Gökoğuz Yeri'nin sesi olmak ikincisi de Moldova ile diyalog kanallarını hep açık tutmak. 24 Şubat'ta Moldova parlamentosu seçimlerine 19 Mayıs'ta başkanlık seçimlerine gideceksiniz. Her birinizin vatandaşlık görevi bu süreçte birliğinizi, beraberliğinizi, dayanışmanızı korumak ve oyunuza sahip çıkmaktır. Sandıktan çıkan her sonuç halkın özgür iradesini yansıtır ve saygıyı hak eder. Oradan çıkacak sonucun belirleyicisi de siz olacaksınız. Şimdiden sonuçların Gökoğuz Yeri ve Moldova için hayırlı olmasını temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

"KOMRAT'TA BÜYÜK BİR EĞİTİM KOMPLEKSİ İNŞA ETMEK İÇİN GEREKEN ADIMLARI ATIYORUZ"

"Sağlık tesisi olmayan yerlere sağlık tesisi yapıyoruz" diyen Erdoğan, çocuklarımızı yetiştirmek için kreşler açıyoruz. Mevcut hizmet binalarını yeniliyor, eksikleri gideriyoruz. Su sorununu giderecek alt yapı projesine de başladık. Gelecek yıl Komrat'ta büyük bir eğitim kompleksi inşa etmek için gereken adımları atıyoruz proje bitmek üzere. Okuluyla, yurtlarıyla, kapalı spor salonuyla, basket alanıyla, voleybol alanıyla, tenis kortlarıyla evet buraya bu muhteşem eseri kazandırıyoruz. Gökoğuz Yeri buradaki tüm gençlerimiz için parlak bir gelecek sunabilecek altyapıya sahip olmalıdır. Bugün hastanemizi açtık gayet muhteşem. Açılan bu eser inanıyorum ki Gagavuz Yeri halkını çok daha rahatlatacak. Bir yerlere gitmenize gerek yok hastaneniz burada. Aynı şekilde bugün güzel bir kültür sarayının da açılışını yaptık. Birçok kültürel etkinlikleri yapacağınız çocuklarımızın kültürel eğitimini alacağı gerçekten muhteşem bir saray oldu. 2 bin 400 metrekare kapalı alana sahip böyle bir kültür sarayı yine Gagavuz yerinin medarı iftarı olacak. Moldova'nın yardıma en çok ihtiyaç duyan bölgelerinden biri olması Gökoğuz Yeri'nin kaderi değildir, olmamalıdır. Burada hepimize görevler düşüyor. Sayın Cumhurbaşkanı da bugün aramızda. Kendisinin Gökoğuz Yeri'ne olan samimi desteğini yakinen biliyorum. Bu destek Moldova'nın Gökoğuz Yeri'ne sahip çıktığının önemli bir göstergesidir. Bu yaklaşımın Moldova devletinin tüm makamlarınca devam ettirilmesi çok önemlidir. Dün stratejik konsey anlaşmasını imzalarken ardından Sayın Başbakan ve bakanlarla birlikte 5 tane önemli anlaşmaya da imzalarımızı attık. Bugüne kadar 60 anlaşması olan Türkiye-Moldova bu 5 anlaşmayla beraber sayıyı daha da tırmandırdı. Aramızdaki bu bağlar daha da güçlenecek. Biz de daha fazla iş adamımızı bu arada Gökoğuz Yeri'ne Moldova'ya yatırım yapmaya teşvik edeceğiz. Komrat'ta başkonsolosluğumuzun açılmasını heyecanla beklediğinizi biliyorum. İnşallah çok yakında başkonsolosluğumuzu da açacak başkonsolosumuzu da atayacağız. Bu konuda sayın cumhurbaşkanımızla dün bunu da görüştük. Başkonsolosluğumuzun da faaliyete geçmesiyle burada Türkiye'ye açılan yeni bir kapınız daha olacak" ifadelerini kullandı.

"Gökoğuz Türklerinin Kara Gün Dostu Olmayı Sürdüreceğiz"

"Gökoğuz Türklerinin Kara Gün Dostu Olmayı Sürdüreceğiz"

"Gökoğuz Türklerinin Kara Gün Dostu Olmayı Sürdüreceğiz"

Kaynak:IHA