Gümüşhane’de 7 Bin Kuşburnu Toprakla Buluştu

Gümüşhane’de 7 Bin Kuşburnu Toprakla Buluştu
Adı pestil ve kömenin yanı sıra kuşburnu ile özdeşleşen Gümüşhane'de sektörün yeniden canlanması adına kuşburnu bahçeleri kurulmaya başlandı.

Adı pestil ve kömenin yanı sıra kuşburnu ile özdeşleşen Gümüşhane'de sektörün yeniden canlanması adına kuşburnu bahçeleri kurulmaya başlandı.

Vali Okay Memiş'in talimatlarıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından temin edilen özel olarak yetiştirilmiş kuşburnu fidanları kapama bahçeleri yoluyla toprakla buluşmaya başladı.

Hazırlanan kuşburnu projesi kapsamında temin edilen 7 bin adet özel fidan il genelinde dikilirken, merkeze bağlı Tekke köyünde yıllarda meyve suyu, marmelat üretimi yapan ve şehrin önemli marka değerlerinden olan kapalı durumdaki Gümüşsu fabrikasının bahçesinde fidan dikim töreni düzenlendi.

Belediye Başkanlığı tarafından satın alınan ve önümüzdeki günlerde 250 kişiyle yeniden açılması planlanan fabrika bahçesindeki törene Vali Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Gümüşhane Ziraat Odası Başkanı Adem Okur, kurum çalışanları ve personel katıldı.

Burada yaptığı konuşmada Gümüşhane'nin pestil ve kömenin ana vatanı olduğunu vurgulayan Vali Memiş, "Baharla birlikte ceviz fidanları dikmeye başladık ve bu dikimler hala devam etmektedir. Bugün ise yine Gümüşhane ile özdeşleşen kuşburnu için 7 bin adet kuşburnuyla kapama bahçesi oluşturuyoruz. Dikimi yapılan fidanlar özel olarak yetiştirilmiş fidanlardır" dedi.

"Gümüşhane kuşburnunun gen merkezidir"

İlk bahçenin Gümüşhane Belediyesi tarafından satın alınan Gümüşsu fabrikası önündeki alanın olduğunu kaydeden Vali Memiş, "Gümüşhane kuşburnunun gen merkezidir. Neredeyse Gümüşhane'nin 319 köyünün tamamında doğal olarak kuşburnu yetişmektedir. Bu nedenle çok geniş ürün kapasitesine sahibiz. Birkaç yıl öncesine kadar Gümüşhane için çok cazip bir üründü kuşburnu. Cazibe merkezleri kapsamında olan ilimiz, bu imkandan yararlanması için Belediyemizin şirketi tarafından kuşburnu fabrikasını faaliyete geçirmek için Kalkınma Bankasına müracaat edildi. Biz de takip ediyoruz. Olumlu neticelenmesi halinde binlerce köylü vatandaşımızı ilgilendirebilecek bir çalışmaya daha parmak basmış olacak ve gerçekleştirmiş bulunacağız" diye konuştu.

Gümüşsu Meyvesuyu fabrikasının hem Gümüşhane hem de ülke için önemli bir fabrika olduğunu kaydeden Vali Memiş, "Geçmiş yıllardan edindiğimiz tecrübeye göre kuşburnu, kızılcık, böğürtlen gibi ürünlerin burada preslenerek işlendiği bir fabrikadır. Fabrikamız ilk çalışmaya başladığında 250 kişi istihdam edecek. Dolaylı olarak da doğadan kuşburnu toplayacak binlerce insanımızı ilgilendiriyor. Bugün burada yaptığımız örnek bir bahçe, devamını getireceğiz. Unutulan, önceden iyi niyetle başlanılan ancak atıl ve yarım kalan bu projenin de faaliyete geçmesiyle birlikte ilimize önemli bir değer katacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Vali Memiş, 7 bin fidanın dikiminin gerçekleştirildiğini dile getirerek, en az 1 milyon lira katma değer bekledikleri proje kapsamında fabrikanın da faaliyete geçmesiyle birlikte kuşburnu, kızılcık, böğürtlen gibi meyvelerin marmelat ve suyunun üretileceğini, profesyonelce üretim yapıp ülke ekonomisine, Gümüşhane ekonomisine değer katmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.

Belediye Başkanı Ercan Çimen ise atıl durumdaki fabrikayı Belediye bünyesinde kurdukları şirket aracılığıyla bankadan satın aldıklarını, Belediyeye kazandırdıkları fabrikayla ismiyle özdeşleşen kuşburnu üretimine devam etmek ve şehrimize katkı sağlamak istiyoruz dedi.

Konuşmaların ardından Vali Memiş, Başkan Çimen ve davetliler kendi elleriyle diktikleri fidanlara kürekle toprak atıp, can suyunu verdi.

Gümüşhane’de 7 Bin Kuşburnu Toprakla Buluştu

Gümüşhane’de 7 Bin Kuşburnu Toprakla Buluştu

Gümüşhane’de 7 Bin Kuşburnu Toprakla Buluştu

Kaynak:IHA