Gümüşhane’nin Pamukkalesi’nde ‘Ayazma’ Şenliği Yapıldı

Gümüşhane’nin Pamukkalesi’nde ‘Ayazma’ Şenliği Yapıldı
Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı İnkılap ve Dedeli köyü sınırları içerisinde yer alan Aktaş mevkindeki ve şehrin "Pamukkalesi" olarak nitelendirilen...

Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı İnkılap ve Dedeli köyü sınırları içerisinde yer alan Aktaş mevkindeki ve şehrin "Pamukkalesi" olarak nitelendirilen "Ayazma" taşında asırlardır devam eden şenlik geleneği yeniden canlandırıldı.

Musalla Vadisi'ndeki köylerde uzun yıllar boyunca devam eden fakat son yıllarda köylerdeki nüfusun azalması nedeniyle yapılmayan "Ayazma" şenliği bu yıl yeniden yapıldı.

Grup Canca'nın konser verdiği, vatandaşların kemençe ve davul-zurna eşliğinde halaylar çekip yöresel halk oyunları oynadığı programa vadide yer alan diğer köylerin muhtarları ile çocuğundan yaşlısına, kadınından erkeğine çok sayıda vatandaşın yanısıra Şiran ilçesi sınırlarındaki Tomara Şelalesi'ne geziye giden Gümüşhane Üniversitesi'nden 250 kişilik öğrenci grubu da katıldı.

Çok eski tarihlerden bu yana yapılıyor

Ayazma Şenlikleri'nin çok eski tarihlerden beri yapıldığını kaydeden İnkılap köyü muhtarı Ahmet Oral, yıllar geçtikçe herkesin bu işlerden soğuduğunu, bu yıl da köyün gençlerinin talebi üzerine yeniden canlandırmak istediklerini kaydetti. Oral, "Önümüzdeki yıllarda daha teşkilatlı programlar yapmayı düşünüyoruz. Ben 68 yaşındayım bu taştan tuzlu su çıkıyor. Eskilerin demesine bu su şifalı bir su. Eskiden gelir her hafta ellerini, yüzlerini yıkarlardı şifa niyetine" dedi.

Muhtar Oral, şenliğe olan katkıları nedeniyle Torul Kaymakamı Mustafa Karali'ye teşekkür etti.

Şenliğe katılan köy sakinlerinden Cihan Oral ise yıllardır 20 Mayıs tarihinde Ayazma'yı kutladıklarını belirterek, desteklerle daha da iyilerini yapmak istediklerini söyledi.

Travertenler insanları kendine çekiyor

Yer altındaki sıcak suyun yüzeye çıkarken soğuduğunda mineralleşip taşın yüzeyine aktığında bu traverten şeklini alarak Ayazma taşını oluşturduğunu ifade eden Oral, "Çeşitli yörelerden insanların gelip gittiği bir etkinlikti. Gümüşhane'nin Pamukkalesi olarak bildiğimiz bu taş insanları kendisine çekiyor. Eskiden çok kalabalıktır. İnsanlar akın akın buraya gelirdi. Anlatıldığına göre insanların ve hayvanların çıkarıldığı, hayvanların yıkandığı biliniyor. Çok eskilerden sadece bayanların taşın üzerine çıktığını biliyoruz. Hatta o dönemlerde kadın kılığına girip ayazma taşının üzerine çıkan erkeklerde vardı. Taş daha büyüktü fakat karayolu yapılırken bir kısmını kırdılar" ifadelerini kullandı.

Gümüşhane’nin Pamukkalesi’nde ‘Ayazma’ Şenliği Yapıldı

Gümüşhane’nin Pamukkalesi’nde ‘Ayazma’ Şenliği Yapıldı

Gümüşhane’nin Pamukkalesi’nde ‘Ayazma’ Şenliği Yapıldı

Kaynak:IHA