Günde 25 Ünite Kan Bağışı

Günde 25 Ünite Kan Bağışı
Kızılay Rize Şube Başkanı Mehmet Nuri Gezmiş, Ramazan ayında günde ortalama 25 ünite kan bağışı aldıklarını söyledi.

Gezmiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kan merkezi olarak sürekli vatandaşlardan kan bağışı alma çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Geçen yıl Rize Kızılay Kan Merkezi olarak 4 bin 889 ünite kan bağışı topladıklarını ifade eden Gezmiş, ''İlde ihtiyaç duyulan kan miktarı her geçen gün artıyor. Bu nedenle kan merkezimizin dışında gezici kan bağış otobüsümüz ile farklı yerlere gidip bağış topluyoruz'' dedi. 

Ramazan ayında kan bağış otobüsü ile iftardan sonra kan bağışı topladıklarını kaydeden Gezmiş, ''Otobüsümüz ile Şeyh Camisi'nin önünde kan bağışı topluyoruz. Burada günde ortalama 25 ünite kan bağışı alıyoruz. Yıl başından bu yana ise toplam 3 bin 600 ünite kan bağışı topladık'' diye konuştu. 

Gezmiş, kan bağış otobüslerinin bir süre sonra farklı yerlere gidip kan bağışı toplama çalışması yürüteceğini anlatarak, şunları söyledi: 

''Kan bağışı konusunda bilinçlilik düzeyinin artırılması ve kan verme alışkanlığının pekişmesi gerekiyor. 18-60 yaş arasındaki sağlıklı her bireyin belirli zaman aralıklarında kan bağışında bulunmalarını istiyoruz. Bir gün kendimize de lazım olabileceği bilinciyle hareket etmemiz lazım. Çünkü kan bağışı, belirli kişilerin vermesiyle üstesinden gelinebilecek bir hizmet değil.''

Kan bağışında bulunan kişinin kanında laboratuvarda kapsamlı tetkikler yapıldığını ve önemli bir hastalık bulunması halinde bu kişiye ulaşılıp haberdar edildiğini vurgulayan Gezmiş, ''Yani kan bağışında bulunan kişi, bir anlamda kontrolden geçmiş oluyor. Kan bağışı, bu bakımdan da önemli'' dedi.