Güneysu'da İçme Suyu Projesi

Güneysu'da İçme Suyu Projesi
Güneysu’nun su ihtiyacını karşılayacak olan ve uzun yıllar su sıkıntısına mahal vermeyecek olan İller Bankası destekli Gürgen İçme Suyu Projesinde zemin etüdü çalışmalarına başlandı.

Güneysu Belediyesi Fen işleri Müdürlüğü’nün yaptığı detaylı zemin etüdü çalışmaları sonrası su deposu yapım yerleri belirlenmeye başlandı. Güneysu Merkez Mahallesi’ne Bağlı Tepebaşı Köyü Musadüzü mevkisinde su depolarından birisinin kurulmasına karar verildi.

Proje hakkında görüşlerini dile getiren Güneysu Belediye Başkanı Ahmet Minder, 1997 de yapılan ve Güneysu Belediyesi Meclisince alınan bir kararla 1998 yılında Andon İçme Suyu Projesine dahil olan Güneysu’daki depoların kot olarak yüksekte bulunması sebebi ile Andon İçme Suyu’ndan yeterli ölçüde faydalanamadığını ifade ederek “Gerek konumsal ve fiziki etkiler gerekse Andon İçme Suyu Şebekesindeki teknik arızalar sebebi ile ilçemiz susuz kalmaktadır. Bu sebeplerden dolayı İlçe merkezimize yakın olan Gürgen – Başköy mevkisindeki sulardan ilçemize su getirme düşüncesi gündeme geldi. Bizzat Başköyde bulunan su kaynağına giderek incelemelerde bulunduk ve suların en az 100 yıllık su ihtiyacımızı karşılayacağına ve sadece ilçe merkezinin değil merkeze yakın köylerimizin de bu sulardan yararlanabileceğine karar verdik. Gürgen İçme Suyu Projesi diye adlandırdığımız projeyi uygulamaya sokmaya karar verdik ve bu doğrultuda girişimleri başlattık” dedi

İçme Suyu Projesini DSİ ile yapmaya karar verdiklerini ve DSİ’nin bağlı bulunduğu bakanlıkla görüşmeler yapıldığını da ifade eden Minder; “DSİ ile yaptığımız görüşmeler ve yapılan ön çalışmalar sonucu su kaynağının bol olduğunu gördük. Sonrasında Proje düşüncesini önce İller Bankasına sonrasında da Sayın Başbakanımıza ilettik.  Sayın Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bilgisi dahilinde sayın valimizin talimatları ile İller Bankası Gürgen İçme Suyu Projelendirmesini yapıldı” diye konuştu.

Projenin tamamlanması ile Güneysu’da artık su probleminin yaşanmayacağının altını çizen Minder; “ Gürgen İçme Suyu Projesini gerçekleştirmekle Andon İçme Suyundan vazgeçmiş sayılmayız. Zira Andon içme suyu şebekesinde meydana gelebilecek teknik arızalar karşısında Rize İl Merkezi’nin yararlanabilmesi için Rize Merkeze de su verebileceğiz” dedi.