Gürcistan’da Tartışmalı Yasa Tasarısı Parlamentoda Oylanarak Geri Çekildi

Gürcistan’da Tartışmalı Yasa Tasarısı Parlamentoda Oylanarak Geri Çekildi
Gürcistan'da basın özgürlüğünü kısıtlayacağı ve sivil toplum kuruluşlarını bastıracağı gerekçesiyle protestolara yol açan "Yabancı Etkinin Şeffaflığı Hakkında" yasa tasarısı, parlamentoda yapılan oylama sonucu resmen geri çekildi.

Gürcistan parlamentosunda 7 Mart'ta ilk okumada kabul edilen ve halkı sokağa döken "Yabancı Etkinin Şeffaflığı Hakkında" yasa tasarısının geri çekilmesine yönelik oylama yapıldı. Parlamentoda gerçekleştirilen oturumda, söz konusu yasa tasarısı 1'e karşı 35 oyla geri çekildi.

"Yabancı Etkilerin Şeffaflığı Hakkında" yasası

Gürcistan'da Halkın Gücü Partisi'nin parlamentoya sunduğu "Yabancı Etkilerin Şeffaflığı Hakkında" yasasına göre yıllık finansmanlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan STK ve medya kuruluşları, her yılın ocak ayında kendilerini "yabancı ajan" olarak kaydettirmek zorunda kalacaktı. Kaydı yapmayanlar ise 25 bin lari (182 bin TL) para cezasına çarptırılacaktı. Bağımsız uzmanlar, yasanın kabul edilmesi halinde Gürcistan'da basın özgürlüğünün kısıtlanacağını, sivil toplum kuruluşlarının bastırılacağını ve ülkenin Avrupa Birliği'ne katılma hedefinin sekteye uğrayabileceğini belirtmişti. Göstericiler ve göstericilere destek veren muhalefet partileri de yasa tasarısının Rusya'daki "Yabancı Ajanlar Hakkında Kanun"a benzediğini ifade etmişti. ABD, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler de söz konusu yasaya tepki göstermişti. Yasaya karşı gerçekleştirilen protestolarda polis ile göstericiler arasında tansiyon yükselirken, çıkan olaylar nedeniyle onlarca kişi yaralanmış, 133 kişi gözaltına alınmıştı.

"Yasayı geri çekmeye karar verdik"

İktidardaki Gürcü Rüyası Partisi şiddetli protestoların ardından dün yaptığı açıklamada, yasayı geri çekme kararı aldıklarını duyurmuştu. Kararın ardından yapılan açıklamada, "Yasa taslağının toplumda anlaşmazlıklara neden olduğunu görüyoruz. Yalan makinesi, yasa tasarısını olumsuz şekilde sunarak toplumun bir kısmını aldatmayı başardı. Yasa taslağına sahte "Rusya kanunu" damgası vuruldu ve parlamentoda ilk okumada kabul edilmesi toplumun bir kısmının gözünde ülkenin Avrupa rotasından çekilmesi şeklinde yorumlandı. Ayrıca radikal güçler bazı gençleri yasa dışı faaliyetlere dahil etti. Barış, huzur ve ekonomik kalkınmanın yanı sıra Gürcistan'ın Avrupa'ya entegrasyonunu ilerletmek için ülkemizde dikkatli olmalıyız. Bu nedenle yurttaşlarımız enerjilerini kavgaya değil, ancak ülkenin doğru yönde ilerlemesine kullanması gerekiyor. Yukarıdakilerin tümünü dikkate alarak yasayı geri çekmeye karar verdik" ifadeleri kullanılmıştı.

Gürcistan’da Tartışmalı Yasa Tasarısı Parlamentoda Oylanarak Geri Çekildi

Gürcistan’da Tartışmalı Yasa Tasarısı Parlamentoda Oylanarak Geri Çekildi

Gürcistan’da Tartışmalı Yasa Tasarısı Parlamentoda Oylanarak Geri Çekildi

Kaynak:IHA

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.