Gürcü Başkonsolos Japaridze’den Vali Kemal Çeber’e Ziyaret

Gürcü Başkonsolos Japaridze’den Vali Kemal Çeber’e Ziyaret
Gürcistan Cumhuriyeti’nin Trabzon Başkonsolosu Gela Japaridze, beraberinde Başkonsolos Yardımcısı Giorgi Qushitashvili ile birlikte Rize Valisi Kemal Çeber’i makamında ziyaret etti.

Gürcistan Cumhuriyeti’nin Trabzon Başkonsolosu Gela Japaridze, Rize Valisi Kemal Çeber’i ziyareti esnasında Türkçeye olan hakimiyeti sayesinde tercüman kullanmadı. Başkonsolosu Japaridze, uzun süredir Türkiye’de görev yaptığını, iki çocuğundan birinin İstanbul’da diğerinin de Ankara’da dünyaya geldiğini, bundan dolayı da genelde Türkiye’de, özelde ise Rize’de kendisini hiç yabancı hissetmediğini belirtti.

Sarp Sınır Kapısının açılması ile iki ülke arasındaki ilişkilerin çok hızlı bir şekilde geliştiğini belirten Başkonsolos  Japaridze, “1989 yılında açılan Sarp Sınır Kapısından bu yana iki ülke arasındaki ilişkiler her anlamda büyük bir ivme ile gelişti. Geçen bu zaman içerisinde çok güzel şeyler başardık. İki ülke arasında oluşturulan Türkiye-Gürcistan Stratejik İşbirliği Konseyi daha önce iki toplantı gerçekleştirdi. Üçüncü toplantının Ankara’da yapılması planlanmakta. Yapılacak bu toplantı ile her iki ülke arasındaki ilişkiler daha da üst seviyeye çıkmış olacak” dedi.

gurcistan-cumhuriyeti’nin-trabzon-baskonsolosu-gela-japaridze,-beraberinde-baskonsolos-yardimcisi-giorgi-qushitashvili-ile-birlikte-rize-valisi-kemal-ceber’i-makaminda-ziyaret-etti.-2.jpg

Rize Valisi Kemal Çeber de Gürcistan Cumhuriyeti’nin Trabzon Başkonsolosu Japaridze’yi makamında ağırlamaktan mutluluk duyduğunu, iki ülke arasında kurulan bu sıcak, samimi ve köklü ilişkilere Rize ölçeğinde katkı sağlamak adına üzerine düşen görevleri yerine getirmeye hazır olduğunu belirtti.

Son yıllarda birçok Gürcistan uyruklu vatandaşın Rize’deki hastanelerde tedavi olduğuna vurgu yapan Vali Çeber, “Biz burada Gürcistan uyruklu vatandaşları, Rizelilerden ayrı tutmuyoruz. Bilhassa yaz aylarında şehrimizde çok sayıda Gürcü vatandaş bulunmakta. Bu durum her iki ülke kültürleri arasında etkileşimi arttırmakta. Ayrıca Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile Gürcistan’daki üniversiteler arasında yapılan anlaşmalar sonucu her yıl çok sayıda Gürcü öğrenci de ilimize gelip çeşitli merkezlerde staj yapmakta” dedi.

Rize-Artvin Havalimanın tamamlanması, Rize Lojistik Merkezinin hayata geçirilmesi ile her iki ülke arasındaki sosyal ve ekonomik ilişkilerin daha da gelişeceğine inandığını belirten Vali Çeber, “Türkiye, son yıllarda birçok büyük çapta yatırımı hayata geçirdi. Rize-Artvin Havalimanını, Ovit Tünelini bu projeler arasında sayabiliriz. Tamamlanan ve devam etmekte olan bu projelerin yanında Rize Lojistik Merkezi’nin de hayata geçirilmesi ile Türkiye ile Gürcistan arasındaki ikili ilişkiler daha da üst noktalara çıkacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Türkiye Bizim İçin Batıya Açılan Kapı

Gelişen bu sohbet üzerine Başkonsolos Japaridze; “Türkiye bilhassa son yıllarda hızla gelişen ve büyüyen bir ülke. Bu yönüyle Türkiye ve Sarp Sınır Kapısı bizim için batıya açılan kapı” ifadelerini kullandı.

Ziyaretin son bölümünde Rize Valisi Kemal Çeber, misafirine Başkonsolos Japaridze’ye Rize çayı hediye etti.

gurcistan-cumhuriyeti’nin-trabzon-baskonsolosu-gela-japaridze,-beraberinde-baskonsolos-yardimcisi-giorgi-qushitashvili-ile-birlikte-rize-valisi-kemal-ceber’i-makaminda-ziyaret-etti.-1.jpg