Gürgen Köyünde Kararlı Bekleyiş

Gürgen Köyünde Kararlı Bekleyiş
Güneysu Gürgen Deresinde Baro Enerji tarafından yürutülen Heslere karşı dava sürecinin sonuna yaklaşılırken vatandaşların eylemleri de devam ediyor.

Halkolim köprüsü üzerinde toplanan vatandaşlar bir basın açıklaması yaptı.

Handüzü Yaylası Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada, hukuki ve haklı mücadelelerinin süreceği, dava sonucuna kadar buradaki nöbete devam edileceği belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: “Yaklaşık yedi aydır köyümüzde şirket ve onun yandaşları tarafından bir tiyatro sergilenmektedir. Burada bizi, vatandaşları da figüran olarak gören şirketin bu şımarıklığına vatandaşların demokratik, kararlı ve dik duruşuyla bir cevap verildi. Güneysu'da vatandaşların gösterdiği bu yasal, demokratik tepki bütün Türkiye'de takdir topladı ve örnek oldu. Çünkü vatandaşlar burada birçok tahrike rağmen yasal yollardan ayrılmadı ve demokratik duruşundan taviz vermedi. Buradaki süreci de tekrar bir hatırlayacak olursak, önce size yol yapıyoruz dediler, yalan olduğu ortaya çıktı. Sonra iznimiz var dediler, yalan olduğu ortaya çıktı. Yaptıkları bütün çalışmaların hukuksuz ve kacak olduğunu biz zaten biliyorduk. Ancak CİMER'den gelen, kaçak çalışıyorlar, izin verilmemiş, yer teslimi yapılmamış, ivedilikle çalışmalar durdurulsun, yazısıyla bu hukuksuzlukları en üst düzeyde yüzlerine vuruldu. Ne hikmetse yedi ayda alamadıkları izinleri iki günde aldılar ve iznimiz var diye iki satır yazıyla çalışmalara başladılar. Şimdi şirkete ve ilgili kurumlara iki soru soruyoruz. Birincisi, yedi ayda alamadığınız izinleri iki günde size kim, nasıl verdi? İlgili kurumlara da, CİMER'den gelen yazıya kadar siz de izinleri var diyordunuz. İzin olmadığını bilmenize rağmen vatandaşa neden doğruyu söylemediniz. İki ayda bile yetişmesi imkansız belgeleri iki günde nasıl hazırladınız, diye soruyoruz. İkinci sorumuz da, şimdiye kadar pişkince yalan söylediğiniz vatandaşlar bundan sonra size inanır mı? İşte bu yüzden hukuk tanımazlara, “dur” diyoruz. Topluma değer vermeyenlere ‘dur’ diyoruz. Deremizi sadece rant görenlere, ‘dur’ diyoruz. Yaşam alanlarını talan edenlere, ‘dur’ diyoruz. Bütün bu talana, çevre katliamına yasal haklarımızı kullanarak, hep beraber ‘dur’ diyoruz. Kısacası yüzlerce makineyle köyümüzün altını üstüne getiren Baro Enerjiye “dur” ve köyümüzden ‘defol’ diyoruz. Bilindiği üzere buradaki bu hukuksuzluğu ve talanı durdurmak için Handüzü Yaylası Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği çatısı altında Rize İdare Mahkemesine davamızı açmıştık. Avukatlarımız Remzi Kazmaz ve Eslem Ayhan da bu talan karşısında sürekli anayasal haklarımız doğrultusunda, demokrasiden ayrılmadan hareket ettiğimize vurgu yaptılar. Yani şirket bütün çalışmalarını hukuksuz yaparken bizim yaptığımız her davranış anayasal hak çerçevesindedir. Buna rağmen bu hukuksuzluğa fiili olarak dur diyen bir merci olmadı. Rize’mizin sayın milletvekilleri bir kere olsun gelip görmediler, bakmadılar, ilgilenmediler. Bu dava süreci devam ediyor ve yakın bir zamanda sonuçlanacak. Bu talancılar da geldikleri gibi gidecekler. Sonuç olarak da diyoruz ki, bugün belki yaptıklarımızın farkında değiliz, ama yıllar sonra köyümüzün güzel bir hikayesi olacak ve bu hukuksuzluğa dur diyenler de bu hikayenin kahramanları olacaklar. Bu toplantıya katılan, yağmurda-çamurda derede nöbet tutan, imza veren ve her türlü fedakarlığı gösteren bütün vatandaşlarımıza teşekkür ederiz.”

gurgen-koyunde-kararli-bekleyis-1.jpggurgen-koyunde-kararli-bekleyis-2.jpg