Güvenlik ve Özgürlük Konulu Münazara

Güvenlik ve Özgürlük Konulu Münazara
Rize Barosu ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nce ortaklaşa düzenlenen 'Güvenlik ve Özgürlük' konulu Münazara ilginç görüntülere sahne oldu.

Rize'de bulunan fen lisesi ve Anadolu liselerinin katılımıyla başlayan "güvenlik ve özgürlük" konulu münazarada ilginç bir konuya dikkat çekildi.

Münazaranın özgürlük boyutunu savunan Anadolu lisesi öğrencilerinden İlayda Yüksektepe, darbe; darbeciler ve yaptıklarına değinince hem kendi ses tonunu arttırdı hemde salonda bulunan protokol ve katılımcılardan ıslık ve alkış aldı.

"Darbeler bir ülkeyi zor kullanarak ve keyfi hareket ederek devirmektir." diyen lise talebesi hızını alamayarak dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren'e de değinmeden geçmedi. "1980 sabahı dönemin Genelkurmay Başkanı siyah beyaz ekranlara çıkarak yaptığı açıklamada 'Bundan sonra Türk halkının güvenliği Türk ordusuna aittir' dedi. Ülkede 657 bin kişi gözaltına alındı. 1 milyon 685 bin kişiyi fişlediler. 517 kişiye idam cezası verdiler. Basın yayın organları susturuldu. Gazeteler 300 gün yayın yapamadı." diyen Yüksektepe "Siz ne güvenliğinden bahsediyorsunuz özgürlük olmayınca güvenlik neye yarar." dedi.

YAPILAN DARBELER DEVLETİ 20 YIL GERİYE GETİRMİŞTİR

Yapılan darbelerin devleti 15 -20 yıl geriye götürdüğünü söyleyen İlayda Yüksektepe yapılan darbelerin maddi ve manevi olarak ülkeyi çökerttiğine işaret etti. "12 Eylül darbesi Türkiye'nin utanç tablosu olarak tarihe geçmiştir ve geçecektir." diyen İlayda şöyle devam etti: "1960 darbesinde Cemal Gürsel darbeyle iktidar oldu. 1 yıl sonra Başbakan Adnan Menderes idam adildi. Saddam Hüseyin de 1968 de darbeyle Irak yönetimini ele geçirdi. Hitlerden sonra gelen en büyük diktatör oldu