Habur İşliyor, Tır Sürücüleri Tedirgin

Habur İşliyor, Tır Sürücüleri Tedirgin
Kapatıldığı iddiaları ortaya atılan Türkiye'nin Irak sınırındaki Habur Sınır Kapısı işliyor.

Kapatıldığı iddiaları ortaya atılan Türkiye'nin Irak sınırındaki Habur Sınır Kapısı işliyor. İddialar nedeniyle kapının kapatılması tedirginliğini yaşayan tır şoförleri, bunun başta kendilerine olmak üzere hem Türkiye'ye hem de Irak Bölgesel Kürt Yönetimine zarar vereceğini düşünüyor.

Türkiye'nin Irak sınırında bulunan Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Habur Sınır Kapısı olağan işleyişini sürdürürken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimindeki (IKYB) bağımsızlık referandumu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kapı yakınlarındaki boş bir arazide tatbikat başlatması ve çıkarılan tezkere ile birlikte ortaya atılan kapının kapatılacağı iddiaları, tır şoförlerini tedirgin etti. Türkiye'den Irak'a yük taşıyan şoförler, kapının kapatılması durumunda ciddi zararlar göreceklerini belirtti.

Şoför Bahtiyar Gezme, tek dileklerinin barış olduğunu belirterek, çok sayıda şoför ve ailelerinin ekmeğinin Habur Sınır Kapısından çıktığını ifade etti. Sadece Güneydoğu'da değil, Irak'ta da birçok insanın bu kapı sayesinde evine ekmek götürebildiğini anlatan Gezme, "Şuanda kapıdayız ve Irak'a gidiyoruz. Bu kapının kapatılmasıyla bir yere varılmaz. Bütün insanlar ekmeğinin peşinde. Bölgede ne iş yeri ne de fabrika var. Kapatılırsa ne yapacağız" dedi.

Şoför Erdal Aslan, kapının şuanda açık olduğunu ancak kapatılması durumunda zararın kendilerine olacağını aktararak, "Bu ırak için önemli olmaz bence. Irak, İran tarafından da ticaretini yapar ama olan bize olur, şoförlere, garibanlara olur" diye konuştu.

Saim Gezme adlı tır şoförü ise bölgenin ekmeğinin bu kapıya bağlı olduğunu dile getirerek, "Bizim maddi durumumuz yok. Hepimiz bu kapıya bağlıyız. Kapının açık olması hem bizim hem de diğer taraf için iyi. Şuan sıkıntı yok ama olursa bizim için iyi olmaz" ifadelerinde bulundu.

(Mehmet Pişkin - Emrah Kızıl / İHA)

Habur İşliyor, Tır Sürücüleri Tedirgin

Habur İşliyor, Tır Sürücüleri Tedirgin

Kaynak:IHA