Hac Kuraları Çekildi. İşte Sonuçlar

Hac Kuraları Çekildi. İşte Sonuçlar
Hacı kuraları çekildi. Hacı adaylarının en küçüğü 1 aylık en yaşlısı 99 yaşında. Sonuçları öğrenmek için tıklayın.

Hac kuraları, Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen törenle çekildi. Hacı adaylarının en küçüğü 1 aylık en yaşlısı 99 yaşında.

EN YAŞLISI 99 YAŞINDA, EN GENCİ 1 AYLIK

Hac kuralarında İstanbul, Bingöl ve Konya'dan 99 yaşındaki 3 kişinin en yaşlı, Amasya, Ankara ve Kütahya'dan 1 ay 19 günlük 3 bebeğin de en genç hacı adayları olduğunu açıklandı.

Katsayılı kura sistemi kapsamında 6. kez başvuranların 36, 5. kez başvuranların 25, 4. kez başvuranların 16, 3. kez başvuranların 9, 2. kez başvuranların 4, ilk kez kayıt yaptıranların ise bir kez kuraya girebileceği belirtildi.

Kura sonuçları, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın adresinden yayınlanıyor.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, kura çekiminde yaptığı konuşmada hac kuralarına katsayılı kurayla adaletli bir sistem getirmeye çalıştıklarını belirterek bu sistemle 2007'de müracaat edenlerin yüzde 40'nın, 2011'de müracaat edenlerin ise yüzde 7'sinin kutsal topraklara gitme imkanı yakaladığını anlattı.

1 MİLYON ADAYIN YARIDAN FAZLASI KADIN

Bu yıl 212 bin 737 kişi ilk kez kayıt yaptırırken 868 bin 871 kişi de kayıt yeniletti. Toplam 1 milyon 160 bin 608 hacı adayı kuraya katıldı.

Hacı adaylarının 161 bin 326'sı müstakil, 34 bin 441'i otel, 964 bin 241'i ise normal tip konaklama türüne müracaat etti.

Hacı adaylarının yüzde 46,17'sinin erkek, yüzde 53,83'ünün ise kadın. Geçen yıl 57 olan yaş ortalaması ise bu yıl 55.

"KABETULLAH SEVGİSİ EKSİKSE ÜZÜLMEMİZ LAZIM"

Görmez, ''İslam'ın temel prensiplerini dikkate alarak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; kuralara yıllarca girip de gidemeyen kardeşlerimiz, hayatının sonuna kadar gidemediğini varsayalım, Cenab-ı Hakk'ın ondan bu görevin sorumluluğunu alacağından hiçbir endişeniz olmasın'' dedi.

Hacca gidebilme imkanı yakalamanın sevinciyle gidememenin hüznü arasında hiçbir fark bulunmadığını belirten Görmez, ''Hatta bazen gidememenin hüznü gidebilmenin sevincinden Allah katında daha değerlidir'' dedi.

"HAC MEKTEBİNDE ÖĞRENCİSİNİZ"

Hac ibadetini bir eğitime dönüştürmenin önemini vurgulayan Görmez, hakkıyla eda edilemediği zaman haccın sadece turistik bir seyahate dönüşebileceği uyarısında bulundu.

Umrede diğer ülkelerden Müslümanlar Kur'an okurken, Türk hacı adaylarının sohbet ettiğini gördüğünü ve bundan üzüntü duyduğunu ifade eden Görmez, bunun üzerine umre ve hacca kayıt olanların Kur'an öğrenmesini sağlamak için çalışma kararı aldıklarını bildirdi. Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bütün hacı adaylarından istirhamım, hac kurasında isminiz çıktıktan sonra Kur'an mektebine, İbrahim mektebine, İsmail okuluna, Kabe-hac mektebine kayıtlı birer öğrenci olduğumuzun farkında olun. İlk yapacağınız iş, Kur'an-ı Kerim'i okumasını bilmiyorsak müftümüze, yanı başımızdaki caminin görevlisine müracaat edeceksiniz. Yaşınız ne olursa olsun sakın bu imkanı kaçırmayın. Bütün hacı adaylarımız Kabetullah'a Kur'an'ı öğrenmiş olarak varsınlar''

Görmez, hacı adayları için Hz. Muhammed'in hayatını anlatan bir kitap da hazırladıklarını bildirdi.

Kesin kayıtlar 4-15 Haziran arasında olacak. İlk hac kafilesi 17 Eylül'de yola çıkacak, dönüşler ise 30 Ekim'de başlayıp 29 Kasım'da bitecek. 

2012 HAC KURA SONUÇLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN...