Hafızayı geliştirmenin yolları

Hafızayı geliştirmenin yolları
Bazı şeyleri hatırlamakta sık sık problem mi yaşıyorsunuz?

Herkes bazen bir şeyleri unutur, bu konuda yalnız değilsiniz. Ancak hafızanın kötüleşmesi hafife alınmaması gereken bir şeydir. Hafıza kaybı veya bunamayı önlemek konusunda garantili bir yöntem var olmasa da bazı öneriler faydalı olabilir. Öncelikle zihinsel olarak aktif kalmak önemlidir. Nasıl ki fiziksel aktivite vücudu dinç tutuyorsa, beyni canlandıran aktiviteler de beyni dinç tutar. Bu da hafıza kaybını önlemeye yardımcı olabilir. Bulmaca çözmek, gazetenin normalde okumadığınız bir kısmını okumak, araba sürerken veya yürürken alternatif yollar kullanmak, enstrüman çalmayı öğrenmek beyni aktif tutar.

Düzenli olarak sosyalleşin

Sosyal iletişim depresyonu ve stresi uzakta tutar. Bunlar hafıza kaybına yardımcı olan faktörlerdir. Sevdiklerinizle bir araya gelme fırsatlarını kaçırmayın, özellikle de yalnız yaşıyorsanız.

Organize olun

Eğer eviniz karmaşa içindeyse ve notlarınız dağınıksa unutmaya daha meyilli olursunuz. Yapılacakları, randevuları özel bir yere not alın. Bu listeleri güncel tutun ve yaptıklarınızı işaretleyin. Cüzdanınız, anahtarınız için özel yerler belirleyin.

Odaklanın

Dikkat dağıtıcı şeyleri sınırlandırın ve birçok şeyi bir arada yapmayın. Eğer hatırlamanız gereken bilgiye odaklanırsanız, sonradan hatırlamaya çalışırken işiniz kolaylaşacaktır. Hatırlamaya çalıştığınız şeyi sevdiğiniz bir şarkı veya renkle ilişkilendirmek de işe yarayabilir.

Sağlıklı beslenin

Kalbiniz için sağlıklı gıdalar, genellikle beyniniz için de sağlıklıdır. Meyve, sebze ve tam tahıllı gıdalar tüketin. Az yağlı protein kaynakları tüketin, bunlar arasında balık, yağsız et ve derisiz tavuk yer alır. Yeterince su içmemek ve çok alkol tüketimi da kafa karışıklığına ve hafıza kaybına sebep olabilir.

Günlük hayatınıza fiziksel aktiviteyi katın

Fiziksel aktivite tüm vücudunuza ve beyninize kan akışını artırır. Bu da hafızanın keskin kalmasını sağlar. Çoğu sağlıklı yetişkin için haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta aerobik egzersiz (tempolu yürüme gibi) veya 75 dakika yoğun aerobik egzersiz (koşma gibi) önerilir. Eğer spor yapmaya vaktiniz yoksa gün içine 10 dakikalık yürüyüşler sıkıştırmaya çalışın.

Kronik sorunlarınızı yönetin

Doktorunuzun şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve depresyon gibi kronik hastalıklar için yaptığı tavsiyelere uyun. Kendinize ne kadar iyi bakarsanız hafızanız da o kadar iyi olacaktır. Düzenli olarak ilaçlarınızı doktorunuzla beraber değerlendirin. Farklı ilaçlar hafızayı etkileyebilir.