Hakim Karşısına Çıkmayı Bekliyor

Hakim Karşısına Çıkmayı Bekliyor
Suç örgütü kurduğu öne sürülerek gözaltına alınıp tutuklanan gazeteci Gençağa Karafazlı yaklaşık 5 aydır hakim karşısına çıkarılmayı bekliyor....

Rize’deki çeşitli sivil toplum örgütleri bir basın toplantısı düzenleyerek aylardır duruşmaya çıkarılmadan tutukluluğu devam ettirilen Karafazlı’ya destek verdi. 

Gazeteci Gençağa Karafazlı’nın bir an önce hakim karşısına çıkarılması gerektiğini belirten STÖ temsilcileri, bu uygulamanın bile hukukun Türkiye’de geldiği durumu ortaya koyduğunu kaydettiler.

Düzenlenen ortak basın açıklamasında Karafazlı’nın dört buçuk ay gibi bir süredir özgürlüğünden yoksun bırakıldığı belirtilerek, bu uygulamanın insan haklarına ve hukuka aykırı olduğu vurgulandı. Karafazlı’nın bir an önce adaletin karşısına çıkarılması gerektiğinin belirtildiği açıklamada, geciken adaletin adalet olmadığı kaydedildi.

Gazeteci Gençağa Karafazlı’ya destek vermek için bir araya gelen ÖDP Rize İl Başkanı Yaşar Aydın, Emek Partisi Rize İl Başkanı Hasan Zorlucan, eski CHP Rize İl Başkanı Erol Koyuncu, Eğitim-Sen Rize Şube Başkanı Ercan Özay, Belediye İş Sendikası Rize bölge temsilcisi Muammer Öksüz, TÜMBELSEN Rize Şube Başkanı Ö. Salih Erol, İHD Rize temsilcisi Günay Karafazlı, SES Rize Şube Başkanı Cemal Melemşe, Tek Gıda İş Sendikası Pazar şube temsilcisi Metin Posta ve gazeteci Musa Yazıcı katılımıyla ortaklaşa bir basın açıklaması yapıldı.

Dört buçuk aydır hakim karşısına çıkartılmayı bekleyen gazeteci Gençağa Karafazlı’nın bir an önce yargı karşısına çıkartılarak bu hukuksuzluğa son verilmesi gerektiğinin belirtilen açıklamada, bu yapılan uygulamanın insan haklarına aykırı olduğu belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi;

İHD üst kurul delegesi, Show TV, Birgün, Evrensel Gazetesi Rize temsilcisi, gazeteci arkadaşımız Gençağa Karafazlı 17 Haziran gününden beri tutuklu bulunmaktadır. Yaklaşık 29 yıldan beri muhalif bir anlayışla gazetecilik yapan Karafazlı, ‘Suç örgütü kurmak ve üyesi olmak’ iddiasıyla yaklaşık dört buçuk aydır hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutularak özgürlüğü elinden alınmıştır.

Bir takım faili belli olayların Gençağa Karafazlı’ya mal edilerek suçlanması bir hukuksuzluk göstergesidir. Polis ve savcılık sorgusunda iddia edilen ‘suç örgütü’yle ilgili değil de, yaptığı yolsuzluk haberleriyle ilgili soruların sorulması ise ilginçtir. Bundan da anlaşılmaktadır ki Karafazlı susturulmak istenmiştir ve dört buçuk aydır susturulmuştur.

Tüm bunlar bir yana bizler, Türkiye’nin baskıcı polis devleti değil, demokratik hukuk devleti olmasını diliyoruz. Gençağa Karafazlı hangi örgütü kurdu, hangi yasadışı örgütle ilgisi vardır? Tüm bunların bir an önce açığa çıkartılmasını talep ediyoruz.

Sağlık problemleri olan Karafazlı dört buçuk aydır hakim karşısına çıkartılmayı beklemektedir. Eğer CMUK’un 100. maddesi gereği tedbir amaçlı tutuklanmış ise bu süre çoktan aşılmıştır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 5. maddesine göre de bu sürem çoktan aşılmış bulunmaktadır. Tekrar söylüyoruz, Gençağa Karafazlı bir an önce yargı karşısına çıkartılmalıdır. İddia edildiği gibi bir suçu varsa bir an önce hakim karşısına çıkartılarak bu suçu kesinleştirilmelidir. Şayet ortada bir suç yoksa da, bir an önce elinden alınmış olan özgürlüğüne kavuşturulmalıdır. Bunu söylüyor ve talep ediyoruz, bu belirsizliğin ortadan kaldırılıncaya kadar takipçisi olacağız.” dedi.