Hani Çaykur ile Toplu İş Sözleşmesi İmzalanmamıştı

Hani Çaykur ile Toplu İş Sözleşmesi İmzalanmamıştı
DİSK Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan, Özgıda İş Sendikası ile Çaykur arasında Toplu İş Sözleşmesi imzalandığını resmi belge ile ispatladı.

DİSK Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan, Öz Gıda İş Sendikası ile Çaykur arasında Toplu İş Sözleşmesi imzalandığını resmi belge ile ispatlarken Dünya’da eşi benzeri görülmemiş bir şekilde 3 günde Toplu İş Sözleşmesinin imzalandığını kaydetti.

seyit-aslandan-rizede-basin-aciklamasi-4.jpg

DİSK Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan, DİSK Rize Temsilciliğinde düzenlediği basın toplantısında Öz Gıda-İş Sendikası Karadeniz Bölge Temsilcisi Tevfik Hançeroğlu’nun Çaykur ile toplu iş sözleşmesi imzalanmadığı sözlerini resmi belge ile yalanladı. Aslan, Çaykur ile Özgıda İş Sendikası arasında 19 Ocak 2015 tarihinde Toplu İş Sözleşmesinin imzalandığını Çaykur’un fabrikalara gönderdiği yazıyı basın mensuplarına göstererek ya Çaykur’un yada Öz Gıda İş Sendikası’nın yalan söylediğini ifade etti.

seyit-aslandan-rizede-basin-aciklamasi-1.jpg

caykur-ile-oz-gida-is-arasinda-toplu-is-sozlesmesi-19-ocakta-imzalandi.jpg

caykur-ile-oz-gida-arasinda-toplu-is-sozlesmesi-imzalandi.jpg

DİSK Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan, DİSK’e bağlı iş yeri temsilcileri de yer aldığı basın toplantısında, “Elimizde Çaykur İşletmeleri Genel Müdürlüğünün fabrikalara gönderdiği resmi yazı var.  Çaykur antetli bu kağıttaki yazıda Çaykur ile Öz Gıda İş Sendikası arasında Toplu İş Sözleşmesinin 19 Ocak 2015 tarihinde imzalandığı ve aynı gün yürürlüğe girdiği ifade ediliyor. Bu yazı Çaykur tarafından fabrikalara gönderildi.  Ya Çaykur Genel Müdürlüğü yada Özgıda İş Sendikası yalan söylüyor. Çaykur’un kendi antetli kağıdıyla fabrikalara gönderdiği bu yazının altında Çaykur Genel Müdür Vekili Dr. Turgay Turna ile Çaykur Genel Müdür Yardımcısı Turgay Pınarbaş’ın imzaları var. O zaman bu arkadaşların çıkıp bizim adımıza bunu kimse yapamaz demeleri lazım. Bu imza onların. Bu antetli kağıt Çaykur Genel Müdürlüğü’nün kağıdı. Yani bunu yalanlıyorlarsa tamam bizim bir itirazımız yok. Bu bizim değildir bu açıklamayı biz yapmadık diyorlarsa bunu söylesinler. Öz Gıda İş Sendikasının yapmış olduğu sözleşmeyi işçiye açıklayacak yüzü kalmamıştır, cesareti kalmamıştır. Çünkü nasıl bir sözleşme imzalandı henüz belli değildir. Belki de Çaykur işçisinin hakları geriye gitmiştir bunu bilmiyoruz. Dolayısıyla  Öz Gıda İş Sendikası’na buradan çağrımızı yeniliyoruz. İşçiden neyi gizliyorsunuz, işçiden neyi saklıyorsunuz, işçinin iradesinin olmadığı bir toplu iş sözleşmesini niye imzaladınız? buna cevap verin. Neden korkuyorsunuz bunu açıklamaktan, neden bunu kamuoyuyla paylaşmıyorsunuz. Hadi bizle, Tek Gıda İş üyeleriyle paylaşmıyorsunuz  da neden kendi üyelerinizle, kendi temsilcilerinizle paylaşmıyorsunuz, Öz Gıda İş Sendikası üyeleri kendi üyeleriniz, kendi temsilcileriniz dahi bunu bilmiyor. Bu çok vahim bir durum. 7 yıldır Çaykur işçisi bu sorunları, bu süreci çok ağır bir şekilde yaşıyor. Biz işyerinde Tek Gıda İş, Özgıda İş , DİSK’e bağlı Gıda İş Sendikasına bağlı üyelerinin toptan çıkarlarını savunuyoruz. Biz kimseyi ayırmıyoruz ve diyoruz ki madem yetkili sendikasınız, madem yetki aldınız. Dünyada bir rekor 3 günde Toplu İş Sözleşmesi biter mi. 19’un da başlıyorsun 21’inde imzalıyorsun. Tarihte bunun  bir örneği yok.” dedi.

seyit-aslandan-rizede-basin-aciklamasi-3.20150215141542.jpg

Özgıda İş Sendikası ile Çaykur arasında Toplu İş Sözleşmesi’nin imzalandığına dair Çaykur’dan fabrikalara gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi: Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (KAMU-İŞ) ile Özgıda İş Sendikası arasında Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve bağlı işyerleri için akdedilen İşletme Toplu İş Sözleşmesi 19 Ocak 2015 tarihinde imzalanmış ve aynı tarihte yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. İmzalanan Toplu İş Sözleşmesinin yürürlük süresi 01.01.2015-31.12.2016 dönemini kapsamaktadır. Yeni Toplu İş Sözleşmesi ile değişen idari maddeler ve diğer hususlar hakkında daha sonra bilgi verilecektir.

Sendika aidatları eskiden olduğu gibi Özgıda İş Sendikası üyelerinden kesilmeye devam edilecek. Özgıda İş Sendikasına üye olmayıp dayanışma aidatı ödemek suretiyle yürürlüğe giren Toplu İş Sözleşmesinden yararlanmak isteyenlerin talepleri alınacak, talep tarihinden geçerli olarak bu işçilerden de dayanışma aidatı kesilerek taraf sendikaların hesabına yatırılacaktır.

6356 Sayılı Sendikal ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 48. Maddesi gereğince yeni imzalanan Toplu İş Sözleşmesinin işyerlerimizde ilan edilmesinde yasal zorunluluk bulunduğundan yazımızın özetlenerek ilan edildiğine dair bir tutanak tutularak ilgili dosyada muhafaza edilmesi gereğinin yapılmasını bilgilerinize rica ederiz.”

seyit-aslandan-rizede-basin-aciklamasi-2.jpg