Hasan Karal Ankara'ya, Temel Kotil Rize'ye !

Hasan Karal Ankara'ya, Temel Kotil Rize'ye !
AK Parti Rize'de henüz resmi olarak aday adayı açıklaması olmazken, AK Parti siyasi kulislerinde ve Rize kamuoyunda 3 önemli iddia hızla yayılıyor.

7 Haziran tarihinde yapılması beklenen genel seçimler öncesinde siyasi kulislerde hareketlilik yaşanıyor.

AK Parti'de henüz resmi olarak aday adayı açıklaması olmazken, AK Parti siyasi kulislerinde ve Rize kamuoyunda 3 önemli iddia hızla yayılıyor. O iddialardan biri de Laz bölgesi diye tabir edilen şehrin doğu bölgesinden milletvekili adayı olarak Avukat Harun Mertoğlu’nun gün geçtikçe adaylığının ağırlık kazandığı oldu.

3 milletvekili bulunan Rize’nin mevcut milletvekillerinden Gümrük ve Ticaret Eski Bakanı Hayati Yazıcı ile Milletvekili Nusret Bayraktar’ın AK Parti’nin 3 dönem şartına takılacağından yeniden aday olamayacaklar.

Bir diğer Rize Milletvekili Hasan Karal’ın ise Ankara veya İstanbul’dan milletvekili adayı gösterilebileceği iddia ediliyor.

Ak Parti siyasi kulislerinde bu iddialar güncelliğini korurken, Rize’den milletvekili adayları olarak birinci sırada Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, ikinci sırada Ak Parti’ye Rize’de rekor üzerine rekor kırdırarak seçim kazandıran Ak Parti Rize Eski İl Başkanı Hikmet Ayar, 3. Sırada ise Ardeşenli olan ve gerek Ardeşen’de gerekse Ardeşen’e komşu olan Rize’nin diğer ilçeleriyle birlikte Rize genelinde sevilen ve takdir gören, Ak Parti Rize kurucu üyelerinden Eski Başkan Yardımcısı Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı  Genel Sekreteri Avukat Harun Mertoğlu’nun ismi ağırlık kazanmaya başladı.

Öte yandan Rize’de 10-15 dolayında milletvekili aday adayının adaylıklarını açıklaması beklenirken, bunlar arasında İstanbul Eski Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun sürpriz isim olarak yer alması bekleniyor.

68214.jpgHİKMET AYAR KİMDİR?

1957 Rize’nin Çayeli ilçesinde doğdu. İlk ve Orta öğrenimimi Çayeli’nde tamamladı.

1981 Marmara Üniversitesi işletme mezunu.Çayeli Belediyesi hesap işleri Müdürlüğü yaptı. Memurluktan istifa ederek ayrıldı. Serbest muhasebeci mali müşavir olarak kendi bürosunu açarak çalışmaya başladı. 1989 yılında Çayeli Belediyesi Başkan Adayı oldu.

1994-1999 yılları il genel meclisi üyeliğini görevinde bulundu.

1995-1999 yıllarında Refah Partisi ve Fazilet Partisinde il teşkilat başkanı olarak görev yaptı.

2 kasım 2002 milletvekili seçimlerinde Rize Merkez ilçe SKM başkanlığını yaptı.

2007 milletvekili seçiminde aday adayı oldu.

2009 yılında Ak Parti Rize İl Yönetiminde Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı görevinde bulunurken Ak Parti Rize İl Başkanlığına getirildi.

20 Aralık 2014’te yapılan Olağan Kongrede aday olmayarak İl Başkanlık görevini Muhammed Avcı’ya devretti. Halen Çayeli’nde serbest mali müşavirlik yapmaktadır. Evli ve 4 çocuk babasıdır.

76142.jpgAV. HARUN MERTOĞLU KİMDİR?

1971’de Rize’nin Ardeşen ilçesinde doğdu.

İlkokulu Pazar Hamidiye’de, liseyi Ardeşen İmam Hatip Lisesi’nde, Üniversite eğitimini ise İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladıktan sonra RTEÜ  Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisansını bitirdi.

1993 yılında İstanbul Barosunda avukatlık stajı ile meslek hayatına başlayan Av. Harun Mertoğlu, 1995’ten itibaren ise Rize Barosuna bağlı olarak Rize’de avukatlık yapıyor.

2000 – 2004 yılları arasında Rize Barosu Başkan Yardımcılığı, 2004-2008 yılları arasında Rize barosu Başkanı olarak görev yapan Mertoğlu, aynı zamanda 2004’ten itibaren Türkiye Barolar Birliği Delegesi olarak görev yapıyor.

Ak Parti Rize Kurucu İl Yönetim Kurulu Üyeliği ve İl Seçim İşleri Başkanı olarak siyasi hayatına başlayan Mertoğlu, geride kalan zaman zarfında İl Teşkilat Başkanı, İl Seçim Kurulu Üyeliği, İl Hukukçusu, İl Seçim İşleri Başkanlığı, İl Teşkilat Başkanlığı, İl SKM Başkanlığı gibi partide birçok üst düzey görevde bulundu.

2007 ve 2011 Ak Parti Rize Milletvekilliği aday adayları arasında yer aldı.

Rize Sivil Toplum Kuruluşları Sözcülüğü, Rize Halkın Avukatları Platformu Sözcülüğü, Karadeniz Demokrat Avukatlar Platformu Sözcülüğü, İl İnsan Hakları Kurulu Üyeliği (Ak Parti Temsilcisi), Yeşilay Derneği Rize Şube Başkanlığı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı  Genel Sekreterliği, Ensar Vakfı Rize Şubesi Yönetim Kurulu, İlim Yayma Cemiyeti Rize Şubesi Yönetim Kurulu, Mazlum-Der Rize Şubesi Yönetim Kurulu, Rize Üniversite Mezunları Derneği, Ardeşen ve Rize İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği, Rize Üniversitesi Geliştirme Derneği, Kızılay Rize Şubesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Mezunları Derneği Yönetim Kurulu, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Üyelikleri görevlerini aktif olarak sürdürmektedir.

Evli ve iki çocuk babasıdır.

temel-kotil.20150128074339.jpgDoç. Dr. TEMEL KOTİL KİMDİR?

1959 Doğumlu Temel Kotil, 1983'te İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği bölümünden mezun oldu.

1986'da ABD'nin Ann Arbor Kentindeki Michigan Üniversitesi'nin "Uçak Mühendisliği" bölümünde yüksek lisans (master) , 1987'de de aynı üniversitede Makine Mühendisliği dalında ikinci yüksek lisansını yapan Kotil, 1991'de de yine Michigan Üniversitesinde " Makine Mühendisliği" bölümünde doktorasını tamamladı.

Kotil, 1991-93 arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesinde Havacılık ve İleri Kompozit Labratuarlarının kuruculuğu ve yöneticiliğini yaptı. Temel Kotil, İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesinde Yardımcı Doçent ve Doçent'lik yaptı. Kotil, İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nde Uçak Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcılığı, ve 1993-94 yıllarında da Fakülte Dekan yardımcılığı görevlerini yürüttü. Doç. Dr. Temel Kotil, 1994-1997 arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Daire Başkanı olarak çalıştı. APK Görevi sonrasında Üniversiteye dönen Kotil, 2001 yılında ABD'de Illinois Üniversitesinde misafir profesör olarak görev yaptı ve daha sonra New York'ta AIT Inc'de Araştırma ve Mühendislik Bölümü Başkanlığını yürüttü. Mart 2003'te THY Teknik Genel Müdür Yardımcılığına getirilen Doç Dr. Temel Kotil'in birçok araştırma ve bilimsel yayını var. 2005 yılında THY Genel Müdürlüğüne atanmıştır.  2006 yılında Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilmiştir. 2010 yılında Avrupa Havayolları Birliği (AEA) Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilmiştir. Doç Dr. Temel Kotil, evli ve üç çocuk babası.