Hastanelere yeni yönetim modeli: Doktorlar 'Tıbbi Direktörlük' yapacak

Hastanelere yeni yönetim modeli: Doktorlar 'Tıbbi Direktörlük' yapacak
Eski Sağlık Bakanlığı Müsteşarı ve AKP Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, hastanelerde yeni bir yönetim modelinin hayata geçirilmesinin planlandığını belirtti.

Ünüvar, aile hekimliği uygulamasıyla hastanelerde sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştığını, hastaların gerektiği zaman hava ambulansı gerektiği zaman uçak ambulansla bir yerden bir yere taşınabildiğini dile getirdi.

Atama Nakil Yönetmeliği ile sağlık personelinin tayinin kurallara bağlandığını anlatan Ünüvar, ''Bu konuda daha önce hiç kural yoktu. Sadece bakanın veya müsteşarın bir tek telefonuyla, talimatıyla olup biten iş kurala bağlandı. Hizmet puanı alındı, iller kategorize edildi'' dedi.

Müsteşarlık yaptığı 5 yıl boyunca annesinin kendisinden sadece 3 talepte bulunduğunu anlatan Ünüvar, ''Hizmet puanı ve atama nakil yönetmeliğine göre yapılması gereken işlerdi. Üçünü de yapamadım, sonunda annem dedi ki 'Sen nasıl müsteşarsın, bir tane tayini bile yapamıyor musun?', 'Evet, bir tane tayini bile yapamıyorum' dedim. Zaten bir kural, kurumun başındaki bürokratın hatta bakanın dahi kuralı bozmamasıyla işleyebilir'' şeklinde konuştu.

''Çalışan da çalışmayan da döner sermayeden aynı oranda yararlanıyordu''

Öğretim görevlisi olarak görev yaptığı dönemde döner sermayenin dağıtımında haksızlık olduğunu ifade eden Ünüvar, ''Çalışan da çalışmayan da döner sermayeden aynı oranda yararlanıyordu. Ama artık böyle değil'' dedi.

Daha çok çalışan daha çok üreten sağlık çalışanlarının döner sermayeden daha fazla gelir elde etmesi yönündeki düzenlemenin sağlıkta yaptıkları en önemli değişimlerden biri olduğunu belirten Ünüvar, ''Sadece subjektif unsurlara değerlendirme yapılamaz. Bakılan hasta, yaptığı ameliyat sayısı, ürettiği hizmet ve verdiği eğitim döner sermayeden alacağı payda etkili olmalı'' değerlendirmesinde bulundu.

''Eksikler her 6 ayda bir gözden geçiriliyor''

Performans sisteminin pilot uygulamasının Bolu ve Afyon'da başladığını ve şu anda tüm Türkiye'de uygulanır hale geldiğini ifade eden Ünüvar, şunları kaydetti:
''Bu konuda 6 ayda bir değişiklik oldu. Muhalefet milletvekilleri 'Bu yap boz tahtası mı, her 6 ayda bir değiştiriyorsunuz' eleştirisinde bulundu.

Yeni bir uygulama yaptığınızda yansımalara bakmanız gerekiyor. Birtakım şeyleri eksik ya da fazla görmüş olabiliyorsunuz. Eksikler her 6 ayda bir gözden geçiriliyor. Döner sermaye ve performans sistemi ciddi aşamalardan geçti. Birçok değişiklikler oldu, hala değişmesi gereken şeyler var.''

''Tıbbi sekreterler asistanların yüklerini azaltacak''

Asistanların üzerindeki yükün azaltılabilmesi için çalışma yapıldığını belirten Ünüvar, bunun için tıbbi sekreter alındığını söyledi. Ünüvar, ''Tıbbi sekreterlerin sayısını arttırarak, klinikler ve asistanların üzerindeki yükü azaltmayı hedefliyoruz'' dedi.

''Doktor sadece tıbbi direktör olacak''

TBMM'nin 24. dönem çalışmalarında hastanecilik açısından son derece önemli yasal düzenlemelerin yapılmasının planlandığını dile getiren Ünüvar, hastanelerin yönetim modelinin çağın gereklerine uygun hale getirileceğini söyledi.

Yeni yönetim modelinin pilot bölgelerde uygulanmasının öngörüldüğünü belirten Ünüvar, ''Bu yönetim modelinde, doktorların yönetimi hakkındaki serzenişleri gidermeye yönelik değişiklik olacak. Doktor sadece 'tıbbi direktör' olacak. Tıbbi, idari ve mali hizmetler birbirinden ayrılacak'' diye konuştu.