Hayatı 'Ti'ye Alırsanız Eğer...

Hayatı 'Ti'ye Alırsanız Eğer...
Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Rize İl Müdürü Hasan Kiraz, Rize'de meslek lisesi öğrencilerine yönelik seminerde çok önemli uyarılarda bulundu.

Rize'nin Çayeli ilçesinde düzenlenen 'Meslek Seçimine Destek' dergisinin tanıtım programında bir konuşma yapan Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Rize İl Müdürü Hasan Kiraz, öğrencilere önemli nasihatlerde bulunduğu konuşmasında meslek ve kariyer sahibi olmadan hayatı 'ti’ye almalarının hayatın acımasız yüzüyle karşılaşmalarına neden olabileceğini ve kendilerinin İşkur kapısında iş arar konumuna gelebileceklerini kaydetti.

Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Rize İl Müdürü Hasan Kiraz, Rize'nin Çayeli ilçesinde 'Meslek Seçimine Destek' dergisinin tanıtım seminerinde meslek lisesi öğrencilerine  birtakım uyarılarda bulunduktan sonra "Şimdi hayatı 'ti'ye alırsanız hayatın acımasız gerçek yüzüyle karşılaşmakta geç kalmayacaksınız." dedi.

meslek-secimine-destek-dergisinin-tanitimi-cayeli-(6).jpg

İŞKUR tarafından meslek seçimi sürecinde gençlere ve ailelerine destek olmak amacıyla hazırlanan 'Meslek Seçimine Destek' dergisinin tanıtımı ilk olarak Rize’nin Çayeli ilçesinden start aldı.

Çayeli Öğretmenevi’nde düzenlenen ve Saygı Duruşunda bulunulması ile İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programa Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Rize İl Müdürü Hasan Kiraz, İŞKUR Rize İl Müdür Yardımcısı Alican Doğan, Çayeli İlçe Milli Eğitim Müdürü Selim Şahin, İŞKUR Rize Meslek Eğitim Danışmanları, Çayeli Barbaros Anadolu Teknik Lisesi Ve Endüstri Meslek Lisesi ile Çayeli Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri katıldı.

meslek-secimine-destek-dergisinin-tanitimi-cayeli-(3).jpg

meslek-secimine-destek-dergisinin-tanitimi-cayeli-(1).jpg

Programda ilk konuşmayı yapan İŞKUR Rize İl Müdür Yardımcısı Alican Doğan, İşkur Rize İl Müdürlüğünün sosyal çalışmalar konusunda meslek seçme aşamasında olan gençlere yardımcı olmak için semineri düzenlediklerini ifade ederek, öğrencilere şöyle hitap etti: Sevgili Gençler; bu yaşlarda bir karar vermekte olduğunuzu biliyorsunuz. Bu kararı vermeden önce iyice düşünüp en iyi kararı vermek zorundasınız. Hayatınızı girişimci mi olarak devam ettireceksiniz yoksa çalışan olarak mı devam ettireceksiniz. Bunun kararını bu yaşlarda vermek zorundasınız. Girişimci olacaksanız küçük havuzda büyük kurbağa olursunuz. Mesuliyet sınıfında olur, uykusuz geceler geçireceksiniz bu zamanlarda. Çalışan olursanız büyük havuzda küçük kurbağa olursunuz. Geceleri nispeten daha rahat uyursunuz. Çünkü işin sahibi değilsiniz. Bu kararınızı verdikten sonra hedeflerinizi ona göre belirlemek zorundasınız. Bir insan başarılı oluyorsa mutlaka bir şeyleri doğru yapıyor demektir. Bir kez tesadüfen başarılı olabilirsiniz. Hayatta tesadüf, fırsat, şans ancak onlardan yararlanmaya hazır olanlar için geçerlidir. Yani fırsata, şansa da hazır olmak zorundasınız. Dikkatli, hedefli, çalışkan, sabırlı ve en önemlisi hedefi olanlar tesadüfleri de değerlendirebilir, fırsatları yakalar ve şansı kaçırmamış olur.
Öğrencilere, mezun olduklarında alacakları diplomanın önemli olduğunu ancak kendilerini geliştirmelerinin diplomadan daha önemli olduğunu ifade eden Doğan, öğrencilere önemli uyarılarda bulunduğu konuşmasını şöyle sürdürdü: Zengin olmak için çalışmayın. Başarılı olmak için çalışın. Başarılı olan insanların hayatta huzurlu ve mutlu olduklarını hepimiz biliyoruz. Başarılı olmak için neleri bildiklerinize değil neleri bilmediklerinize bakınız. Dürüst olun, çok çalışın, kendinizi geliştirin. İlim ve sanattan haberdar olmayanlar zamanla yok olma aşamasına gelir. Çalışmayan yoksul kalır, herkese muhtaç kalır. Allah bizleri hiç kimseye muhtaç etmesin.

meslek-secimine-destek-dergisinin-tanitimi-cayeli-(4).jpg

Doğan'dan sonra kısa bir konuşma yapan Çayeli İlçe Milli Eğitim Müdürü Selim Şahin ise işsizliğin büyük bir sorun haline geldiği ülkemizde bir başka sorunun ise kalifiye eleman bulmakta yaşanan sıkıntı olduğunu dile getirirken bunun büyük bir çelişki olduğunu vurguladı.

Şahin konuşmasını "Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak, biz, bu ülkede yaşayan insanlar olarak, sorunlarımızı tanımlarken zikrettiğimiz sorunlardan birisi işsizliktir. Ülkemizde işsizlik bir sorun. Son zamanlarda işsizlik bir hayli sorun. Bir başka sorun ise kaliteli eleman sorunu. Bugün gerek devlette gerek özel sektörde ciddi manada kalifiye eleman sorunu mevcut. Bu ciddi bir çelişkidir. Bir tarafta işsizlik bir tarafta da iş çevreleri,  devlet ve özel sektör kalifiye eleman bulamamaktan, ara eleman işgücü oluşturamamaktan, kalifiye eleman ihtiyacını giderememekten şikayetçi. Bu çelişkinin ifadesi demek ki  ara eleman ya yetiştiremiyoruz yada yetiştirdiğimiz ara elemanları ihtiyaç olan sektörle buluşturamıyoruz. Bu sektörlerin ihtiyaçlarını giderecek işgücünü oluşturacak en büyük potansiyeli meslek lisesi öğrencileri olarak sizlersiniz. Kendinize uygun meslek seçtiğiniz taktirde başarılı olmak kaçınılmaz olacaktır. Sizler de sevdiğiniz mesleği seçerseniz o meslekte başarılı olacaksınız." şeklinde sürdürdükten sonra "Bu organizasyonu ilçemizden başlatan Rize İşkur Müdürümüz Hasan Kiraz Bey ve Müdür Yardımcımız Alican Doğan Beye teşekkürlerimi sunuyorum." ifadeleriyle sona erdirdi.

meslek-secimine-destek-dergisinin-tanitimi-cayeli-(5).jpg

Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Rize İl Müdürü Hasan Kiraz ise "Çalışma Bakanlığımız ile İşkur Genel Müdürlüğümüzün öğrencilerimizi yönlendirme ve bilgilendirmek adına İMD yani İşkur Mesleki Bilgilendirme Dergisinin tanıtımı ve içeriği haklkında iş ve meslek danışmanı arkadaşlarımızn bilgilendirmesiyle oluşan seminerimizin siz öğrencilerimize yarar getireceğini düşünüyorum." ifadeleriyle başladığı konuşmada örneklendirmelerle öğrencilere kariyer ve meslek seçimlerinde dikkat etmeleri gerekenler hakkında detaylı bilgi verdi.

meslek-secimine-destek-dergisinin-tanitimi-cayeli-(7).jpg

İşkur Rize İl Müdürü Kiraz konuşmasının devamında gelin kaynana arasında gerçekleşen ve gelinin hayatı ciddiye almayan tavrının yansıtıldığı bir fıkrayı öğrencilere aktarırken gelinin vurdumduymaz halinin öğrenciler için örnek teşkil edebileceğini ve öğrencilerin de hayatı laylaylom görmeleri halinde sıkıntılar yaşayabileceğine dikkat çekerek şunları kaydetti: Gelin kaynana fıkrasındaki gelinin hayatı vurdumduymaz bir şekilde idame ettiği gibi sizler de bu fıkradaki gibi hayatı laylaylom olarak görürseniz hayatın size çok şefkatli davranmadığını fark edecek ancak o zaman birçok şeyi kaybetmiş olacaksınız. Çünkü zaman sizin aleyhinize işlemiş olacaktır. O yüzden sizler bugün kariyer planlaması yapmak zorundasınız. Kariyerinizle alakalı bugün karar vermek zorundasınız. Liseyi bitirdikten ve liseden sonra herhangi bir üniversite kariyeri ile alakalı eğer bir planınız, bir kariyer hedefiniz yoksa bilin ki en kötü ihtimalle İşkurun kapısına dayanacaksınız. Ve o zaman bugün burada meslek lisesinden mezun olmayı bekleyen kardeşlerim olarak sizlerin elindeki diplomalarınız hiçbir işe yaramayacaktır. Çünkü arabayı ehliyet değil arabanın direksiyondaki kişi kullanır. Ama ehliyet önemlidir, bir belgedir onu kullanmaya riyakatınız olduğunu gösterir. Dolayısıyla sizin liseden mezun olduktan sonra alacağınız diploma sizin bir meslek lisesinden mezun olduğunuzu gösterecek bunu ispatlayacak ama arabayı kullanıp kullanamayacağınızla alakalı sizin hayatınızı takip eden insanlar ile sizler karar vereceksiniz. Dolayısıyla şimdi sizlerin hayatı ti’ye alma zamanı değildir hayatı ti’ye almanın zamanı eşik atladıktan sonradır. Dolayısıyla eşiği atlamadan hayatı ti’ye alırsanız hayat size acımaz.

meslek-secimine-destek-dergisinin-tanitimi-cayeli-(2).jpg

İl Müdürü Kiraz'ın konuşmasının ardından İŞKUR Rize Meslek Eğitim Danışmanları tarafından imd 'Meslek Seçimine Destek' dergisinin tanıtımı öğrencilere yapılarak öğrenciler meslek seçimi ve nasıl kariyer yapacaklarına dair bilgilendirildi.

Program öğrencilere imd 'Meslek Seçimine Destek' dergisinin dağıtılması ile sona erdi.

meslek-secimine-destek-dergisinin-tanitimi-cayeli-(9).jpg

meslek-secimine-destek-dergisinin-tanitimi-cayeli-(8).jpg

meslek-secimine-destek-dergisinin-tanitimi-cayeli-(10).jpg

meslek-secimine-destek-dergisinin-tanitimi-cayeli-(11).jpg

meslek-secimine-destek-dergisinin-tanitimi-cayeli-(12).jpg

meslek-secimine-destek-dergisinin-tanitimi-cayeli-(13).jpg

meslek-secimine-destek-dergisinin-tanitimi-cayeli-(14).jpg

meslek-secimine-destek-dergisinin-tanitimi-cayeli-(16).jpg

meslek-secimine-destek-dergisinin-tanitimi-cayeli-(15).jpg