Hayvan Sevkiyatına Dikkat!

Hayvan Sevkiyatına Dikkat!
Rize Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, canlı hayvan sevkıyatı konusunda bazı yeni kurallar getirildiği bildirildi.

Trakya'ya yapılacak canlı hayvan sevkıyatı konusunda bazı yeni kurallar getirildiği bildirildi.

Rize Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca Trakya'ya yapılacak canlı hayvan sevklerinde getirilen kısıtlamalar ve uygulanan yoğun aşılama programları sonucunda şap hastalığı konusunda ciddi mesafeler katedildiği belirtildi.

Bu kapsamda Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelge gereğince Rize İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü ve İlçe Tarım Müdürlüklerinin yetkilendirildiklerinin ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi: ''Resmi veteriner hekimler Trakya'ya sevk edilecek hayvanlar için veteriner sağlık sertifikası düzenleyeceklerdir. Sertifikanın düzenlenebilmesi için hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmaması, hayvanların doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olması veya an az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olması gerekmektedir. İşletmenin 10 kilometre çevresinde en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olmalıdır. Hayvanlar sevk öncesinde 30 gün süre ile bir işletmede izole edilmeli, bu süre sonunda bütün hayvanlar şap virüsü varlığı yönünden teste tabi tutularak, sonuçların negatif bulunması gerekmektedir. ''

Açıklamada, belirtilen esaslar dışında Trakya bölgesine canlı hayvan sevkıyatı yapılamayacağı, üreticilerin mağdur olmamaları için ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesi ve ilçe tarım müdürlükleri tarafından tüm köy ve mahallelerde yürütülen aşılama kampanyalarında hayvanlarına mutlaka koruyucu şap aşısı yaptırmaları ve kayıt altına aldırmaları gerektiği kaydedildi.