Hem Yılın Hem Gönüllerin Hemşiresi

Hem Yılın Hem Gönüllerin Hemşiresi
Geçirdiği kaza sebebiyle omurilik felci olan Hülya Özbay'ın, sadece 2 yıl yapabildiği hemşirelik mesleği ile ilişiği kesildi.

Geçirdiği kaza sebebiyle omurilik felci olan Hülya Özbay'ın, sadece 2 yıl yapabildiği hemşirelik mesleği ile ilişiği kesildi. 16 yıl boyunca evden dışarı çıkmayan Hülya hemşirenin yeniden hayata tutunmasını sağlayan şey ise mesleğine geri dönme azmi oldu.

İzmir'de yaşayan 44 yaşındaki Hülya Özbay, 1991 yılında İzmir Atatürk Sağlık Meslek Lisesinden mezun oldu ve ilk ataması Salihli Devlet Hastanesine yapıldı. 2 yıl boyunca hayalini kurduğu mesleği icra eden Hülya hemşirenin hayatı, 1993 yılında ters yüz oldu. Tatil için gittiği Urla'da iskeleden atlarken boyun omurunu kıran Özbay, tekerlekli sandalyeye mahkum oldu ve hem üniversite hayalini yarıda bırakmak zorunda kaldı hem de mesleği ile ilişiği kesildi. 16 yıl boyunca nadiren evden dışarı çıkan Özbay, hayata tutunmasını yeniden sağlayacak olan şeyin mesleğe geri dönmek olduğunu fark etti ve yeniden sınavlara hazırlandı. Sınavda kendi branşında birinci olan Hülya hemşire, 2011 yılında Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Tedavi Merkezine atandı. Hülya hemşire, bu azmi sayesinde 2014 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından "Yılın Hemşiresi" seçildi.

"YARDIM ALAN TARAFTAN YARDIM EDEN TARAFA TEKRAR GEÇTİM"

Hemşireliği "hayata tutunmak" olarak gören Özbay, hikayesini şu sözlerle anlattı:

"Yaz tatili için gittiğim Urla'da iskeleden atlarken kafa üstü çakıldım. O kaza nedeniyle boyun omurum kırıldı ve omurilik felci oldum. Ailemin yardımı ile sudan çıktım ve Ege Üniversitesinde ameliyata alındım. Ankara'da 4 ay süren rehabilitasyon süreci sonrası eve geldim. Mesleğime dönemediğim için 1996'da ilişiğim kesildi. 16 yıl boyunca evdeydim. Ailemden yardım alarak yaşıyordum. 16 yıl boyunca beni dışarıya çıkarmaya güdüleyecek tek şey mesleğime tekrar dönmekti. Tekrar sınava girdim ve kendi branşımda birinci oldum. Hemşireliğe 2011 yılında tekrar döndüm ve bu sefer yardım alan taraftan yardım eden tarafa tekrar geçtim."

"SENEDE BİR KEZ BİLE EVDEN ÇIKMADIĞIM DÖNEMLER OLDU"

Senede bir kez bile evden çıkmadığı dönemler yaşadığını belirten Hülya hemşire, "Düşünün ki 16 yıl boyunca evdesiniz. Artık gücünüz tükeniyor. Bu gidiş iyi değildi. Çok aktif bir insandım. 24 saat nöbet tutuyordum, sabah da spor yapmaya gidiyordum. Kazadan sonra bütün bunlar bitti. 1,5 sene sadece tansiyonum düşmeden oturmak için çabaladım. Sonra yavaş yavaş toparladım, güçlendim. Dışarı çıkmak için nedenim mesleğe dönmek oldu" dedi.

'YILIN HEMŞİRESİ" SEÇİLDİ

2011 yılından bu yana Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Tedavi Merkezinde hemşirelik yapan Hülya hemşire, bir yandan da "Yüksek Hemşire" olmak için İstanbul Üniversitesinde öğrenimine devam ettiğini ve bu yıl mezun olacağını söyledi. Onun bu azmi, hastane yönetiminin de dikkatini çekti. 2014 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından "Yılın Hemşiresi" seçilen Özbay'ın ödülünü, kendisi gibi hemşire olan kız kardeşi dönemin Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan aldı.

"AZİM, AZİM, AZİM"

Yaşadığı sıkıntılardan sonra bir direncin başladığını ifade eden Hülya Özbay, "Dayanma, daha güçlü olabilme ve yıkılmama direnci. Bunu sağlam tuttuğunuz sürece kapılar açık. Güçlü yönlerinizden tutunup ayağa kalkmak gerekiyor. Azim, azim, azim. Hayatı bırakmak mümkün değil" diye konuştu.

(Ceren Atmaca - Sinan Yeniçeri /İHA)

Hem Yılın Hem Gönüllerin Hemşiresi

Hem Yılın Hem Gönüllerin Hemşiresi

Hem Yılın Hem Gönüllerin Hemşiresi

Kaynak:IHA