Hemşireler Doktorların Gerisinde Kalan İsimsiz Kahramanlardır

Hemşireler Doktorların Gerisinde Kalan İsimsiz Kahramanlardır
RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, 1.Hemşirelik Sempozyumunda hemşirelerin vatandaşa hizmet konusunda vitrinde doktorların gerisinde kalan isimsiz kahramanlar olduğunu söyledi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu, Rize İl Sağlık Müdürlüğü, Rize Halk Sağlığı Müdürlüğü, Rize İli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği ile birlikte düzenlediği 1. Hemşirelik Sempozyumu gerçekleştirildi.
 
İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumda, Rize Vali Yardımcısı Bahattin Alp Arslanköylü, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, Rize Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, Rize Halk Sağlığı Müdürü Dr. Faik Özşahin, Rize İli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Şafak Sünbül, Rize Milli Eğitim Müdürü Saffet Yıldırım, Sağlık Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Levent Tümkaya, Hastane ve Üniversite Yöneticileri ile Hemşireler ve öğrenciler katıldı.

1.-hemsirelik-sempozyumu-(10).jpg

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Sağlık Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Ayşe Gümüşler Başaran, yaptığı konuşmada, "Hepimizin bildiği ve yaşadığı gibi hemşireler; insan hayatı söz konusu olduğunda tüm olumsuzluklara, maddi ve manevi zorluklara rağmen meslek etiğinden ödün vermeksizin, özveri, sabır ve sorumluluk duygusuyla,  bireysel ve toplumsal beklentilere cevap veren kişiler olduğunu söyleyen Başaran, şöyle devam etti:"Hemşirelik,  temel değerleri; topluma hizmet, paylaşımcılılık, bilimsellik, evrensellik, güvenilirlik, sorumluluk sahibi, katılımcı, ekip ruhuna sahip ve insan sevgisi olan, onurlu bir meslektir. Sağlık sistemlerinin, olmazsa olmaz asli unsurlarından biri olan hemşirelik mesleğinin bir üyesi olmanın gururuyla, tüm meslektaşlarımın ve öğrencilerimin hemşireler haftasını kutlar  sağlıklı, başarılı ve huzur dolu günler dilerim" diye konuştu.

1.-hemsirelik-sempozyumu-(7).jpg

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz ise; hemşireleri vatandaşa hizmet konusunda vitrinde doktorların gerisinde kalan isimsiz kahramanlar olarak niteledi.

Son on yılda ülkemizde tüm alanlarda olduğu gibi sağlık alanında da ciddi ilerlemelerin yaşandığına vurgu yapan Yılmaz şunları kaydetti: Burada tabi hekimler, hemşireler ve diğer sağlık çalışanları var. Hekimler tabi biraz daha vitrin boyutundadırlar. Yanı yapılan şeyleri biraz daha halka lanse etme konumundadırlar. İsimsiz kahramanlar hemşirelerimizdir. Çünkü onlar daha geri planda ama asıl zorlukları karşılayan kesimi oluşturuyorlar. Hekimle hasta arasındaki bir konumdalar. 24 saat hasta ile ilişkideler. Hastanede hekimin yüzünü güldürende hemşireler, hastanın yüzünü güldüren de hemşireler ama sistemin sıkıntılarını göğüsleyende hemşireler. O nedenle biz sağlık çalışanları hemşirelerimize çok şey borçluyuz. Ben bu anlamlı günde bütün hemşirelerimi bu ağır görevlerinden dolayı kutluyor, teşekkür ediyor ve şükranlarımı sunuyorum.

Rize'de ilk defa yapılan hemşirelik sempozyumununda konular çok güzel seçilmiş. Çünkü tükenmişlik sendromu bugün hemşirelerin yaşadığı bir gerçek. Hekim çok zora gelirse kaçıyor. Bir tarafa yada özel sektöre gidiyor. Ama hemşireler öyle değil. Hiçbir yere gidemiyor ve çalışması gerekiyor. Aldığı maaş kesinlikle emeklerinin karşılığı değil. Toplumdan beklediği bir teşekkür, oda zaman zaman çok görülüyor ve hakaretlere varan, fiili tecavüzlere varan davranış bozuklukları ile karşı karşıya kalıyor. Tabi burada sisteme çok büyük sorumluluklar düşüyor

Sempozyumu düzenleyen, emeği geçen herkese, özellikle yoğun programlarına rağmen buraya gelip konuşmacılara olarak katılan saygıdeğer hocalarıma, katılan öğrencilerime ve hemşirelere çok teşekkür ediyorum.

1.-hemsirelik-sempozyumu-(8).jpg

1.-hemsirelik-sempozyumu-(9).jpg

Sempozyuma konuşmacı olarak katılan Prof.Dr. Feray Gökdoğan "Hemşirelikte Tükenmişlik Sendromu", Prof.Dr. Elçin Yoldaşcan "Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet", Yrd.Doç.Dr. Nezih Varol "Hemşirelikte Yasal Sorumluluklar", Prof.Dr. Şaban Şimşek " Tıp Dilinde Mizah" konularında katılımcılara sunum yaptılar.
 
Sempozyum sonunda konuşmacılara, destek ve katkılarından dolayı teşekkür belgesi verildi.

1.-hemsirelik-sempozyumu-(6).jpg

1.-hemsirelik-sempozyumu-(5).jpg

1.-hemsirelik-sempozyumu-(2).jpg

1.-hemsirelik-sempozyumu-(3).jpg

1.-hemsirelik-sempozyumu-(4).jpg