Hes ler Tartışıldı

Hes ler Tartışıldı
Rize Valisi Zekeriya Şarbak, Hidroelektrik Santrali (HES) kararı veya başka bir karar alırken bölge insanına bunun anlatılması ve ikna edilmesi gerektiğini belirterek, ''İkna etmeden bu işlere kalkışmak, demokratik ve rasyonel açıdan yanlış bir karardır''

Vali Şarbak, İkizdere Derneğince İkizdere ilçesindeki bir otelde organize edilen 3. İkizdere Kurultayı kapsamında düzenlenen ''Küreselleşme, Sürdürülebilir Kalkınma ve Turizm'' konulu panelin açılışında yaptığı konuşmada, her şeyin insan yaşamı için olduğunu vurguladı.

Şarbak, vadilerin dışarıdan gelenler için yeşil alan, belirli ruhsatları verenler içinse su taşıyan dereler olabileceğini ifade ederek, ''Ancak buraların her noktası insan yaşadığı için mana ifade ediyor'' diye konuştu.

Rize'de hangi toplantı yapılırsa yapılsın konunun HES'lere gelmemesinin mümkün olmadığını ifade eden Şarbak, toplantıda küresel kalkınma ve turizmin konuşulduğunu, ama konunun dönüp dolaşıp HES'lere geldiğini vurguladı. 

HES'lerin bölgenin temel yaşamı için önemli bir karar olduğuna dikkati çeken Şarbak, şunları söyledi: 

''Biz Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı (EPDK) ile yaptığımız toplantıda, HES'ler konusunda bölgede olaşabilecek zararları anlatarak, biraz olsun ikna ettiğimizi düşünüyoruz. HES kararı veya başka bir karar alırken bölge insanına bunu anlatmalı ve ikna etmeliyiz. İkna etmeden bu işlere kalkışmak demokratik ve rasyonel açıdan yanlış bir karardır. Bu konuda yasal düzenlemeleri yapar ve ekonomik çalışmaları yürütürken, sosyal sonuçları olan kararlar alırken, bölge insanını ikna etmenin yollarına bakacağız. Bu işlere karşı çıkarken de aynı şekilde yapacağız. Orakla, çekiçle değil, daha demokratik usullerle, demokratik şekillerde tepkimizi ortaya koyacağız.'' 

-YAYLALARDAKİ PLANSIZ VE ÇARPIK YAPILAŞMA- 
    
Vali Şarbak, bölgede sadece HES sorunu olmadığını, bölgenin ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunduğunu anlatarak, ''Yaylalarda çöp ve plansız yapılaşma, doğa ve bölge için büyük bir tehdit oluşturuyor. Dünyaca ünlü balıyla meşhur Anzer Yaylası'nda 4-5 katkı betonarme binalar var. Sadece HES'lere değil, bunlara da tepki gösterelim. Bu yerler, burada yaşanan insanlar tarafından korunabilir. Ben korumaya kalkarsam biraz can acıtırım'' dedi.

Vali Şarbak, geçen hafta yaşanan sel afetinde çarpık yapılaşmanın sıkıntılarını gördüklerini belirterek, ''Herkes yaylaya bir şey yapmanın telaşında. Bu yaylalar, başka yerlerde olmayan çok önemli yerler'' diye konuştu. 
     
-REKTÖR KÖYMEN, TARKAN'I PROTESTO ETTİ- 
     
Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Köymen, bölgenin turizmle kalkınabileceğinin aşikar olduğunu vurgulayarak, ''Ayrıca çevreci etkinliklerde yer alan ünlü şarkıcı Tarkan'ı, babaocağı olan İkizdere'de yapılan bu toplantıya katılmadığı için protesto ediyorum'' diye konuştu.

İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, bölgede yapılan HES'lerin doğaya büyük zararlar verdiğini savundu.

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen panelde Gezginler Kulübü Derneği Başkanı Orhan Kural'ın çevreye ve doğaya verilen zarar ile israfı anlattığı sırada gözyaşlarına tutamadığı gözlendi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Şahin, Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu ve sinema sanatçısı Ediz Hun'un da katıldığı panelin ardından, Ressam Rauf Tuncer'in kişisel resim sergisi açıldı.