HES'ler Kano Sporuna Darbe Vuracak!

HES'ler Kano Sporuna Darbe Vuracak!
Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, Kano Federasyonu temsilcileri ve sporcularına kano sporunu yapmalarına engel olacak...

Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, Kano Federasyonu temsilcileri ve sporcularına kano sporunu yapmalarına engel olacak hidroelektrik santral (HES) projeleri konusunda verdikleri mücadeleye destek vermeleri çağrısında bulunduğunu ifade etti.

Şan, yaptığı yazılı açıklamada, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki akarsuların alternatif turizm potansiyeli ile su sporlarını da besleyen en önemli doğal kaynaklar olduğunu belirtti.

Rize'de Taşlıdere Deresi üzerinde düzenlenen Türkiye Kano Slalom Şampiyonası'nın bu anlamda önemli bir etkinlik olduğunu ifade eden Şan, şunları kaydetti: ''Ancak bu vadi, diğer vadilerimizde olduğu gibi ne yazık ki HES projelerinin tehdidi altındadır. Salarha Vadisi ile Güneysu Vadisi üzerinde yapımı planlanan HES projeleri, Taşlıdere'yi besleyen iki dereyi enerji üretimi adı altında tünellere alarak yok etme tehlikesi ile karşı karşıya getirmektedir. Dolayısıyla bu vadimizde bir başka rafting veya kano şampiyonası yapılması da olanaksız hale gelmiş olacaktır. Bu nedenle federasyon temsilcileri ve sporcularımıza bu sporu yapmalarına engel olacak HES'ler konusunda verdiğimiz mücadeleye destek vermeleri çağrısında bulunuyoruz.''

Şan, bölgedeki doğal rafting ve kano parkurlarını bünyesinde bulunduran İkizdere Vadisi'nin yapılan HES projeleri ve taş ocakları çalışmaları sonucu tamamen bozulduğunu ifade ederek, platform olarak bu tür sportif ve turizm amaçlı çalışmaları desteklediklerini, HES'lere karşı sürdürdükleri mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti.