HES'lerin Doğaya Zararı Yok Denecek Kadar Az

HES'lerin Doğaya Zararı Yok Denecek Kadar Az
Rize Üniversitesi Turgut Kıran Denizcilik Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Adnan Midilli, HES’lerin doğaya en az zararı veren enerji kaynakları olduğunu söyledi.

Rize İl Genel Meclisi toplantısına katılan Rize Üniversitesi Turgut Kıran Denizcilik Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Adnan Midilli meclis üyelerine yönelik hidroelektrik santralleri konulu bir sunum yaptı.

1.20110209150007..jpg

Sunumunda hidroelektrik santralleri gibi yenilenebilir kaynakların doğaya en az zararı veren enerji üretim yöntemleri olduğunu belirten Midilli “Yenilenebilir ve doğaya zarar vermeyen enerji kaynakları; güneş, rüzgar, biokütle, hidrolik, jeotermal ve dalga enerjisidir. Bunun dışında doğalgaz, kömür, petrol ve fosil yakıtların ise yenilenemez ve doğaya zarar veren enerji kaynaklarıdır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının tek başına hiçbir ülkenin enerji ihtiyacını karşılamaya yetmez. Ama yinede bunlardan faydalanılması gereklidir. 2009 verilerine göre, Doğu Karadeniz'de 350 civarında hidroelektrik projesi var. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) verilerine göre bu santraller 4.7 milyar megawalt kurulu güce ulaşabilir. Bundan da yılda ortalama 16.65 milyar kilovat enerji üretilebilir. Bu miktarın Türkiye'nin toplam hidroelektrik potansiyelinin yüzde 46,3'üne karşılık gelmektedir. Bu da Türkiye'nin toplam enerji üretiminin yüzde 7'sine eşittir. Rize’de üretilebilecek enerji ise Türkiye'nin hidroelektrik potansiyelinin yüzde 4,55'sidir. Bölgemiz özellikle mikro hidroelektrik santralleri için oldukça elverişli. Bu tür santraller, ulusal enerji şebekesine enerji sağlamamaktadır. Sadece küçük yerleşim yerleri ve tesislerin enerji ihtiyacını karşılamaktadır'' diye konuştu.