Hollanda'nın Skandal Tavrına Rize MÜSİAD ve MEMUR-SEN Tepkisi

Hollanda'nın Skandal Tavrına Rize MÜSİAD ve MEMUR-SEN Tepkisi
Rize'deki bazı sivil toplum örgütleri Hollanda'nın skandal tavrını kınadı.

MÜSİAD Rize Başkanı Recep Taylan ve Memur-Sen Rize İl Başkanı Resul Usta, Hollanda'nın Türk bakanlara yönelik skandal tavrını kınadı.

MÜSİAD Rize Başkanı Recep Taylan, yaptığı yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş izninin iptal edilmesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın bulunduğu aracın durdurulmasının apaçık bir taciz olduğunu belirtti.

Yaşananların kabul edilemez olduğunu vurgulayan Taylan, "Çeşitli sebeplerle bakanlarımıza sergilenen antidemokratik tutum, Hollanda hükümetince iki ülke ilişkilerini ve ifade özgürlüğünü göz ardı eden bir tavırdır. Hollanda makamlarının nezaketsiz açıklamaları kısa zamanda yasaklama ve kısıtlamalara, en sonunda ise şiddete dönüşmüştür. Demokrasi ve özgürlüklere bağlılığını her vesileyle vurgulayan Hollanda makamlarının bu tavırları, Hollanda'daki Türk toplumunun demokratik haklarına ve onuruna yönelik açık bir tacizdir." ifadelerini kullandı.

MEMUR-SEN RİZE BAŞKANI USTA'DAN TEPKİ

Memur-Sen Rize İl Başkanı Resul Usta ise Hollanda'nın tarihi geçmişinde "sömürgecilik ve kolonicilik" olduğunu savundu.

Türkiye'nin demokratik bir dönüşüm yaşadığını buna karşılık sesin batıdan geldiğine dikkat çeken Usta, şöyle devam etti: "Türkiye, iktidarıyla muhalefetiyle kendi iradesini test edeceği 16 Nisan'a doğru yol alırken, Almanya'dan, Hollanda'dan oligarşik sesler yükseliyor. En son Hollanda'da yaşananlar neresinden tutarsanız tutun, batının ikiyüzlülüğüyle karşılaşırsınız. Popülizm, Avrupa'yı baştan aşağıya kuşatmış görünüyor. Kendilerince, manipülasyon araçlarıyla Türkiye'yi tecrit etmeye kalkıyorlar."

Türkiye'nin yeni açılımlarla kendine alternatifler oluşturduğuna dikkat çeken Usta, şunları kaydetti: "Türkiye, geçmiş yüzyıllarda batı tarafından sömürülen kara kıtaya dönük büyük diplomatik atılımlar yapıyor. Biz biliyoruz ki, Afrika, yeni dünya sistemi için önemli bir bölge. Avrupa, işte bu bölgeden çekilmek zorunda kalacak. Çünkü kendi iç sorunlarıyla uğraşıyor Avrupa. Sömürü üzerine yükselttikleri refahın sonu göründü. Onun için telaşa kapılıyorlar. Onun için Türkiye'ye karşı bu küçük politikaları uyguluyorlar. Hollanda'nın son ırkçı ve kabul edilemez tutumu da bundandır. Avrupa demokrasisi, refah üzerine inşa edilmiştir. Özgürlük, çoğulculuk hep bu mantık üzerine kurulmuştur. İşte görüyoruz, az bir sallandıkları zaman neler yaptıklarını. Irkçılık yükseliyor, yabancı düşmanlığı kültürlerini şekillendiriyor. Daha doğrusu, güçten azıcık düştüklerinde, kültürel kodlarının derinliklerinde bulunan yabancı düşmanlığı birden ortaya çıkıveriyor."