Hopa olaylarına tepki büyüyor

Hopa olaylarına tepki büyüyor
2011 Genel seçimleri sürecinde yaşanan olaylar içerisinde belki de en çok dikkati çeken olay olan "Hopa Olayları"na tepkiler hala devam ediyor.

Öyle ki, Artvin denilince akla gelen ilk "Hopa Olayları" oluyor. Yaşananların ardından Artvin halkından ve kuruluşlardan tepkiler gelmeye devam ediyor. Bu olaylara sessiz kalamayanlardan biri ise Artvinliler Birliği Derneği Başkanı Mehmet Peker.

31.05.2011 tarihinde Ankara-Artvin uçak seferlerinin başlaması ve Sarp Sınır Kapısı’nın Batum tarafının açılışı için Batum’a gelen Başbakan, Hopa İlçesinde miting yapmış, miting öncesinde ve sonrasında meydana gelen olaylarda bir vatandaş kalp krizinden hayatını kaybetmişti. Başbakan'ın seçim otobüsü taşlanmış, otobüsten düşen bir Başbakanlık koruma memuru güvenlik aracının altında kalarak ağır yaralanmıştı. Bu olaylara ilişkin Artvinliler Birliği Derneği Başkanı Mehmet Peker'den basın açıklaması geldi.

Peker yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi; "Bilindiği üzere, 31/05/2011 tarihinde Ankara-Artvin uçak seferlerinin başlaması ve Sarp Sınır Kapısı’nın Batum tarafının açılışı için Batum’a gelen Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Hopa İlçemizde miting yapmış, miting öncesinde ve sonrasında meydana gelen olaylarda bir vatandaşımız kalp krizinden hayatını kaybetmiş, Sayın Başbakanımızın da içinde bulunduğu seçim otobüsü taşlanmış, otobüsten düşen bir Başbakanlık koruma memuru güvenlik aracının altında kalarak ağır yaralanmıştır.Yaşanan olaylar, tüm halkımızı ve hemşerilerimizi derinden üzmüştür. Yapılanlar hukuken suç, ahlaken yanlış, insani açıdan da kabul edilemezdir. Hiçbir gerekçe yaşananları mazur gösteremez. Sebep olanlar da, suçu-kusuru olanlar da soruşturma sonucu ortaya çıkacaktır.

Bir kentte bir grup haddini bilmezin yaptığı yanlış o kentin tümünü ilzam etmez. Önemli olan, o kentin sakinlerinin bu yanlış davranışı topluca sahiplenmemesidir. Yaşanan olaylar, “yaşandı bitti” denecek türden değildir. Zira Artvin artık Hopa Olayları ile anılmaktadır. Bu tüm Artvinlileri etkilemektedir. Milletimizin hafızasında bir Artvin ve Artvinli imajı vardır. Doğal güzellikleri ve güzel insanları ile anılır Artvin. Artvin’e atandığı için hüzne bürünen kamu görevlileri, Artvin’i ve Artvinliyi öylesine sever ki, ağlaya ağlaya ayrılır Artvin’den. Bir kez gelen, bir daha gelmek ister Artvin’e.

Artvin ve Artvinli deyince, ülkemizin en eğitimli insanları, en aydın insanları gelir insanların aklına. Dosdoğru insanlar… Mert insanlar, güvenilir insanlar… Merhamet abidesi insanlar… Misafirperver insanlar… Ufku dünyayı aşan insanlar… Ekmeğini taştan çıkaran insanlar… Yorgunluğun ne olduğunu bilmeyen insanlar. Ülkemizin her tarafında, dünyanın dört bir yanında temayüz etmiş, gurur abidesi hemşerimiz vardır Artvinli olmaktan gurur duyan. Artvinlilerin kendileriyle gurur duyduğu.

Hemşerilerimizin başını önüne düşürmek hiç kimsenin hakkı ve haddi değildir. Hiçbir yasadışı eylem ya da şiddet eylemi Artvinliler tarafından saygıyla karşılanmaz. Artvin’in hiçbir yeri hiçbir kimsenin kurtarılmış bölgesi değildir. Bu ülkenin her köşesine bu ülkenin özgür vatandaşları hiç kimsenin iznini almadan gider, gezer, dolaşırlar. Misafire ikram, bu ülkenin her tarafında olduğu gibi Artvin’imizde de bir onurdur, şereftir. Gelenin kim olduğu önemli değildir. Yeter ki insan olsun…

Artvinliler Birliği, Artvin’in tüm ilçelerinde, Rize’de, Trabzon’da, Samsun’da, Tokat’ta, Amasya’da, Ankara’nın ilçelerinde, Düzce’de, Bursa’da, İstanbul’da, Muğla’da temsilcileri olan bir sivil toplum kuruluşu olarak elbette bu olaylara sessiz kalamazdı. Ve sessiz kalmıyoruz. Bizler, ilimizin ve ilçelerimizin baskı ve şiddet olayları ile değil başarıları ile anılmasını istiyoruz. Kişi başına düşen milli gelirle, üretilen katma değerle, yapılan ihracatla, çektiği turist sayısıyla, üniversite sınavlarında elde edilen başarılarıyla, korunan doğal, tarihi ve kültürel değerleri ile anılmasını istiyoruz.  Memleketimize yatırım yapan kim olursa olsun başımızın tacıdır. Hopa ilçemize yapılan yatırımın açışını yapmaya gelen başbakan taşla, sopayla karşılanıyor. Nasıl sessiz kalabiliriz? Biz, Ankara’dan memleketimize, Hopa’ya uçak seferleri başlıyor diye sevinç duyarken, neye karşı çıktığını bilmeyen üç beş insan başımızı önümüze düşürüyor. Sessiz kalmak yakışır mı?

O güne kadar memleketimizi soranlara “Artvinliyiz” deyinde övgü dolu sözler duyarken, olaydan sonra “Artvinliyiz” cevabımıza “Hopalı mısınız?” diye karşılık alıyoruz.  Evet, bizler, Türkiye’nin dört bir yanında yaşayan Artvinliler, Arhavililer, Borçkalılar, Murgullular, Ardanuçlular, Yusufelililer, Şavşatlılar olarak, Artvin’de yaşayan Artvinliler olarak, Hopa’da yaşananları tasvip etmiyoruz. Tekrar yaşanmamasını diliyoruz. Suçluların cezasız kalmamasını, olaylarla alakası olmayan insanlarında mağdur edilmemesini istiyoruz. İdarecilerimizin bu konuda azami derecede özenli davranacaklarını umuyoruz. Ayrıca Artvin Valimiz Sayın Mustafa Yemlihalioğlu ve Hopa Kaymakamımız Sayın Abdullah Akdaş’a hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. 

Hopa ilçemizde yapılanları sadece Sayın Başbakanımıza değil, tüm halkımıza yapılmış bir saygısızlık olarak görüyoruz. Hemşerilerimiz adına tüm halkımızdan ve Sayın Başbakanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’dan ÖZÜR DİLİYORUZ." dedi.