Hsyk'ya Aday Savcı'dan Eleştiri

Hsyk'ya Aday Savcı'dan Eleştiri
HSYK üyeliğini aday hakim ve savcılardan Bursa Cumhuriyet Savcısı Rize eniştesi Özgür Katip Kaya, HSYK seçimlerinin demokratik yürümediğini açıkladı.

HSYK üyeliğini aday hakim ve savcılardan Bursa Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya, Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği’nde düzenlediği basın açıklamasında, kendisi hazırlamış olduğu HSYK Kanun Tasarısı’yla ilgili değişiklik teklifi hakkında bilgiler verdi.

Kaya, yapılacak düzenlemeye hal kağıtlarının kaldırılması, hal kağıtlarının imha edilmesi, mağdur hakim ve savcılara bir takım haklar sağlanması, yargıda ön yargının kalkması, adil ve tarafsız müfettişlik kurumunun oluşturulması, meslek birlikleriyle ilgili düzenlemelerin yapılması gibi maddelerin de ilave edilmesi gerektiğini söyledi.

Savcı Kaya, önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek olan HSYK seçimlerinin demokratik olmadığını belirterek, “Bu şekilde demokratik bir seçim yapılamaz. Çünkü propagandasız bir yasakçı zihniyeti 12 Eylül’ün uzantısı olarak görüyorum. Bazı listeler el altından adliyelerde dolaşmaktadır. Buda benim gibi bağımsız adayları rahatsız etmektedir. Demokratik bir seçim olduğunu kesinlikle söyleyemem. Biz elimizden geldiği kadar kendimizi tanıtmaya çalışıyoruz. Bazıları bizden daha avantajlı durumdadır. Bazıları bağlı bulundukları dernekler vasıtasıyla kendi tanıtımlarını yapmaktadırlar. Bazıları isi devletin otoritesini esas alarak tanıtımını yapmaktadır. Bu haksız rekabete sebebiyet vermektedir. Bir hukukçunun hiçbir zaman haklarını arama mecburiyetinde bırakılmaması gerektiğini düşünüyorum. Demokratik bir ortamda herkesin kendisini özgürce ifade edebileceği, özgürlüklerin güvence altına alındığı, gerçek adaletin sağlandığı, insan hak ve özgürlüklerinin sağlandığı bir Türkiye istiyorum” dedi.