IBAN Numarasında Değişiklik

IBAN Numarasında Değişiklik
Merkez Bankası, Uluslararası Banka Hesap Numarası uygulamasında değişikliğe gitti.

Merkez Bankası, 1 Ocak 2010 itibariyle yürürlüğe girecek olan Uluslararası Banka Hesap Numarası(IBAN) uygulamasında değişikliğe gitti. Geçiş döneminde IBAN numarasına bilmeyenlerin, mevcut durumu sözlü beyan etmeleri halinde işlemler eski hesap numaralarıyla yapılabilecek. Yurt dışındaki bankaların ve finansal kuruluşların bankalarda bulunan hesaplarından yapılacak para transferlerinde 1 Ocak 2012 tarihine kadar IBAN’nın kullanılması zorunlu olmayacak.

Merkez Bankası’nın Uluslararası Banka Hesap Numarası Hakkında Tebliğ’i Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ’e eklenen geçici maddeyle, yurt dışındaki bankaların ve diğer finansal kuruluşların bankalarda bulunan hesaplarından yapacakları para transferlerinde 1 Ocak 2012 tarihine kadar IBAN’ın kullanılması zorunlu olmayacak.

1 Ocak 2010 itibariyle Türkiye’de yürürlüğe girecek olan IBAN uygulamalarında, hesap sahibinin IBAN numarasını bilmediğini sözlü beyan etmesi halinde geçiş sürecinde eski hesap numaraları üzerinden işlem yapılacak. Tebliğ’e göre, Avrupa Ekonomik Alanında yer alan ülkelerdeki hesaba yapılan para transferlerinde alıcıya ait IBAN’ın doğrulanması ve kullanılması zorunlu olacak. Ancak, bankalar ile yurt dışında sınır ötesi ödemeleri gerçekleştiren kuruluşlar arasında kendi nam ve hesaplarına gerçekleştirilen işlemler ile talep edilmesine rağmen müşteri tarafından alıcıya ait IBAN’ın bildirilmeyeceğine ilişkin müşterinin beyanının alındığı işlemlerde bu zorunluluk aranmayacak.

Ayrıca, EFT Sistemi aracılığı ile hesaba yapılan para transferlerinde, talep edilmesine rağmen müşteri tarafından alıcıya ait IBAN’ın bildirilmeyeceğine ilişkin müşterinin beyanının alındığı işlemler hariç olmak üzere, alıcıya ait IBAN’ın doğrulanması ve kullanılması zorunlu olacak.