İçinde Rizeli rehine olan kaçırılan gemi "Horizon 1" serbest bırakıldı

İçinde Rizeli rehine olan kaçırılan gemi "Horizon 1" serbest bırakıldı
Aden Körfezi açıklarında kaçırılan Türk gemisi "Horizon 1" 89 gün sonra serbest bırakıldı. Gemi personeli içinde birde Rizeli var.

Aden Körfezi açıklarında kaçırılan Türk gemisi "Horizon 1" 89 gün sonra serbest bırakıldı. Gemi personeli içinde Rizeli Zabit Yalçın Demircan da bulunuyor.

Aden Körfezi açıklarında kaçırılan ve 89 gün sonra serbest bırakılan Türk gemisi "Horizon 1" şirketinin Genel Müdürü Fatih Çalışkan, "Yapılan çalışmalar sonuç verdi. Kaptanımızla irtibat halindeyiz. Şuan gemi bizim kontrolümüzde. Bütün personelimizin ailelerine ve tüm Türkiye'ye geçmiş olsun" dedi.

Donatan Horizon Denizcilik İç ve Dış Ticaret A.Ş.Genel Müdürü Fatih Çalışkan, "Hayırlısı ile bugün mutlu sona ulaşmış durumdayız. Yapılan çalışmalar sonuç verdi. Bugün gemimiz şuan itibariyle serbest. Kaptanımız ile irtibat halindeyiz. Şuan gemi bizim kontrolümüzde. Bütün personelimizin ailelerine tüm Türkiye'ye geçmiş olsun diyoruz" diye konuştu.

Çeşitli eleştirilere maruz kaldıklarını ifade eden Çalışkan, "Şirketimiz gerekli çalışmaları gerekli gizliliği koruyarak yaptı. Tabii bu gizliliği koruduğumuz için belli dönemlerde eleştirilere uğradık ama yapılan çalışmalar için gizlilik gerekiyordu. Hepimizin gözü aydın diyorum" şeklinde konuştu.

Geminin yakıt ikmali yaptıktan sonra hareket edeceğini belirten Çalışkan, personelinde sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Çalışkan, "Personelin sağlık durumu çok iyi herhangi bir sıkıntı yok. Zaten Gediz firkateynimiz de gemiye hemen bordo olmuş durumda. Hemen gerekli kumanya ve diğer eksikliklerle ilgili gerekli sağlamalar konusunda yardımcı olacaktır. Yakıt eksikliğimiz var onu tamamlayacaklar. Bundan sonra inşallah Ürdün Akabe'ye doğru hareket edecekler. Şuan Somali karasularında bekliyorlar.  Demir halinde ve şuan firkateynimiz gerekli yakıt ve gerekli diğer ikmaller için yardımcı oluyorlar" dedi.

Geminin serbest bırakılmasını uygulanan plan dahilinde beklediklerini ifade eden Çalışkan, "Geminin serbest kalması bizim zaten önceden planlamış olduğumuz planın bir gereğiydi. 24 saat içerisinde korsanların gemiyi terk etmesini bekliyorduk. Bu terk etme olayı bugün saat 17.30 sıralarında gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

Korsanlarla bir pazarlığın yapılıp yapılmadığı sorusuna ilişkin Çalışkan, "O konularda şirketimiz gerekli fedakarlığı göstermiş durumdadır. Ne gerekiyorsa yaptık. Öncelikle personelimizin biran önce kurtulması ve ailelerine kavuşması bizim önceliğimizdi. Onun için gerekli fedakarlık yapılmıştır. Fidye konusunda herhangi bir açıklama ve rakam uygun olmayacağını düşünüyoruz. Gerekli fedakarlık yapılmıştır" karşılığını verdi.

Aden Körfezi açıklarında 8 Temmuz'da korsanlar tarafından kaçırılan ve Somali'nin Eyl limanında 23 mürettebatı ile birlikte rehin tutulan Türk gemisi "Horizon 1" serbest bırakılmıştı. Donatan Horizon Denizcilik İç ve Dış Ticaret A.Ş.'nin konuyla ilgili olarak yarın detaylı bilginin verileceği bir basın toplantısı düzenleneceği belirtildi.

TÜRK SAVAŞ GEMİSİ REFAKAT EDECEK
Genelkurmay Başkanlığı, serbest bırakılan Türk gemisi Horizon-1'in emniyetinin sağlandığını, mürettebata erzak ve tıbbi destek sağlandığını açıklandı

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, "8 Temmuz 2009 tarihinden itibaren, Eyl Körfezi/Somali'de deniz haydutlarının elinde bulunan Horizon-1 isimli ticaret gemisi 05 Ekim günü 17.30'dan itibaren serbest bırakılmıştır. Bölgeye intikal eden TCG Gediz (F-495) Fırkateyni tarafından geminin emniyeti tesis edilmiş, halihazırda erzak ikmali ile tıbbi destek sağlanmakta olup, ayrıca yakıt ikmali de yapılacaktır. Eyl Körfezi'nden ayrılacak Horizon-1'e intikali süresince bölgede TCG Gediz (F-495) tarafından refakat ve koruma sağlanacaktır" denildi.

İLGİLİ HABERLERİMİZ

https://www.olay53.com/haber/rehin-alinan-gemide-rizeli-7019.htm

https://www.olay53.com/haber/aysun-kaptandan-haber-var-6335.htm

https://www.olay53.com/haber/kacirilan-gemide-ktulu-aysun-kaptan-6275.htm