İçkiliyken Namaz Kılınır mı?

İçkiliyken Namaz Kılınır mı?
İşte Din İşleri Yüksek Kurulu'nun en çok merak edilen sorular karşısındaki son kararı...

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın aylık olarak çıkardığı "Diyanet" Dergisi'nin son sayısının "Fıkıh Köşesi"nde Din İşleri Yüksek Kurulu'nun kararlarına yer verdi. İşte Din İşleri Yüksek Kurulu'nun en çok merak edilen sorular karşısındaki son kararı:

1. Cami yoksa sinagogda namaz kılınır mı?

Yeryüzünün tamamı Müslümanlar için ibadetmekânıdır. Hz. Peygamber (s.a.s.): "Yeryüzü banatemiz ve ibadet edebilmem için mescit kılındı."buyurmuştur. Temiz olmak kaydıyla her yerdenamaz kılınabilir. Başka yerde namaz kılma imkânıvarsa, kilisede namaz kılmak mekruhtur. Ancak,kilise ve sinagogda namaz kılmak zorunda kalındığında imkân varsa resim ve heykellerin üzerininörtülmesi gerekir.

2. İçkiliyken namaz kılınır mı?

Namaz kılacak, oruç tutacak ve dua edecek kimsenin ne dediğini, ne yaptığını bilecek kadar ayık olması, aklının başında olması gerekir. Bu itibarla, alkol alan kişi, ne dediğini bilecek kadar sarhoş değilse namazlarını kılması gerekir.

Bu sorunun cevabı aslında Kur'an'da yer alıyor. Kuran, Nisa suresi 43'üncü ayette bu soruya şöyle cevap veriyor:

"Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın. Cünüb iken de yolcu olanlar müstesna gusül edinceye kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta olur, veya yolculukta bulunursanız veyahut biriniz abdest bozmaktan gelince veya cinsî münasebette bulunup, su da bulamazsanız o zaman tertemiz bir toprak ile teyemmüm edin. Niyetle yüzlerinize ve ellerinize sürün. Şüphesiz ki Allah çok affedicidir, çok bağışlayıcıdır."

3. Köpek olan evde namaz kılmak caiz mi?

Hanefilere göre köpeğin kendisi değil,salyası, dışkısı ve idrarı pistir. Bunların bulaştığı yer de pis olup, böyle bir yerdenamaz kılınmaz. Şafiî mezhebine göre iseköpeğin kendisi pistir. Dokunduğu yeride pis eder. Sonuç olarak namaz kılınacak yerlerintemiz olduğundan emin olunmak kay-dıyla, köpek bulunan evin odalarında,Hanefilere göre, namaz kılmakta birsakınca yoktur. Ancak ihtiyaten örtü veyaseccade üzerinde kılınması gerekir.