İki Kız Kardeş Engelleri ‘duymadan’ Aşıyorlar

İki Kız Kardeş Engelleri ‘duymadan’ Aşıyorlar
Türkiye Karate Şampiyonası’na katılan işitme engelli Zeliha ve Kader Işık kardeşler, mücadeleleri ve kazandıkları başarılar ile hayata meydan okuyor.

- Türkiye Karate Şampiyonası’na katılan işitme engelli Zeliha ve Kader Işık kardeşler, mücadeleleri ve kazandıkları başarılar ile hayata meydan okuyor.

Türkiye Karate Federasyonu’nun ulusal seviyedeki en önemli organizasyonu Türkiye Karate Şampiyonası, Çorlu’da devam ediyor. Şampiyonanın ilk gününde ferdi kata branşında mücadele eden işitme engelli Zeliha ve Kader Işık kardeşler, engelleri duymadan aşıyor, kazandıkları başarılar ile de birçok sporcuya örnek oluyor.

Yeditepe İşitme Engelliler Okulu öğrencisi Zeliha ve Kader Işık kardeşler, işitme engelli olmalarından ötürü içlerine kapanık bir yaşam sürerken, Küçükyalı’da faaliyet gösteren amcaları Ekrem Karakoç’un karate salonuna gitmeleri ile hayatlarında farklı bir dönemece giriyorlar. Amcalarının ısrarı üzerine karateye başlayan Işık kardeşler, özgüvenlerini kazanırken önemli başarıların da yolunu açtılar.

İşitme Engellilerde kumite 50 kiloda Olimpiyat üçüncüsü olan Zeliha Işık, “Karate ile tanıştıktan sonra kendimi daha rahat ifade edebiliyorum. Toplum içerisinde artık daha özgür hissediyorum. Sporu seviyorum ancak ülkemizde kendi şartlarımızdaki sporcular ile yarışabileceğimiz organizasyon yok. Şartlar eşit olmadığında yarıştığımız rakiplerimiz karşısında amacımız sadece tecrübe kazanmak. Ancak şartlar eşit olduğunda her zaman kazanmayı yani zirveyi hedefliyoruz” dedi.

BABALARI EN BÜYÜK DESTEKÇİLERİ

“Şartlar ne olursa olsun attıkları her adımda yanlarındayız” diyen baba Tayyar Işık, şartların zorluğuna rağmen çocuklarının başarıyla gururlandığını söylüyor.

En büyüğü 22 yaşında yedi çocuğundan dördünün işitme engelli olduğunu belirten Baba Işık, “Her zaman yanlarındayız, destekliyoruz. Nasıl bir adım atarlarsa atsınlar aile olarak her zaman onlarla birlikteyiz. Sporu seviyoruz. Ben spora gitmedim ama onların spor yapmalarından dolayı çok mutluyum. Kendilerini korumak için başladılar ama zamanla özgüvenlerini kazandılar ve başarılar geldi. Onların bugüne gelmesinde bizler kadar hocalarının da payı çok büyük. Antrenörleri Feray hocamıza, İbrahim Ercin, Levent Aydemir hocalarımıza çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

HEDEF AVRUPA ŞAMPİYONASI

İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nde antrenör olarak görev yapan ve aynı zamanda İşitme Engelliler Milli Takım Antrenörü olan Feray Koçali, yaklaşık iki yıldır Zeliha ve Kader Işık kardeşlerin antrenörlüğünü yapıyor. Karatenin sporcularına çok şey kattığını belirten Feray Koçali, “Benim gözlemlediğim, özgüvenleri inanılmaz derecede arttı. Çok rahat bir şekilde ortama girebiliyorlar. Ancak ülkemizde engelli bireylere bakış açısı herkesin malumu. Çocuklarımızın buraya gelebilmesi için okullarına yazı yazmamız gerekiyor. Bunu zorlaştırmaktan ziyade kolaylaştırmamız lazım. Zihniyetin artık değişmesi gerek. Bu çocukların şampiyonalarının olması lazım” dedi.

Çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Antrenör Koçali, “Önümüzde 2015 yılında Avrupa Şampiyonası var. 2017’de de Samsun’da İşitme Engelliler Olimpiyatlar Oyunları yapılacak. Şimdiki hedeflerimiz bunlar” ifadelerini kullandı.