İki Kız Kardeş Teknolojiye Meydan Okuyor

İki Kız Kardeş Teknolojiye Meydan Okuyor
Ordu'da çeyiz işi yaşan iki kız kardeş, teknoloji ve seri üretime rağmen yıllardır el emeği göz nuru çeyizlerle ailelerinin geçimine katkı sağlıyor.

Türk kültüründe önemli bir yeri olan el emeği göz nuru çeyiz işleri artan fabrikasyon ürünler, seri ve ucuz üretim nedeniyle eski cazibesini kaybediyor. Evlilik hazırlığı yapan kızların ve evlerinin daha güzel görünmesini isteyen kadınların vazgeçilmezleri arasında yer alan bu ürünler her geçen gün teknolojiden nasibini alıyor.

Daha önce günlerce el emeği ve göz nuru ile yapılan çeyizler günümüzde çok daha hızlı ve ucuza bulunabiliyor. Ordu'da Hanife Özkan ve kardeşi Zelfi Kara (32) da yıllardır çeyiz işi yapıyor. Yıllarca başkalarının yanında çalışarak bu işi öğrenen kardeşler, daha sonra kendilerine ait küçük ama mütevazı bir iş yeri açtı. İlk yıllarda iş yoğunluğu nedeniyle gece gündüz çalışan kardeşler, şimdilerde zor günler yaşıyor.

ceyizci-kizkardesler-ordu-1.jpg

Kardeşiyle birlikte teknolojiye rağmen ayakta kalma mücadelesi verdiklerini ifade eden Hanife Özkan, "Bu iş yerini açarken 3 kardeş birlikteydik. Daha sonra biri evlilik nedeniyle il dışına gitti. İlk yıllarda iş yoğunluğu nedeniyle gece yarılarına kadar çalışıyorduk. Hatta geceleri çalıştığımız için şikayet edenler bile oluyordu. Ancak son zamanlarda fabrikasyon ürünler ve kriz nedeniyle işler oldukça azaldı. Fiyatlar artmamasına rağmen fiyatlardan şikayet ediliyor. Çeyiz işi artık çok azaldı" dedi.

Her şeye rağmen fabrikasyon ürünlerin el emeğinin yerini tutmadığını ifade eden Hanife Özkan, "Yaptığımız nevresim, mutfak takımları, masa örtüleri, yatak örtüleri, peşkirler yani her çeşit ürün el emeği göz nurudur. Ordu'da birçok çeyizci var, fakat el işçiliği yapan ve satan az sayıdadır. Artık her sektörde olduğu gibi bu işler de fabrikasyon üretime geçmiş durumda. Her ne kadar seri üretim de olsa el emeğinin yerini hiçbiri tutmuyor. Kardeşimle birlikte yıllardır bu işi yapıyoruz. İkisi üniversitede 3 kızımı bu şekilde okutuyorum. Ancak işler çok azaldı. Yine de ayakta kalma mücadelesi veriyoruz. Krizin de üstüne gelmesi nedeniyle bu işi yapan birçok işyeri kapandı ya da kapatmayı düşünüyor" diye konuştu.