İl Başkanı Deniz: Andon Ilıca Suyunda Süreç Doğru Yönetilmedi

İl Başkanı Deniz: Andon Ilıca Suyunda Süreç Doğru Yönetilmedi
Cumhuriyet Halk Partisi Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, içerisinde normalinden 27 kat fazla arsenik çıkan Andon Ilıca Suyunda yaşanan sorunda sürecin doğru yönetilmediğini kaydetti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, beraberinde Merkez İlçe Başkanı Necati Topaloğlu ile birlikte olay53’e gerçekleştirdiği ziyarette Andon Ilıca Suyu hakkında değerlendirmelerde bulundu. İl Başkanı Deniz, Andon Ilıca Suyunda yaşanan sorunda İl Sağlık Müdürlüğünün üzerine düşen görevi yerine getirdiğini ancak diğer yetkililerin süreci doğru yönetemediklerini kaydetti.

İl Başkanı Deniz, Andon Bölgesinin ılıca suyunun da içinde yer aldığı turizm vadisi olarak ilan edilmek istenmesinin güzel bir çalışma olduğunu ancak gelinen süreçte bunun zarar gördüğünü belirterek, “O bölgenin turizm bölgesi olarak ilan edilmek istenmesi çalışması ve o kapsamda da ılıca suyunun buna alınmak istenmesi güzel bir düşünce aslında. Fakat görüyoruz ki yaşanan sürece de baktığımız zaman bundan sonraki süreç doğru yönetilememiştir. İl Sağlık Müdürlüğünden ilgili yerlere ulaşan rapora rağmen zamanında müdahale yapılamayıp kamuoyu da aydınlatılmadığı için doğal olarak basına yansıdı. İl Sağlık Müdürlüğü üzerine düşen görevi yaparken diğer yetkililerin kayıtsız kalması her iki tarafa da bölgeye de zarar veren bir boyuta neden olmuştur. Bu aslında Rize’de genel olarak yaşadığımız beceriksizliklerden bir tanesidir. Hatta en önemli örneklerinden bir tanesidir. Kurumlar görevlerini yapmış olsalar kurumların başındaki insanlar liyakatlı insanlar olsa belki de bunlar yaşanmayacak ve o bölgedeki esnaf vatandaşlarımız da mağdur olmayacak hem de bölgenin önemli bir suyu olan yıllardan beri insanların şifa diye içtikleri suyun üzerine gölge düşürülmemiş olacaktı.” dedi.

chp-rize-il-baskani-saltuk-deniz-003.jpg

Andon ılıca suyunun üzerindeki gölgenin bir an önce kalkması için duadan birkaç gün aralıklarla birkaç tane daha numune alınarak tahlil yapılması ve bu tahlillerin de kamuoyu ile paylaşılarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerektiğini savunan İl Başkanı Deniz, “Bundan sonra yapılması gereken şey bir an önce yeniden suyun birkaç kez daha tahlil edilerek suyun gerçek yüzünün kamuoyuna açıklanması ve üzerindeki bu olumsuz algının bir an önce giderilmesidir Bunu yöneticilerin hızlı bir şekilde yapmaları gerekir. Şu an yapacakları en önemli görevleri de budur ve bu tür şeylere müsamaha vermemeleridir. Herkes işini düzgün, zamanında yaparsa bu tür sorunların yaşanmayacağını düşünüyoruz. Bu konuda bir kez daha buradan çağrımızı yapıyoruz. Bu sorun öyle başınızı kuma sokarak çözülecek bir konu değildir. Çünkü o bölgede esnaf vatandaşlarımız var, onların da sıkıntıları var. Ayrıca o bölgeden sürekli su içen vatandaşlarımız var ve onların da sağlıkla ilgili şu an kaygıları var. Bunların hepsini giderecek olan bir bilimsel analizin ardından gerekli olan açıklamanın en kısa zamanda yapılıp bu konunun düzeltilmesinin sağlanması gerekmektedir” diye konuştu.

ANDON ILICA SUYUNDA NELER OLMUŞTU?

Rize’de Andon olarak bilinen Küçükçayır köyünün turizm vadisi olarak değerlendirilmesi ve Andon ılıca suyunun da bu destinasyon içerisine alınması amacıyla İl Özel İdaresi tarafından İl Sağlık Müdürlüğünden ılıca suyunun tahlil analiz sonuçları talep edildi. Andon ılıca suyunda yapılan analizde ise arsenik oranı normalinden 27 kat fazla çıktı. Bunun üzerine İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından suyun yanına tüketilmesinin sağlığa uygun olmadığı yönünde uyarı levhası asıldı. Uyarı levhası tahlil sonuçlarına rağmen suyun zararsız olduğuna inanan vatandaşlarca sökülürken bakanlık tarafından suda arıtma yapılarak içindeki mineral değerlerin bozulmadan arıtılmasının sağlanarak kullanımının devamlılığının sağlanması yönünde çalışmalar başlatıldı.

cumhuriyet-halk-partisi-chp-rize-il-baskani-saltuk-deniz-beraberinde-merkez-ilce-baskani-necati-topaloglu-ile-olay53-ziyaretinde.jpg

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
12 Yorum