İlimizde Kanser Taramaları yapılıyor

İlimizde Kanser Taramaları yapılıyor
Rize İl Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, kanser erken teşhis eğitim ve tarama merkezlerinde meme, rahim ağzı, kalın bağırsak ve prostat kanseri taramalarının yapıldığını bildirdi.

Tepe, yaptığı yazılı açıklamada, Sağlık Bakanlığına bağlı devlet hastanelerine entegre olarak çalışan kanser erken teşhis, eğitim ve tarama merkezlerinin erken tanı konulabilen kanser vakalarının belirlenebilmesi, kanser türlerinin kontrol altına alınması, halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi, yaşam kalitesinin yükseltilmesi amacı ile hizmet verdiğini belirtti.

Rize'de, Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kanser erken teşhis, eğitim ve tarama merkezinin çalışma yürüttüğüne işaret eden Tepe, bu merkezde bütün kanser türlerine yönelik değil, belirli yaş gruplarında etkinliği kanıtlanmış kanser türlerine yönelik hizmet verildiğini duyurdu.

Merkezde meme, rahim ağzı, kalın bağırsak ve prostat kanseri taramalarının yapıldığını anlatan Tepe, şunları kaydetti: 

 ''Merkezde muayene olabilmek için vatandaşlarımızın bağlı bulundukları aile hekimlerine başvurmaları ve alacakları randevu tarihinde bu merkeze gitmeleri gerekmektedir. Taramalar için seçilmiş olan yaş grupları ve kanser türleri, bilimsel araştırmalarla belirlenmiş ve ulusal düzeyde planlanmıştır. Bu nedenle bu merkezler kişiyi tepeden tırnağa kanser açısından tarayan, kontrol eden bir birim değildir. Eğer böyle çalışacak olursa ancak Rize genelinde çok sınırlı sayıda kişinin taranması mümkün olabilir. Oysa erken teşhiste maksimum fayda sağlanan kanser türlerinin taranması ile ilimiz genelinde çok daha fazla sayıda halkımızı kanser açısından kontrol edip hizmet vermiş olacağız.''

Tepe, belirlenen yaş grupları dışında kendilerinde kanser açısından herhangi bir belirti fark edip kuşkulanan kişilerin o alanla ilgili polikliniklere vakit geçirmeden başvurmaları gerektiğini belirtti.