İlk 4 Günde Bin Tondan Fazla Çay Alan ÇAYKUR'dan Üreticiye Uyarı

İlk 4 Günde Bin Tondan Fazla Çay Alan ÇAYKUR'dan Üreticiye Uyarı
ÇAYKUR, 2019 yılı yaş çay sezonunun ilk dört gününde 1250 ton yaş çay alımı yaparken, üreticiye kaliteli çay toplanması konusunda bir kez daha uyarıda bulundu.

10 Mayıs’ta 2019 yılı yaş çay sezonunu açan ve birinci sürgün alımlarını başlatan ÇAYKUR, ilk dört günde bin 250 ton yaş çay alımı gerçekleştirdi.

Çayda bozulan kaliteyi yeniden yakalamak adına 2019 yılında beyaz sayfa açan ÇAYKUR Genel Müdürlüğü, üreticilere sık sık kaliteli ve evsafına uygun çay toplamaları yönünde çağrıda bulunurken, evsafına uygun olmayan çayların alınmayacağını da deklare etti. Buna rağmen evsafına uygun olmayan ve içerisinde yabancı maddelerin olduğu kaliteyi bozan çayların bazı alım yerlerince alınıp işlenmek üzere fabrikaya gönderilmesi sonucunda çayların fabrikadan alım yerine geri gönderildiği ve alım yerinde üreticiler tarafından yeniden seçilerek evsafına uygun hale getirildiği görüldü. ÇAYKUR Genel Müdürlüğü kaliteli çay alımını sürdüreceğini ve benzer durumlarla karşılaşılmaması için eksperlerin ve üreticilerin bu konuya titizlik göstermelerini istedi.

Üreticilerin bir bölümü ÇAYKUR’un uyguladığı alım politikasını beğendiğini ve üreticiler olarak çaya ve ÇAYKUR’a sahip çıkılması gerektiğini belirtirken, bir bölümü ise çay seçim işine karşı olduklarını ifade etti.

Öte yandan ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, kaliteli çay üretmenin ilk adımının kaliteli çay alımı olduğunu kaydederek, “Mevzuatına uygun çay alacağımızı duyurduk. Bu yıl 'Çay satamayacağız' diye bir algı oluyor. Öyle değil, daha güzel bir satış olacak. Amacımız çayı almamak değil güzel ve kaliteli çay almak. Eksperlerle yaptığımız toplantılarda bir vatandaşın bir beze çay, bir beze ot koyup sattığını ilettiler. Bu derece olaylar yaşanabiliyor. Çayın bezinin açılmasının bir zararı yok. Hep birlikte hep beraber çayın daha kaliteli olması için çalışıyoruz. Çayın kalitelisini satmak gerekiyor. Biz yanlış yaptığımızda bizi uyarın. Biz uyarıları dikkate alır, yanlışımız varsa düzeltiriz. Ben de üreticiyim. Çayı çay gibi toplamalıyız. Birinci sürgün kotasını dönüm başına 500 kilogram olarak belirlemiştik. Birinci sürgündeki çay kaliteli olursa ikinci çaydaki kotamız da yüksek olabilir ancak kaliteli çay alamazsak ikinci sürgünde kotayı kurum lehine telafi etmek zorundayız" diye konuştu ve çayın yabancı işçilere toplatılmasının kaliteyi bozduğunu, verimin de azaldığını dile getirdi.

yas-cay-alimi.jpgyas-cay-aliminda-kaliteyi-bozanlar.jpg