İlk sütler zehirledi

İlk sütler zehirledi
Bugün yurt genelinde başlatılan ''Okullarda Süt Dağıtım Projesi'' skandala dönüştü. Samsun, Diyarbakır, Sivas, Adana, Konya, Kırıkkale, Edirne ve Antalya'da dağıtılan sütlerden yüzlerce çocuk zehirlendi...

SAMSUN

Samsun'un Vezirköprü İlçesi'nde, proje kapsamında dağıtılan sütten içen 8 ilköğretim okulu öğrencisi, rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlıklarının projesi kapsamında okullarda bugün dağıtımına başlanan sütten içen Samsun'un Vezirköprü İlçesi'ndeki 8 öğrenci, mide bulantısı ve karın ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Karkucak İlköğretim Okulu öğrencilerinden Emirhan Şahin, Kübra Demir, Muzaffer Aktaş, Emircan Yirik, Harun Akca, Merve Akca, Sefa Akca ve Rıza Gülep, Vezirköprü Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Sefa Akca'nın durumunun ağır olduğu belirtildi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahmut Özdemir, bugün başlayan projeyle ilgili olarak, "Bakanlığın yapmış olduğu süt projesi kapsamında sütleri ilçede ve bütün köylere dağıttık. 8 öğrencimizde zehirlenme vakası oldu. Şu anda mideleri yıkanıyor. Kesin sonuç belli değil" dedi. Konuyla ilgili soruşturmanın sürdüğü belirtildi.

DİYARBAKIR

Yurt genelinde bugün başlatılan "okul sütü projesi" kapsamında Diyarbakır'da bir okulda dağıtılan sütler iddiaya göre 50'ye yakın öğrencinin zehirlenmesine neden oldu.

Zehirlenme olayının yaşandığı Hürriyet İlköğretim Okulu’na çok sayıda ambulans sevk edildi. Öğrenciler, sağlık ekipleri tarafından yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı.

VALİ: PSİKOLOJİK

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, okullarda dağıtılan sütten bazı öğrencilerin zehirlendiği iddiasına ilişkin, kentte bu sabah tüm çocuklara süt dağıtıldığını ve şu ana kadar herhangi bir problem yaşanmadığını söyledi. Toprak, şöyle konuştu:

''Şu ana kadar herhangi bir problem yok. İstisnası Hürriyet İlköğretim Okulu'nda bir veya birkaç çocuğumuzun mide bulantısı şikayetiyle ortaya çıkan bir olay. Onlar hastaneye götürüldü. Psikolojik olarak diğer çocuklar da bundan etkilendi. Bunlar da hastaneye götürüldü. Biz bunun sütten olduğunu düşünmüyoruz.'' Aynı partide aynı noktadan gelen sütün bir başka noktada olumsuz çıkmasının mümkün olmadığını anlatan Toprak, ama herhangi bir problem oluşmaması için Sağlık Müdürlüğü'nün konuyu incelediğini aktardı. Bazı çocuklara bazı besinlerin dokunabileceğini bildiren Toprak, yumurta ve süt alerjisinin olabileceğini, bazı çocukların da ciddi manada aç kalmış olabileceklerini kaydetti.

SİVAS

Sivas'ta da kent merkezindeki Muzaffer Sarısözen İlköğretim Okulu ve 75'inci Yıl İlköğretim Okulu ile İmranlı İlçesi'ndeki bazı okullarda dağıtılan sütten içen öğrencilerden fenalaşanlar oldu. Zehirlenme şüphesiyle hastanelere ulaştırılan çok sayıda öğrenci, tedaviye alındı.

EDİRNE

Edirne Valisi Gökhan Sözer, dağıtılan sütler sonrası bazı öğrencilerde mide bulantısı ve kusma olduğunu belirterek, konunun araştırıldığını belirtti.

Vali Sözer, Yusuf Hoca İlköğretim Okulunda dağıtılan sütleri içtikten sonra rahatsızlanan yaklaşık 20 öğrencinin kontrol amaçlı hastaneye sevk edildiğini söyledi. Sözer, ''Dağıtılan sütler sonrası bazı öğrencilerde mide bulantısı ve kusma oldu, konuyu araştırıyoruz. Kontrol amaçlı yaklaşık 20 öğrenciyi hastaneye sevk ettik. Sütlerden numune alındı. Öğrenciler aç karnına süt içtikleri içinde mideleri bulanmış olabilir. Bazıları psikolojik olarak da etkilenmiş olabilir. Başka bir şeyden de zehirlenmiş olabilirler. Araştırıyoruz'' dedi.

ANTALYA

Antalya'daki Hakkı Tatoğlu İlköğretim Okulu’ndaki 50 öğrenci, bu sabah okulda dağıtılan sütten zehirlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın işbirliği ile ülke genelinde olduğu gibi Antalya’da da süt dağıtımına bu sabah başlandı. Dağıtımdan kısa süre sonra kent merkezindeki Hakkı Tatoğlu İlköğretim Okulu’ndaki 50 öğrencide bulantı, halsizlik ve kusma görüldü.

Zehirlenme şüphesiyle ilköğretim 1’nci sınıf öğrencisi olan 50 çocuk ambulanslar ve okul servisleriyle çevredeki hastanelere götürüldü. Okulda dağıtılan sütlerin yöredeki bir firmadan alındığı belirtildi.

Program kapsamında Antalya’da 632 ilköğretim okulunda 182 bin 714 öğrenciye eğitim öğretim yılı sonuna kadar 730 bin 856 litre süt dağıtılması planlanıyor.

ADANA

Adana’da 24 Kasım İlköğretim Okulu’nda ücretsiz dağıtılan sütten içen yaklaşık 200 öğrencide karın ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi görüldü. Öğrenciler hastanelerde tedaviye alınırken, dağıtılan sütlerin bayat olduğunu ve ambulansların geç geldiğini öne süren veliler, sağlık görevlileri ve öğretmenlere saldırmaya kalkıştı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu ’Okul Sütü Projesi’nin yürürlüğe girdiği bugün Merkez Seyhan İlçesi Aydınlar Mahallesi’ndeki 24 Kasım İlköğretim Okulu’nda da süt dağıtıldı. Dağıtılan sütlerden içen yaklaşık 200 öğrenci saat 11.30 sıralarında rahatsızlandı. Öğrencilerin karın ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetleri üzerine öğretmenler ile okul yöneticileri harekete geçip, ambulans çağırdı. Çocuklarının zehirlendiğini öğrenen veliler de okula akın etti. Okul bahçesinde ağlayan, fenalık geçiren çocuklarını görünce paniğe kapılan veliler, öğretmen ve sağlık görevlilerine tepki gösterdi. Dağıtılan sütlerin bayat ve bozuk olduğunu ve ambulansların geç geldiğini öne süren bazı veliler, doktorlar ve öğretmenlere saldırmaya kalktı. Çıkan arbedeyi okula gelen polis ekipleri güçlükle önlemeye çalıştı.

İlk müdahaleleri 3 ambulansla gelen sağlık ekipleri tarafından okul bahçesinde yapılan öğrenciler, çeşitli hastanelere kaldırılıp, tedavi altına alındı.

KONYA

Konya'da da 10 öğrencinin sütten zehirlendiği bildirildi.

KIRIKKALE

Kırıkkale kent merkezindeki Dede Korkut İlköğretim Okulu’nda ücretsiz dağıtılan sütlerden içtikten sonra rahatsızlanan 9 öğrenci ile Keskin İlçesi’nde okullarda dağıtılan sütten zehirlendikleri öne sürülen 9 öğrenci kaldırıldıkları hastanelerde tedavi altına alındı. Dede Korkut İlköğretim Okulu idarecileri, bugün başlatılan ’okul sütü projesi’ kapsamında öğrencilere sütlerini dağıttı. Dağıtılan sütlerden içen öğrencilerden 9’u rahatsızlanınca 112 Acil Servis ekiplerine haber verildi. Okula gelen sağlık ekipleri, içtikleri sütten zehirlendiklerini belirledikleri öğrencileri ambulansla Kırıkkale Devlet Hastanesi’ne götürdü. Öğrenciler Çocuk Servisi’nde tedavi altına alındı.

Okul yöneticileri, 400 öğrencisi bulunan okuldaki tüm öğrencilere ilk derste bakanlıkça gönderilen sütleri dağıttıklarını ancak bazı öğrencilerin mide bulantısı belirtisiyle rahatsızlık göstermesi sonucu hastaneye kaldırdıklarını söyledi. Hastanede serum takılan öğrencilerin tahlilleri yapılırken, müşahade altında tutuldukları belirtildi. Bu arada Kırıkkale’nin Keskin İlçesi’ndeki okullarda dağıtılan sütlerden zehirlendikleri öne sürülen 9 öğrencinin Keskin Yüksek İhtisas Hastanesi’nde tedavi altına alındığı bildirildi.