İlk Toplu Sözleşme Memurlara Teşvik Paketi Olsun

İlk Toplu Sözleşme Memurlara Teşvik Paketi Olsun
Siyasetin ve bürokrasinin söylediği değil toplu sözleşme masasında söylenen sözün geçerli olacağını açıklayan Memur-Sen Rize İl Başkanı Resul Usta, memurlara...

Siyasetin ve bürokrasinin söylediği değil toplu sözleşme masasında söylenen sözün geçerli olacağını açıklayan Memur-Sen Rize İl Başkanı Resul Usta, memurlara 2012 yılında ilk defa yapılacak olan toplu sözleşmenin memurlara teşvik paketi olması gerektiğini ifade ettiği açıklamasında Memur Sen'in hükümetten istekleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Memur-Sen Rize İl Başkanı Resul Usta, memurlara 2012 yılında ilk defa yapılacak olan toplu sözleşme ile ilgili yaptığı basın açıklamasında Memur-Sen Konfederasyonunun toplu sözleşme süreci ile ilgili çalışmaları ve toplu sözleşme talepleri hakkında kamu çalışanlarına bilgi verdi.

1.20120416202426.jpg

Usta, yaptığı açıklamada; toplu sözleşme hakkının Memur-Sen’in zaferi olduğunu, toplu görüşme sürecinde, toplu sözleşmeye yönelik taleplerini ileten, ancak düzenlenen çalıştaya bile katılma ciddiyetinden uzak bazı konfederasyonlar, bugün toplu sözleşmeye sahip çıkma yarışında olduğunu söyledi.

12 Eylül referandumu öncesi toplu sözleşmeyi anayasa değişikliği paketine koyduran, referanduma destek veren tek konfederasyonun Memur-Sen olduğunu ifade eden Usta, "Hizmet kolu toplu sözleşmesinin yasadan çıkarılmasını engelleyen yine Memur-Sen’dir. Toplu sözleşme yasasının çıkması için bu kadar  mücadele eden Memur-Sen, toplu sözleşme sürecinden de başarı ile çıkacaktır" dedi.

Usta açıklamasına şöyle devam etti: Hükümet, 2003, 2006, 2009 ve 2012 yıllarında sermayeye yönelik dört teşvik paketi yürürlüğe koymuştur. Türkiye ekonomisi bugün, dünyanın en çok büyüyen ikinci ekonomisidir. Bu şartlarda, Memur-Sen olarak ilk toplu sözleşmenin kamu görevlilerine motivasyon ve teşvik niteliğinde olmasını istiyor ve bekliyoruz.

Eşit işe eşit ücret vermek iddiasıyla çıkartılan 666 sayılı KHK, eşitliği sağlamak yerine yeni eşitsizlikler doğurdu, bu kanunun daire başkanı ve üstü kadrolarla alt kadrolarda bulunanların maaşları arasındaki makasın yeniden açılmasına neden oldu. KİT çalışanlarına öğretmenlere ve öğretim elemanlarına hiçbir katkı sağlamadığı, sadece genel müdür ve müsteşara 772 TL ek ödeme sağladı.

Bürokratlarına bir seferde asgari ücretten daha fazla zam veren hükümetin kamu görevlilerinin çoğunluğu için talep edilecek artışları yok sayma ve kabul etmeme lüksüne sahip olmadığını ifade eden Usta, "Maliye Bakanlığı, her yıl müzakereler öncesi önereceği rakamı bir gazete aracılığı ile duyurma geleneğini sürdürerek, bu yıl 3+3 gibi komik bir zam artışından söz etmiştir. Maliye bakanlığı, şunu bilmelidir; kanun hükmünde kararname dönemi kapanmıştır. Memurlar şeffaf bir biçimde toplu sözleşme yapacaktır. Siyasetin ve bürokrasinin söylediği değil toplu sözleşme masasında söylenen söz geçerli olacaktır." dedi.

İlk toplu sözleşme üst düzey bürokratlarla diğer kamu görevlileri arasındaki makasın daraltılmasını beklediklerini açıklayan Rize Memur Sen İl Başkanı Resul Usta açıklamasına  "Artık enflasyona ezilen değil, enflasyonu ezen bir maaş istiyoruz. Emekli milletvekili maaşlarına yapılan zam oranı karşısında bizim taleplerimizin ne kadar makul olduğu görülecektir." şeklinde devam ettikten sonra Memur-Sen Konfederasyonunun 2012 toplu sözleşme taleplerini genel hatları ile şu şekilde sıraladı:

YÜZDELİK ZAM: 2012 yılı için %16, 2013 yılı için %14’tür.

TABAN AYLIĞA ZAM: Yüzdelik artışlara ek olarak 2012 yılı için 120 TL, 2013 yılı için 80TL olmalıdır.

EK ÖDEMELERDE ARTIŞ: Ek ödemede öğretmen ve öğretim elemanı için (50 puan) 314 TL, din görevlileri, hekim dışı sağlık personeli, sivil savunma uzmanları ile KİT’lerdeki iki sayılı cetvele tabi personelden ek ödeme yapılmayanlara (25 puan)157 TL artış yapılmalıdır.

KIDEM AYLIĞI: Kıdem aylığı göstergesi 20’den 100’e çıkartılmalı

TOPLU SÖZLEŞME İKRAMİYESİ: 2012 yılında 90 TL, 2013 yılında 120 TL olmalıdır.

EŞ YARDIMI: 2012 yılı için 200 TL, 2013 yılı için 240 TL

ÇOCUK YARDIMI: 2012 yılında 50, 2013 yılında 60 TL, üniversite öğrenimi gören çocuklar için bir kat artırımlı olarak ödenmeli

DOĞUM YARDIMI:165 TL olan doğum yardımı 660 TL’ye yükseltilmeli

ÖLÜM YARDIMI:1256 TL olan yardım, memurun kendisi için 2512 TL’ye, eş ve çocukları için 1256 TL’ye yükseltilmelidir

KREŞ YARDIMI: Kurumlarca kreş hizmeti sunulmalı, sunulmaması halinde 0-4 yaş grubu her çocuk için 140 TL ödenmelidir.

EVLENME YARDIMI: İlk defa evlenen memura 3140 TL, ilk defa evlenen çocuğuna 1884 TL evlenme yardımı ödenmelidir.

ULAŞIM YARDIMI: Kamu görevlilerine her mesai günü için 4 TL ulaşım yardımı ödenmelidir

YEMEK YARDIMI: Kamu görevlilerine çalışma saati içindeki her öğün için 5 TL yemek yardımı ödenmelidir.

GİYECEK YARDIMI: Kamu görevlilerinin tamamına en düşük 100 TL olmak üzere giyim yardımı ödenmelidir.

4/C STATÜSÜNDEKİ  PERSONELLE İLGİLİ OLARAK;

1.    4/C statüsündeki personel 12 ay süreyle istihdam edilmelidir.
2.    Mevcut ücretlerine 200 TL seyyanen zam yapılmalıdır.
3.    Eş, çocuk, giyecek ve yemek yardımından yararlandırılmalılar.
4.    1 Ocak 2013 itibari ile kadrolu statüye geçirilmelidirler.

SÖZLEŞMELİ PERSONELLE İLGİLİ OLARAK;

657 sayılı kanunun 4/B maddesi, 5593 sayılı kanun, TRT, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İl Özel İdareleri ile diğer kurumlardaki sözleşmeli personel ile 399 sayılı KHK kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personel kadroya geçirilmelidir.

Ek olarak; Kamu Kurum ve Kuruluşlarında işçi statüsünde istihdam edilenlerden ön lisans ve lisans mezunu olup yürüttükleri görevler itibari ile memurluk sıfatını gerektiren hizmetleri yürütenler memur kadrolarına geçirilmelidir.