İlkhaber Gazetesi Davası Sonuçlandı

İlkhaber Gazetesi Davası Sonuçlandı
Editör Turgay Ayhan'ın İlkhaber Gazetesi'ne karşı açmış olduğu hizmet tespiti davası karara bağlandı.

53habermerkezi site editörü Turgay Ayhan'ın, İlkhaber Gazetesi'ndeki hizmet haklarını alamaması nedeniyle 8 Temmuz 2009 tarihinde Rize Asliye Hukuk Mahkemesi'ne açmış olduğu 'Hizmet tespiti davası'nda, davanın reddine yönelik karar çıktı.

İş Mahkemesi sıfatıyla Rize 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde Hakim Metin Kızıltaş tarafından görülen davanın 7. duruşmasında, eldeki deliller ve şahitlerin ifadeleri yeterli görülmeyerek Ayhan'ın aleyhinde karar çıktı.

SGK Avukatı Şulegül Güner'in hazır bulunduğu ve diğer duruşmalarda olduğu gibi İlkhaber Gazetesi'nden her hangi bir temsilcinin katılmadığı duruşmada ilk olarak, 5. celsede ifadeleri alınmak üzere talimat yazısı gönderilen Siyasetçi ve Eğitimci Kenan Bıyık, gazete çalışanları Tahsin Şahin, Murat Aydın ve Osman Boran'ın vermiş olduğu ifadeleri okundu.

Anavatan Partisi'nden 2009 Yerel Seçimleri'nde Rize Belediye Başkanlığı'na aday olan ve İlkhaber Gazetesi'nin Rize Temsilciliği işini Turgay Ayhan'ı arayarak teklif eden Siyasetçi ve Eğitimci Kenan Bıyık'ın vermiş olduğu ifadedeki "yalan" cümle dikkat çekti. Bıyık, ifadesinde Turgay Ayhan ile Çay Tv'de bir programa katıldığını ve Ayhan'ı oradan hatırladığını, Ayhan'ın kendisinden iş bulması yönünde yardım talebinde bulunduğu için gazeteyle aracılık sağladığını söyledi. Oysa bu cümlelerin, 6. duruşmada Çay Tv çalışanlarından A.G'nin verdiği ifade ile çeliştiği dikkat çekti. 6. duruşmada A.G. ifadesinde, Kenan Bıyık'ın kendisinden bir gazeteci ismi istediğini ve Turgay Ayhan'ı Kenan Bıyık'a kendisinin önerdiğini belirtmişti.

Bir diğer tezat durum ise İlkhaber Gazetesi çalışanlarının vermiş olduğu ifadelerde ortaya çıktı. Gazetenin Yazı İşleri Müdürü Tahsin Şahin, o tarihlerde gazetenin bir Rize temsilcisi aradığını ve Turgay Ayhan ile anlaşıldığını ve kendisinin deneme amaçlı prim ve reklam usulü ile çalıştırılmaya başlandığını söylerken, gazetenin haber editörü Murat Aydın ise, Turgay Ayhan ismini herhangi bir habere koyduğunu ve Ayhan'ın gazetede çalışıp çalışmadığını hiç hatırlamadığını belirtti. Tanık Osman Boran ise Ayhan'ın ismini çalışan olarak duyduğunu ancak kendisini hiç görmediğini beyan etti.

Davacı Turgay Ayhan'ın son tanığının da dinlendiği duruşmada Hakim Metin Kızıltaş, dinlenen şahitlerin, alınan ifadelerin ve dosyada sunulan ve Turgay Ayhan imzası ile İlkhaber Gazetesi'nde yayımlanan 103 haber güpürü, gazete tarafından Turgay Ayhan'a verilen imzalı ve kaşeli Muhabir kartı, gazetenin Rize'deki abonelerinin tutulduğu ve Ayhan'ın da Rize Temsilcisi olarak isminin yer aldığı abone listesi şeklindeki delilleri yeterli görmeyerek, 8 gün içinde temyiz yolu açık olmak üzere davanın reddine karar verdi.