İmam Hatip liseleri kaldırılıyor (!)

İmam Hatip liseleri kaldırılıyor (!)
YÖK Başkanı Özcan'dan katsayıyla ilgili önemli açıklama...

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'dan önemli açıklamalar.

Prof. Dr. Özcan katsayı tartışması hakkında imam hatip liselerinin genel lise olabileceğini söyledi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Danıştayın katsayı kararının ardından ''B, C, D ve E'ye kadar planları olduğunu'' belirterek, ''Bunu baştan biliyorduk, her şeye hazırlandık'' dedi.

Prof. Dr. Özcan, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü'ndeki sosyal tesislerde düzenlediği basın toplantısında, görevinin ikinci yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Özcan, Danıştay'ın, katsayı kararının yürütmesini durdurmasının ardından bütün olasılıkları dikkate aldıklarını belirtti. Özcan, ''B planımız var, C planımız var, D ve E'ye kadar planlarımız var. Bunu baştan biliyorduk. Her şeye hazırlandık'' dedi.

Yeni düzenlemenin, ana hatlarıyla iptal edilene paralel olacağını belirten Özcan, ''Sınav sistemi ana hatlarıyla aynı olacak, 2010'daki sınav tarihleri değişmeyecek'' dedi. Özcan, ''katsayı farkı aralığının daraltılmasının da alternatiflerden biri olduğunu'' ifade ederek, ''Biz bize düşeni çarçabuk devreye sokmayı planlıyoruz'' diye konuştu.

YÖK Başkanı Özcan, bir gazetecinin ''Aynı sonuçlar doğuracak karar almak hukuku dolanmak olmaz mı?'' sorusuna, ''Gerekirse hukuku da dolanacağız...'' yanıtını verdi. Özcan, toplantı sonunda, bu ifadesinin ''yanlış anlaşıldığını'' belirterek, ''Bizim hile yapmamıza gerek yok. Biz hukuku dolanmayız'' diyerek, bu sözlerine açıklık getirdi.

Danıştay'ın kararının ardından yasal düzenleme yoluna gidilip gidilmeyeceğinin sorulması üzerine, Özcan, ''Ben bu yola karşıyım. Bir defa bu bizim işimiz. Biz hallederiz...'' karşılığını verdi.

Düzenlemelerle ''tüm meslek okullarındaki öğrencilerin üniversiteye girmesinin peşinde olmadıklarını'' anlatan Özcan, en yeteneklilerinin üniversiteye girmesini istediklerini söyledi. Özcan, sayıları yılda 300 bin olan meslek okulu mezunlarından 212'sinin üniversiteye girdiğini de kaydetti.

Özcan, üniversitelerdeki rektör seçimlerinde ''mütevelli heyet'' gibi yeni bir yapılanma düşündüklerini, ''bu konuda gerekirse Anayasa değişikliği yapılabileceğini'' bildirdi.

''TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSLERİ''

Özcan'ın konuşmasında ele aldığı konulara ilişkin öne çıkan başlıklar özetle şöyle:

''-Erasmus programına benzeyen ''Farabi Değişim Programı''nın uygulamaya geçirilmesi planlanıyor. Bu sayede Türkiye'deki üniversiteler arasındaki işbirliği geliştirilecek.

-İlk kez bu yarı yılda devreye sokulan değişim programı kapsamında, şimdiye kadar 62 üniversite ile protokol imzaladı. 500'ye yakın öğrenci ile 31 öğretim üyesinin değişimi sağlandı.

-Yabancı öğrencilerin Türkiye'deki üniversitelere girişinde, Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) yerine ilgili ülkedeki ÖSS benzeri sınav sisteminde alınan puanın Türkiye'de geçerli olması ya da uluslararası test sistemine dayalı sonuçlara göre alım üzerinde duruluyor.

-Uzaktan eğitim modelinin yabancı dil eğitiminde de uygulanması planlanıyor. Bu konuda iki firma ile görüşmeler sürüyor. Sistemin bir benzeri ilköğretimde de uygulanabilecek.

-''Teknoloji transfer ofisleri'' oluşturulacak. Bu sayede üniversite öğretim elemanlarının buluşlarına patent alınması ve sanayiye yönlendirilmesi sağlanacak.''

YÖK'ün kurulduğu dönemde 22 üniversite bulunduğu anlatan Özcan, bugün bu sayının 94'ü devlet ve 47'si vakıf üniversitesi olmak üzere 141'e ulaştığını söyledi. Özcan, 13 vakıf üniversitesi ile 2 meslek yüksek okulu kurulmasına ilişkin başvuru bulunduğunu da ifade etti.

Yükseköğretimde ileriki dönemde hedefledikleri konusunda bilgi veren Özcan, ''Bugün bizim yükseköğrenim adına yaptığımız çalışmaların pek çoğu başka ülkelerde bizden epey bir zaman önce başladı ve bitirildi. Biz bir anlamda bugün yapmakta olduğumuz işleri yapmakta biraz geç kaldığımızı söyleyebiliriz'' dedi.

Yapacakları işleri daha etkili yapmak durumunda kaldıklarını ifade eden Özcan, ''Bu bizi bir anlamda hızlı çalışmaya zorladı. Bu stresli bir durumdur. Ben o stresi her zaman hissetmişimdir. 'Şu şu işler yapılamadı bugüne kadar Türkiye'de, bize verilen 4 yıl süre içinde yapılmalı' diye hep bir endişe ettim ve kendimi de bayağı zorladığımı düşünüyorum'' diye konuştu.

Göreve başladığı zaman yükseköğretimin öncelikli sorununun üniversitelerde yeterli kapasitenin yaratılamamış olduğunu belirlediğini anlatan Özcan, pek çok lise öğrencisinin üniversite dışında kaldığını, bu nedenle kontenjan artışına gidildiğini hatırlattı.

Bu artışın Türk yükseköğretimi için önemli bir gelişme olduğunu belirten Özcan, çok uzun zamandan beri yükseköğretimde arz ve talep arasındaki dengeye dikkat edilmediğini söyledi. Özcan, ''Buna dikkat edilmediği için de üniversite önünde yığılmalar oldu ve dershane gibi pek çoğumuzun tasvip etmediği yan kuruluşlar ortaya çıktı'' dedi.

Kontenjan artışının ardından öğretim üyesi bulma ihtiyacının doğduğunu ifade eden Özcan, öğretim üyesi yetiştirilmesi için yapılan çalışmaları anlattı.

''KOÇ GRUBUNDAN SES ÇIKMADI''

Mesleki ve teknik eğitimin yapılandırılmasına ilişkin yaptıkları çalışmalara da değinen Özcan, şöyle devam etti:

''Türkiye'nin teknik elemanlara çok ihtiyacı var. Ekonomimizin iş yapmasını istiyorsak bu teknik elemanları ekonomiye yetiştirip vermemiz gerekmektedir. 'Meslek lisesi memleket meselesi' gibi sloganlarla ortaya çıkılıyor ama onların birçoğu slogan olarak kalıyor. Bu son katsayı meselesinden gördünüz, o sloganın sahibi olan Koç Grubundan çok büyük bir ses çıkmadı. Katsayının kaldırılmasını destekleyen, bu üzücü bir şey. Madem bir meseleye gönül verdiniz, o mesele için gerekli bütün destekleri sağlayın. Biz onlardan onu bekledik. Diğer sivil toplum kuruluşlarından da beklerdik. Mesela arzu ettiğimiz, gruplar halinde Danıştay 8. Daireye gidip meseleyi anlatmaları, ülkenin buna ne kadar ihtiyacı olduğunu vurgulamaları gerekirdi ama onu yapmadılar.''

''Meslek Yüksek Okulları (MYO) için hoş şeyler yapmaya çalıştıklarını'' belirten Özcan, ''Bunların hepsi tasarı olarak duruyor, inşallah genel kurulda görüşmeler başlayınca kanunlaşır'' dedi.

MYO'lara sınavsız girişi kaldırmak için çalıştıklarını anımsatan Özcan, sınavsız girilen her okulda kalitenin düşeceğine emin olduklarını söyledi. Özcan, ''Tabiri caizse bu okulların prestijleri yerde sürünmektedir. Onlara prestij kazandırmak için, hiç olmazsa iki aşamalı hale gelen ÖSS'de birinci basamakta alınan puanla öğrenci kabul etmek, bu okulların prestijinin yükselmesinde son derece önemli rol oynayacaktır'' dedi.

''500'E YAKIN ÖĞRENCİ YER DEĞİŞTİRDİ''

Öğrenci ve öğretim üyelerine üniversiteler arasında değişim imkanı sunan Farabi Değişim Programı hakkında da bilgi veren Özcan, bu projeyle Türk üniversiteleri arasındaki iş birliğini artırmayı ve kalite farkını azaltmayı amaçladıklarını söyledi. Şu ana kadar 62 üniversitenin birbirleriyle protokol imzaladığını açıklayan Özcan, 500'e yakın öğrenci ve 31 öğretim üyesinin bu programa dahil olarak yer değiştirdiğini söyledi. Özcan, projenin, ilk yılı olmasına rağmen büyük başarı sağladığını ifade etti.

Vakıf üniversiteleri ile ilgili yapılan çalışmaları da anlatan Özcan, vakıf üniversitelerine devlet üniversitelerine baktıkları gözle baktıklarını vurguladı. Vakıf üniversitelerinin sayılarının kendi dönemlerinde oldukça arttığını belirten Özcan, ''2000-2007 yılları arasında 10 vakıf üniversitesi açılmışken, 2008-2009 yılında 15 vakıf üniversitesi açıldı'' dedi.

Bu sene vakıf üniversitelerinde 100 binin üzerinde kontenjanın boş kaldığını bildiren Özcan, ''Bu, vakıf üniversiteleri için alarm demektir. Önüne gelenin vakıf üniversitesi açmasını teşvik etmiyoruz. Bize müracaat eden vakıfların mal varlıklarının özellikle belirli bir düzeyde olması en çok arzu ettiğimiz hususlardan birisi. Üniversite açacaklardan 15 milyon TL'lik bir mal varlığı, meslek yüksekokulu açacaklardan da 5 milyon TL'lik mal varlığı talep ediyoruz. Bunu karşılayamayan üniversitelere vakıf üniversitesi açma izni vermiyoruz. Yakında bu rakamları yükseltmeyi düşünüyoruz, mesela 15'i 20'ye, 5'i 10'a yükseltme talepleri var'' diye konuştu.

Özcan, YÖK'te 13 tane vakıf üniversitesi müracaatı bulunduğunu, ayrıca 2 tane de MYO'nun değerlendirme beklediğini söyledi.

YENİ ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SİSTEMİ

Üniversiteye giriş sistemini değiştirerek, iki basamaklı hale getirdiklerini hatırlatan Özcan, test sayısını artırdıklarını ve böylece öğrencilerin gitmek istedikleri mesleklere daha kolay gitmelerini sağladıklarını belirtti.

Sınavı iki aşamalı hale getirerek stresi azaltmaya çalıştıklarını ifade eden Özcan, ''Eskisiyle karşılaştırıldığı zaman çok daha çağdaş, öğrenciler açısından çok daha az stresli daha etkili bir sınav gibi görülüyor. Bu sene uygulamasını inşallah yapacağız, şu katsayı meselesi halledilirse'' dedi

Yaptıkları mevzuat değişikliklerine de değinen Özcan, öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanlarının üniversiteye alınmasında yaptıkları değişikliğin çok önemli ve tarihi olduğunu söyledi. Özcan, ''Öğretim elemanı alınmasında bütün subjektif unsurları sistemin dışına ittik. Tamamen objektif kriterlerle öğrenci, öğretim üyesi alınma yoluna gidildi. Maalesef Danıştayın 8. Dairesi bu uygulamayı da durdurdu. Bizim amaçladığımız, en iyilerin üniversiteye alınmasıydı. Bunu Genel Kurulda bekleyen kanun taslağı içerisine koyduk. Oradan geçerse yeniden böyle güzel bir sisteme kavuşacağız'' diye konuştu.

Doçentlik Yönetmeliği'nde yapılan değişikliği anlatan Özcan, bu seneki jüri teşkillerinden hiçbir şikayet gelmediğini vurguladı. Bunda Bilkent Üniversitesi Rektörü ve Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Başkanı Prof. Dr. Ali Doğramacı'nın önemli bir payı olduğunu belirten Özcan, ''Çünkü Ali Doğramacı hiçbir ideolojik yanı olmayan, daha çok problem çözmeye odaklı çalışan bir akademisyen. O geldikten sonra ÜAK'da bir huzur var. Kurul, aldığı her kararı mutabakat yoluyla alarak bizim istediğimiz şekilde çalışmaya başladı. Bu beni son derece sevindiriyor'' dedi.

YÖK olarak gayet iyi işler yaptıklarını belirten Özcan, şöyle devam etti:

''Bu ülkede herkesin YÖK'ü kritik etmesi, eleştirmesi gibi bir gelenek var. Ne kadar iyi iş yaparsanız yapın hiç kimseye maalesef yaranamıyorsunuz. Biz gayet iyi işler yaptığımızı düşünüyoruz. Hiç kimse en ufacık bir konuda teşekkür dahi etmiyor. Halbuki bu yaptığımız işlerin bazıları devrim niteliğinde işlerdir. Bilmiyorum takdir edebiliyor musunuz? İşte bu gelenek yüzünden, belli bir dönemde kurulmuş olması ve belli bir zihniyetin mahsulü olması nedeniyle her zaman kritikler bizim üzerimizde odaklaşıyor. Maalesef onlardan biz de nasibimizi alıyoruz.''

YÖK'ün yapısını biraz değiştirmek istediklerini belirten Özcan, YÖK'ün 22 üniversite için kurulmuş olduğunu anımsattı. Şu anda üniversite sayısının, 94'ü devlet üniversitesi olmak üzere 141'e çıktığını belirten Özcan, ''Hala biz o 22 üniversite için kurulmuş yapıyla işi götürmeye çalışıyoruz. Uzman, uzman yardımcısı seviyesinde yeni arkadaşlara ihtiyacımız var. Denetleme Kurulu ile ilgili yapmak istediğimiz şeyler var. Başkan yardımcılıklarının sayısını artırmak gerekiyor. ÖSYM'nin bazı teşkilatla ilgili ihtiyaçları var. Üzerinde çalışıyoruz'' dedi.

REKTÖRLÜK SEÇİM SİSTEMİ

Rektörlük seçim sisteminin üniversitelerde parçalanmalara sebep olduğunu ifade eden Özcan, ''Her seçimden 6 adayın çıkması üniversiteyi neredeyse 6'ya bölüyor. Eğer seçilen arkadaşımız kucaklayıcı bir pozisyon alamazsa o bölünmeler devam ediyor bir dahaki seçime kadar. Şakavari söylüyorum, herhalde yakında dostça konuşan iki öğretim üyesini yan yana görmek bile mümkün olmayacak gibi geliyor. Onun için değiştirmek gerekiyor'' dedi.

Bu sistemi ''garip bir sistem'' olarak nitelendiren Özcan, bu sistemin derhal düzeltilmesi gerektiğini ve bugünlerde bu konuya da kafa yorduklarını söyledi.

Özcan, önerileri topladıklarını belirterek, bir genel kurulun bu konuya karar vererek, kanun değişikliği için Meclise sunmaya düşündüklerini açıkladı.

Öğretim üyelerinin özlük haklarında son 5-10 yılda bir gelişme olmadığını söyleyen Özcan, ekonominin genel hali düşünüldüğünde özlük haklarında gerileme olduğunu belirtti. Biz şimdi öğretim üyelerinin özlük haklarında iyileşme yapalım diye ortaya çıksak, bu pek çok mesleğin iştahını kabartacak. Onlar da aynı taleple başvuracak. Bizim isteğimiz de hiçbir zaman gerçekleşmeyecek. Biz de bu çıkmaz döngüden kurtulabilmek için performansa dayalı bir ödüllendirme sistemi getirelim dedik. Bu, çalışana maddi yardım yapmayı esas alan bir sistem. Şöyle çalışacak: Bir öğretim üyesinin yapmış olduğu bütün işleri sıralayacağız. Birer puan vereceğiz önemine göre. Her puanın da bir para çarpanı olacak. Bu parayı bir sonraki yılda her ay öğretim üyesine vermeyi planlıyoruz.''

Bunun Maliye Bakanlığına bildirildiğini ve olumlu bulunduğunu ifade eden Özcan, Meclisten geçerse bu sistemin hayata geçirilebileceğini kaydetti.