İpsiz Recep Efsanesi Rize BİLSEM’le Etwinning’de

İpsiz Recep Efsanesi Rize BİLSEM’le Etwinning’de
Zengin Türk kültürü ve medeniyetinin en güzel örneklerinden olan efsanelerimiz, Rize Fatma Nuri Erkan Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin kültürel araştırma projesi “Şehrimin Efsaneleri” ile gün yüzüne çıkıyor.

Avrupa Okul Ağı-Etwinning projeleri kapsamında gerçekleştirilen ulusal projede; Rize Fatma Nuri Erkan Bilim ve Sanat Merkezi (Rize BİLSEM) öğrencileri Nisan ayından bu yana katıldığı Şehrimin Efsaneleri projesinde sona geldi.

Tekirdağ Süleymanpaşa Bilim ve Sanat Merkezi’nin yürütücülüğünü yaptığı Şehrimin Efsaneleri Projesine İpsiz Recep ile ortak olan Rize BİLSEM, beş öğrencisiyle projeyi gerçekleştirdi.

Ortaokula devam eden Rize BİLSEM öğrencileri Gamze Kansız, Melike Filiz Erdoğan, Hasan Asaf Ulaş, Elyasa Kürkçü ve İklimya Ayten Gündoğar; Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri Bircan Bektaş danışmanlığında 3 aylık bir eğitimsel araştırma projesi ile Rize’de anlatılan kadim geçmişin mirası efsanesi İpsiz Recep’i derledi. Kaynak ve alan araştırması yapan Rize BİLSEM’li öğrenciler, kaynak kişilerle görüştükten sonra araştırma sonuçlarını derledi.

fatma-nuri-erkan-bilim-ve-sanat-merkezi-ogrencilerinin-kulturel-arastirma-projesi-sehrimin-efsaneleri-ile-gun-yuzune-cikiyor..jpg

Türkiye genelindeki 37 ilden 49 öğretmenin öğrencileri ile birlikte yer aldığı projede yaşadığımız şehirlerde anlatılan efsanelerin öğrenciler tarafından araştırılarak öğrenilmesi ve yazıya aktarılması amaçlanmış; hazırlanan panolar ve web2 araçları kurumda sergilenmiştir. Öğrenciler “Rize’de yaşamamıza rağmen İpsiz Recep ve arkadaşlarını bilmiyorduk. Bu proje bize çok şey kattı.” diyerek şehirlerinde yaşayan değerlerin önemini belirttiler. Mayıs ayında Rizeli araştırmacı yazar Mahiye Morgül’le görüşen öğrenciler tarihin sayfalarında nice kahramanların olduğunu öğrendiler.

Proje öğrencileri çalışmalarında İpsiz Recep’le ilgili tüm belgeleri toplayıp zengin kaynakça sunan Rizeli araştırmacı yazar İshak Güven Güvelioğlu’nun “Kuvâ-yi Milliye’nin Rizeli Emicesi İpsiz Recep” kitabından çokça yararlandılar.

Avrupa ülkelerindeki katılımcı ülkelerle iletişim kurmak, işbirliği yapmak, projeler geliştirmek ve paylaşmaya yönelik bir eğitim platformu olan eTwinning’in bu projesine katılan Rize Fatma Nuri Erkan Bilim ve Sanat Merkezi, önümüzdeki günlerde Ulusal Kalite Etiketine başvuracak.

fatma-nuri-erkan-bilim-ve-sanat-merkezi-ogrencilerinin-kulturel-arastirma-projesi-sehrimin-efsaneleri-ile-gun-yuzune-cikiyor.jpgipsiz-recep-004.jpg