İpsiz Recep Ölümünün 86. Yıldönümünde Anıldı

İpsiz Recep Ölümünün 86. Yıldönümünde Anıldı
Milli Mücadele yıllarında göstermiş olduğu kahramanlıklarla tanınan Rizeli Milis Yüzbaşı İpsiz Recep, ölümünün 86. yılında düzenlenen törenle anıldı.

Kurtuluş savaşı döneminde balıkçı tekneleriyle Kuvay-ı Milliye’ye asker ve silah taşımış olan Rizeli Kuvay-ı Milliye kahramanı İpsiz Recep ölümünün 86. yıl dönümünde sahil parkında bulunan anıtı önünde anıldı.

Rize Sahil Parkı'ndaki İpsiz Recep Anıtı önünde düzenlenen törene, Rize Vali Yardımcısı Mehmet Özer, İl Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay İsmet Cansaran, Cumhuriyet Başsavcısı Hüsnü Hakan Yağız, İl Müftü Yardımcısı Ali Çakmak, Rize Belediye Meclis Başkan Vekili Sultan Yılmaz, İl Kültür Müdürü İsmail Hocaoğlu, Rize Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Servet Güngör, Belediye Meclis Üyeleri, Daire Müdürleri, çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

ipsiz-recep-rizede-anildi-2.jpg

Anma Programında günün anlam ve önemi ile ilgili konuşma yapan Eğitimci Tarihçi Yazar Ali Taşpınar; “İpsiz Recep güvendiği insanları etrafında toplayıp bir milis güç oluşturmuş olan bir insandır. İpsiz Recep 1862’de Rize’de doğdu, 1918 sonrası İstanbul Beykoz’a yerleşti. Orada faaliyet gösteren Rum ve Ermeni çetelerine karşı harekete geçti. Kefken’de bir binbaşı komutasındaki İstanbul Hükümeti kuvvetleriyle çarpışıp galip gelmiştir. Kendisine padişahımızın emrine girip maaş bağlanılması teklif edilmiştir. İpsiz Recep ise binbaşıya “Al askerini git. Benim Mustafa Kemal’e sözüm var.” demiştir. Bu şekilde milli mücadeleye başlamıştır” şeklinde konuştu.

ali-taspinar.20140611130105.jpg

Rize Belediye Meclis Başkan Vekili Sultan Yılmaz yaptığı konuşmada; “İpsiz Recep Kandıra civarında müslüman halka zulmeden rum çetelerine karşı kuvayı milliye saflarında başarıyla mücadele etmiştir. Bir Fransız gemisini kaçırmayı başarınca, Ankara hükümetince milis yüzbaşı olarak onurlandırılan İpsiz Recep, düzenli kuvvetlere katılarak Yunan Ordusu’na karşı savaşmıştır. Savaş sonrası, Recep Reis İstiklal Madalyası’nı almaya hak kazanmıştır. Ona layık görülen İstiklal Madalyası’nı geri çevirerek "Ben madalya için değil milletim içim savaştım" demiştir” ifadelerine yer verdi.

sultan-yilmaz.20140611130119.jpg

ipsiz-recep-rizede-anildi-1.jpg

İPSİZ RECEP KİMDİR?

İpsiz Recep adıyla bilinen Recep Reis, 1862 yılında Rize'nin Portakallık Mahallesi'nde doğdu. Emiroğulları'ndan olan Recep Reis, genç yaşında çalışmak için İstanbul'a gitti ve yelkenli teknesiyle Boğaziçi'nde çalışmaya başladı.

Kendisine cesareti, gözü pekliği ve ataklığı nedeniyle "İpsiz" lakabı verildi. Milli Mücadele yıllarında göstermiş olduğu kahramanlıklarla milis yüzbaşı rütbesi alan İpsiz Recep, 1928 yılında öldü.

ipsiz-recep.jpg