Irmaklar Kontrol Altına Alınıyor

Irmaklar Kontrol Altına Alınıyor
Rize Merkezde mahalle aralarından akan ırmaklar Rize Belediyesinin yatırım programına alınarak temizlenecek ve kontrol altına alınacak.

Yoğun yağmurlar sonrası meydana gelen su baskınlarını tetikleyen ırmaklar Rize Belediyesinin yaz yatırım programına alındı. Üstü kapalı ırmakların mevcut halleri iyileştirilecek olup diğerlerinin yatakları genişletilecek.

Programla ilgili ilk uygulama Rize’nin Gülbahar Mahallesi Yakut siteleri bitişiğinden akan ırmak’ta başlatıldı. Dikenle kaplı olup çöplerle dolu olan ırmak önce temizlendi. Daha sonra iş makinesiyle genişletilip derinleştirilen ırmağın kenarları Perde beton duvar yapılacak.

Yoğun yağış alan Rize’de mahalle aralarından akan ırmakların üstlerinin açık olması gerektiğini savunan Belediye Başkanı Halil Bakırcı “durgun akan ırmaklar yağmur sonrası taşkınlara dönüşüyor. İstanbul bunun acısını çekti. Kurumuş ırmaklar toplanan sularla nehir gibi oluyor, önüne çıkanı katıp götürüyor. Orta Cami arkasında yol çalışması yaparken ilginç bir durumla karşılaştık. Üstü kapalı olan Hamam deresini 3-4 metre uzunluğunda yaklaşık 80 cm çapında bir kütüğün tıkadığını gördük ve şaşırdık.  Tıkanan üstü kapalı ırmaklar bu sefer açık buldukları yerlerden fışkırarak su baskınlarına neden oluyor. Temizlikleri yapılsa bile ne zaman dolup tıkandıkları anlaşılmıyor. Bu yüzden açık olan ırmakları yatırım planına aldık. Temizlik ve genişletme çalışmalarını yaparak, yataklarını düzenleyeceğiz. Böylece başta sivrisinek olmak üzere bu tip yerlerden beslenen zararlı hayvanların çoğalmasını da engelleyeceğiz ” dedi.