İşadamları İran'da Buluşacak

İşadamları İran'da Buluşacak
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Rize Şube Başkanı Mahmut Dabak, "Türkiye için Ortadoğu artık bir avantajdır.

Dabak, MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Hüseyin Bekmez, Trabzon Şube Başkanı Hanefi Mahitapoğlu, 35 kişilik iş adamıyla Erzurum'da bir lokantada basın toplantısı düzenledi. Dabak, burada yaptığı konuşmada, hem derneğin üyeleri arasındaki birlik ve beraberliği pekiştirmek hem de Ticari anlaşmaları geliştirmek için program düzenlediklerini söyledi.

İşbirliklerinin önemli olduğunu vurgulayan Dabak, "Türkiye için Ortadoğu artık bir avantajdır. Batı bize sadece patent satıyor, ürün daha satamıyor. Bizim ürettiğimiz ürünleri batıya satma şansımız biraz zor. Dolayısıyla Doğu, İran, Irak, Mısır, Ürdün, durulursa Suriye, Türkiye için büyük bir pazardır" diye konuştu.

"Bizim yaşadıklarımızı Mısır yeni yaşamaya başladı"

Dabak, şunları kaydetti:
"Biz Türkiye olarak saydığımız ülkelerden 30-40 yıl öncesine yürüyoruz, yola çıkmışız. Örneğin bizim yaşadıklarımızı Mısır yeni yaşamaya başladı. Ama biz bu serüveni 1950'de, 60'da, 71'de, 80'de yaşadık ve bunlar tarih oldu. İnşallah bir daha olmayacak. Ama Mısır'da daha yeni başladı. O ülkelerde yeni başladı. Ama biz din birliği, din kardeşliğinin vermiş olduğu sorumluluk çerçevesinde o kardeşlerimizle ticaret yapmak, onların elinden tutmak, onlarla işbirliği yapmak düşüncesiyle o bölgeye gidiyoruz. Çünkü biz ne sömürürüz ne de sömürülürüz, biz işbirliği yaparız."

Trabzon Şube Başkanı Mahitapoğlu da iş gücünü ve potansiyeli ülkenin dışında belli yerlerde değerlendirmeyi amaçladıklarını belirterek, "Ticaret köprüleri aynı zamanda memleketler, ülkeler ve insanlar arasında diyaloğu oluşturan köprülerdir. Sosyal anlamda da birtakım şeylerin paylaşılması demektir. Bunun sadece Ticari değil de kültürel anlamda da diyalog zemini olduğunu düşünüyoruz. Beklentilerimiz sadece alışveriş değildir" şeklinde konuştu.

Erzurum Şube Başkanı Hüseyin Bekmez ise İran Doğu Azerbaycan eyaletinde "Yatırım" konulu konferans düzenleneceğini belirterek, Türkiye'den de iş adamlarının davet edildiğini söyledi.

MÜSİAD olarak Erzurum, Trabzon, Rize, Ağrı ve Erzincan'dan ekip olarak programa katılacaklarını vurgulayan Bekmez, "İran'da Maku'ya gideceğiz ve orada serbest bölge açılışı var. Özel önem verdikleri bir proje. Oradaki iş adamlarıyla görüşme yapıp, programlara katılacağız. İkili görüşmeler, iş görüşmeleri yapılacak. İnşallah faydalı olur" dedi.