İspanya, finalde Hollanda'nın rakibi oldu

İspanya, finalde Hollanda'nın rakibi oldu
Dünya Kupası'nda son finalist İspanya oldu. Boğalar, 2008 Avrupa Şampiyonası Finali'nde yendiği Almanya'yı yine tek golle yenip kupada 80 yıl sonra finale çıktı.

İspanyollar bu FİNALİ tam 80 YIL BEKLEDİ!!! 2010 Dünya Kupası finalinin adı belli oldu...

Bir anlamda EURO 2008 finalinin rövanşı anlamına da gelen yarı final maçında karşılaşan Almanya ve İspanya'nın mücadelesinde gülen taraf Boğalar oldu. İspanya'nın topa daha fazla sahip olmasına rağmen iki tarafın da bir çok pozisyona girdiği maçta farkı yaratan kişi, Puyol oldu. 73. dakikada kornerden gelen ortaya vurduğu harika kafayla Neuer'ı avlayan Barcelonalı savunmacı, İspanya'yı finale taşıyan isim oldu.

Dünya Kupası'nda en büyük başarısı 1950'deki 4.'lük olan İspanya 60 yıl sonra çıtayı bir adım ileri götürmeyi başardı. 73. dakikada Puyol'un golüyle Almanlar'ı 1-0 yenen Boğalar, pazar günü Johannesburg'daki finalde Hollanda'nın rakibi oldu.

Final maçı 11 Temmuz'da Soccer City Stadı'nda 21.45'te oynanacak. Finalde kaybeden Almanya cumartesi günü Uruguay karşısına 3.'lük maçına çıkacak.

Almanya: 0 İspanya:1

STAT: Moses Mabhida

HAKEMLER: Viktor Kassai, Gabor Eros, Tibor Vamos (Macaristan)

ALMANYA: Manuel Neuer, Philipp Lahm, Arne Friedrich, Per Mertesacker, Jerome Boateng (dk. 52 Marcel Jansen), Piotr Trochowski (dk. 62 Toni Kroos), Sami Khedira (dk. 81 Mario Gomez), Bastian Schweinsteiger, Lukas Podolski, Mesut Ozil, 11-Miroslav Klose

İSPANYA: Iker Casillas, Sergio Ramos,Gerard Pique, Carles Puyol, Joan Capdevila; Xabi Alonso (dk. 90+3 Carlos Marchena), Xavi, Andres Iniesta, Sergio Busquets, Pedro (dk. 86 David Silva), David Villa (dk. 81 Fernando Torres)

GOL: Dk. 73 Puyol

2 yıl önce Avrupa Şampiyonası finalinde karşı karşıya gelen iki ekipten kazanan İspanyollar olmuş kupayı kaldırmıştı. Şimdi kupa ikisini yarı finalde bir araya getirdi. Almanya tam bir kupa takımı. 3 dünya kupasından zaferle çıkmış. 50 yıldır dünya futboluna ara sıra sendelese de damga vurguş bir ülke. Adı zaten turnuva takımı. Böyle organizasyonları da çok iyi oynuyorlar ve genelde sonuna kadar da gidiyorlar.

İspanya ise Avrupa futbolunda özellikle 10 yıl öncesine kadar bir varlık gösteremeyen bu tür turnuvalara katılma bile ikinci turdan öteye gidemeyen vasat bir takım. Sadece 1984'te Fransa'da Avrupa finalleri var. Onu da yitirdiler. Ama 10 yıllık periyotta özellikle Real Madrid ve Barcelona gibi dev kulüplerin başarısıyla paralel bir görüntü ortaya koydu. 2 yıl önce tarihlerinde ilk kez Avrupa Şampiyonluğunu kazandılar. Şimdi sırada bir ilki daha gerçekleştirmede. Dünya Kupası onlar için bir rüya, bir hayal. Kazanıp ilk apoleti takma arzusundalar.

İspanya'da formsuz Torres'in yanına Barcelona'yı Pedro'yu yerleştirdi Vicente Del Bosquet..Almanlar'da ise Löw kadroyu bozmadı. Sadece cezalı Müller'in yerine zorunlu olarak Piotr Trochowski 11'de.

İlk tehlikeli atak 6 .dakikada İspanyollar'dan geldi. Geriden uzun atılan topa hamle yapan Villa dokundu ama Neuer zamanında kalesinde çıkarak topu yumrukladı. 13'te Xavi sağdan geldi. Sert ortasına Puyol kafayı vurdu ancak top üstten auta çıktı.

Amanlar'ın önceki maçlarda oyuna hakim, oyunu domine eden futbolu bu maçta ilk yarım saat itibarıyla yok. İspanyollar orta sahada yaptıkları presle bunu kırmış durumda. İlk net pobizyonları ise 32'de geldi. Sağdan Lahm getirdi. Trochowski'nin önüne bıraktı. Bu futbolcunun nefis ve yerden sert vuruşunu Casillas soluna yatarak kornere çeldi. Almanya bu pozisyondan sonra canlandı, maç da hareketlendi. 45+1 oynanırken Klose'nin ara pasına Mesut hareketlendi. Ceza alanına giren Türk asıllı futbolcu Ramos'un müdahalesiyle yerde kaldı ancak Macar hakem oyunu devam ettirdi. İspanya yine de ilk yarıda pozisyon olarak üstün olan tarafı ama bu yarıda gol sesi çıkmadı. Almanya: 0 İspanya: 0

İkinci yarıya İspanya çok iyi başladı. Önce Xavi sonra Xabi Alonso ile Alman kalesini yokladılar ama tabelayı bozacak vuruşlar olmadı bunlar. Löw Hamburglu oyuncu Marcel Jansen'i oyuna soktu. Belli ki maçı istiyordu ve uzun boylu futbolcusuyla gol arama arzusundaydı. Ama gol arayan İspanya bunalan Almanlar oldu. Seğlı sollu ataklarla gol aradılar. 56 ve 57. dakikalarda yine iki tehlikeli pozisyonu ard arda yakaladı İspanyollar. Villa'nın ceza alanı dışına çıkdığı topa Pedro gelişine vurdu. Neuer zor çeldi topu. Sonrasında Iniezta soldan kaleye paralel sert bir orta yaptı, arka direkte topa David Villa dokunamadı. 69'da Podolski'nin soldan ortasına arka direkte Kroos vurdu kaleci Casillas çıkardı.

Ve 73'de İspanya golü buldu. Sol köşeden Xavi'nin ceza sahasına ortaladığı kornerde penaltı noktası önünde iyi yükselen Puyol'un kafa vuruşu ağlarla buluştu. 80'de Löv gol için son hamlesini yaptı, Klose'nin yanına Gomez'i de koydu. 82'de ise Pedro'nun bencilliği İspanyollar'ı bir golden etti. Torres'le 2'ye 1 yakaladıkları Alman defansında Pedro arkadaşına verse belki de maç orada bitecekti ama o çalım atmayı tercih edince İspanya golden oldu. Buna kızan Del Bosquet de Barcelona'lı oyuncuyu oyundan çıkardı.

Kalan dakikalarda gol olmayınca İspanya dünya kupasında tarihinde ilk kez finale adını yazdırdı. Boğalar, pazar günü Johannesburg'daki finalde Hollanda ile şampiyonluk maçına çıkacak.