İsrailli Büyükelçi Levy'nin başına gelmeyen kalmadı!

İsrailli Büyükelçi Levy'nin başına gelmeyen kalmadı!
İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy, Rize ve Trabzon'un ardından Gümüşhane'de de tepki çekti. Türk-Eğitim Sen Şube Başkanı büyükelçiye "Amacın ne?" diye bağırdı; Belediye Başkanı ise...

Türk-Eğitim Sen Şube Başkanı büyükelçiye "Amacın ne?" diye bağırdı; Belediye Başkanı ise, "İsrail'in Ortadoğu'da kendisine ait olmasını istediği hakları başka milletlerin de isteyebileceğini bilmesi gerekir" dedi. Levy'e bir tepki de Belediye Meclisi üyesinden geldi. Levy kırıldığını söyledi. 

Büyükelçi Levy, belediye başkanını ziyarette hazır bulunan Belediye Meclis üyesi Ömer Nasuhi Akıncı'nın, "Yakın zamanda Gazze'de bir soykırım yapıldı. Birleşmiş Milletler raportörü olan Musevi asıllı Goldstone, soykırım olduğunu belgelemiştir. Bu konuda acaba İsrail özür dileyecek midir" sorusunu ise cevaplamadı.

Basın toplantısı için bir otele giden Levy'e, Kamu-Sen'e bağlı Türk-Eğitim Sen 1. Nolu Şube Başkanı Şevki Aşkın tepki gösterdi.

Levy'ye, "Gümüşhane'ye ziyaretinizin amacı ne" diye bağıran Aşkın, güvenlik görevlilerinin müdahalesiyle salondan çıkarılmak istendi.

Buna direnen Aşkın, güvenlik güçlerine tepki göstererek, "Elçiyi değil, beni korumalısınız. Ben vatan haini miyim ki beni bu şekilde dışarı çıkartıyorsunuz? Benim amacım sadece büyükelçinin Gümüşhane'ye ziyaretinin nedenini öğrenmekti" dedi.

Toplantı salonuna girmek isteyen Şevki Aşkın, güvenlik güçlerince otelden çıkartıldı.

Otelin çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındığı gözlendi.

Belediye Başkanı: "Daha gayretli olun"

Levy, olaydan Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu'nu makamında ziyaret etti. Levy, basına kapalı görüşmenin ardından Valilik şeref defterini imzaladı.

Levy, daha sonra Belediye Başkanı Mustafa Canlı'yı da ziyaret etti. Canlı, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, Gümüşhane halkının çok misafirperver olduğunu ifade ederek, "Sizleri de burada görmekten memnun olduk. Tarih boyunca İsraillilerle Türk milleti hiçbir zaman savaş yapmamıştır" dedi.

Son zamanlarda meydana gelen olayların Türk milletini de zaman zaman rahatsız ettiğini ifade eden Canlı, "Bu tip görüşmeler, Ortadoğu'da olan olaylara olumlu yönden bir katkı sağlayacaktır. Türkiye, hep barışı seven ve bölgesinde oldukça güçlü olan bir ülkedir. Filistin'de yaşayan insanlarımız var. Dolayısıyla buna önem verdiğimizi özellikle belirtmek istiyorum. İsrail devleti de Ortadoğu'da kendisine ait olmasını istediği hakları başka milletlerin de isteyebileceğini bilmesi gerekir" dedi.

"Bizim dostluğumuz yaklaşık 500 yıl öncesine dayanıyor. Türkiye'ye gelen Yahudilerin, Türkiye tarafından kabul edildiği bir gerçektir. Bunun devam etmesini arzu ediyoruz. İnşallah karşılıklı güvene dayanarak, bir yapılanma söz konusu olursa biz bundan memnuniyet duyarız" diyen Başkan, "Filistin halkına karşı biraz daha hassas olunması gerekiyor. Çünkü bu, Türk toplumunu derinden yaralıyor. Bu konuda daha gayretli olmalısınız" dedi.

Levy: "Kırıldım..."

Levy, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, kendisine yönelik protestolardan dolayı kırıldığını söyledi.

Türk misafirperverliğinin ulusal bir şey olduğunu ifade eden Levy, "Türklerin ne kadar misafirperver olduğunu herkes iyi bilir. Bireysel davranışlar da olabilir ama buna da yapabileceğimiz bir şey yok. Belki ben de bir bakıma Türk olduğum için bundan dolayı kırılmış olabilirim" diye konuştu.

İsraillilerin Türk halkını çok sevdiğini belirten Levy, "İki hükümet de sıkıntılar yaşıyor ve bunu iki hükümet de biliyor zaten. İki ülke arasında farklı görüşler olabilir. Hamas konusunda da farklı görüşlerimiz var. Bunu Türk hükümeti de çok açık bir dille belirtti. Bazı politikalarda, İran konusunda da ayrılıklarımız var. İki hükümet de zaten bunları kabul ediyor. Ama benim aynı zamanda söylemek istediğim; ilişkilerimiz kuvvetli. Sabrederek bu sıkıntıların ileriki günlerde aşılacağına inanıyorum. Ve eminim ki bu çok kısa zamanda gerçekleşecektir" dedi.

buyukelci-rlevy-gumushanede-1.jpg

İsrail'in Gazze'deki operasyonuna değinen Levy, "Ne yazık ki, sivillerden de can kayıpları meydana geldi bu süreç içerisinde. Çok kötü şartlardaydı ve operasyonları bu kötü şartlar altında yapmak zorunda kaldık. Hamas güçleri çoğu zaman İsrail askerinden uzak durarak, küçük çocukları öne sürdü. Hamas, roketlerini de okulların bahçelerinden bize yöneltiyordu. İki yıldır Hamas durmadan İsrailli vatandaşların üzerine, İsrail'e ve köylere sürekli olarak füze yağdırmaktaydı. Biz öncesinde de kendilerine söyledik. Roketleri atmamaları ve kendimizi savunmak zorunda kalacağımızı söyledik. 2 yıl boyunca 1 milyon İsrailli, bu tehlikelerin altındaydı. Hayat tamamen durmuş şekildeydi. Roketler gelirken herkes kaçacak yer arıyordu. Okulları açamıyorduk. İnsanlar hastaneye gidemiyordu ve neredeyse hayat durmuş şekildeydi. İsrail'den çok insanın ölmemiş olması bizim aldığımız önlemlerin bir başarısıdır. Siz de bizim kendimizi savunma hakkımızı inkar edemezsiniz" dedi.

"Hep aynı örneği vermek zorunda kalıyorum ama her dakika Gümüşhane'ye roket atıldığı zaman Türk hükümeti bunu doğru bulabilir mi?" diye soran Levy, "Savaş anında masumların ölmüş olması insanların daha çok dikkatini çekiyor. Biz de bu olaylar olduğu zaman çok üzülüyoruz. Biz Batı Şeria'da hiçbir şey yapmadık. Eğer biz yanlıca Filistinlilere bir şey yapmak istesek Batı Şeria'da da bir sürü Filistinli yaşıyor. Ama Batı Şeria'daki Filistinliler bize saldırmıyor ki biz de onlara saldıralım" dedi.

"Herkes çok yoruldu"

İsraillilerin de, Filistinlilerin de çok yorulmuş durumda olduğunu ifade eden Levy, "Bütün otoriteler için de söyleyebilirim ki, herkes çok yorulmuş durumda. Ama ne yazık ki, Gazze'de şu anda yönetimi elinde bulunduran ve oraya hükmeden Hamas. Hamas, İran ile birlikte o bölge tarafında kendine bir yer kurmaya çalışıyor. İran'ın kimi desteklediği biliniyor. Mısırlılar bile Hamas konusunda kızgınlar. İran'ın buradaki amacı herkesi baskı altında tutup, o bölgede kendi hegemonyasını, kendi liderliğini kurmaktır. Biz Filistinlilerle müzakere yapıyoruz. Filistin yetkilisi ile biz bu konuları görüşüyoruz. Ama ne yazık ki halen daha farklılıklar var. Tekrar bu barış görüşmelerini başlatmak için halen daha fikir ayrılıkları var. Yerleşim yerleriyle ilgili sıkıntılar var" dedi