İstanbul polisinden büyük operasyon

İstanbul polisinden büyük operasyon
İstanbul polisi 66 şahsa ait 36 matbaa, 24 depo ve 7 kitabine yönelik eş zamanlı düzenlediği operasyonda 1 milyon 541 bin 935 kitaba el koydu. Ele geçen yayınların piyasa değeri ise korkutucu boyutta...

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğünce gerçekleştirilen korsan yayın operasyonu kapsamında, Polis Eğitim ve Kongre Merkezinde, ''Fikri mülkiyet alanında yapılan mücadelede İstanbul perspektifi'' konulu basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda son operasyonla ilgili bilgi veren Çapkın, korsan yayıncılığın bir hırsızlık çeşidi olduğunu, korsanla mücadeleye kararlılıkla devam edeceklerini bildirdi.

Çapkın, ''Daha önce çok bilmediğimiz, üzerinde çok durmadığımız bir iş koluyla yüz yüze olduğumuzu biliyoruz. 2005'ten bu yana gittikçe artan bir ivmeyle bu konuya önem veriyoruz. Korsan yayıncılığın bıçakla, silahla yapılan hırsızlıktan bir farkı yok. Kaldırımcılık, yankesicilik gibi bir suç çeşidi olarak görüyoruz. Hatta uyuşturucu kaçakçılığı suçu gibi bakıyoruz. Uyuşturucu kaçakçılığı ne ise korsan basım da bizim gözümüzde o'' şeklinde konuştu.

Korsan yayıncılığa bazı yayın evlerinin de karıştığını belirten Çapkın, iki gün önce İstanbul'un 22 ayrı ilçesi ve 9 farklı ilde 66 şahsa ait 41 ikamete girildiğini, 26 matbaa, 24 depo ve 7 kitabevine yönelik eş zamanlı başlatılan operasyonda, 1 milyon 541 bin 935 adet korsan kitap, 1 milyon 57 bin 419 adet sahte bandrol, 36 bin 282 adet usulsüz bandrollü kitap, çok sayıda aydınger, metal kalıp ile 56 adet matbaa makinesinin ele geçirildiğini kaydetti.

Çapkın, konuyla ilgili 57 kişinin gözaltına alındığını ifade ederek, ''Son yapılan operasyonda yakalanan ürünlerin korsan piyasa değeri 3 milyon 246 bin TL, orijinal piyasa değeri ise 34 milyon TL'dir. İşimizi ciddiye alıyoruz, diğer suçlarla nasıl mücadele ediyorsak bununla aynı şekilde mücadeleye devam edeceğiz. Yazar, çizer ve sanatçılarımız; çalışmaya, üretmeye devam edin. Sizin haklarınızı koruyacağız ve arkanızda olacağız'' diye konuştu.

-''SANATÇILARIN EMEKLERİ ÇALINIYOR''-

Toplantıya katılan sanatçı Burak Kut da AA muhabirine yaptığı açıklamada, emniyetin yaptığı operasyonları başarılı bulduğunu söyledi.

Korsan yayıncılıkta artış olduğunu, sanatçıların emeklerinin çalındığını vurgulayan Kut, korsan yayıncılık yüzünden sanatçıların işlerini yapamaz duruma geldiğini kaydetti.

Yazar Selim İleri ise son operasyonun şimdiye kadar yapılan en ciddi operasyon olduğunu belirterek, bundan memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

İleri, ''Maalesef bazı yayınevlerinin de korsancılık işine karıştığını üzülerek görüyor ve duyuyoruz. Adli Tıp'ta kağıdın yaşını tespit etme imkanı var. Yeni mi eski mi basıldığı anlaşılabiliyor'' dedi.

Yapımcı Birol Güven de Türkiye'de beklenmedik bir şekilde korsan yayıncılığın arttığını vurgulayarak, bunun bir hırsızlık çeşidi olduğunu ve okurun bu konuda bilinçli davranması gerektiğini kaydetti.

Gazeteci Taha Akyol da son operasyonlarla birlikte korsan yayıncılığın büyük bir sektör haline geldiğini gördüklerini belirterek, ''Korsan, yazarın beyin emeğine yönelik bir hırsızlıktır'' dedi.

Polisin korsan yayıncıların peşinde olması, onları yakalaması ve cezalandırılmalarını sağlamasının önemli olduğunu vurgulayan Akyol, ''Bu çalışmalarından dolayı İstanbul polisine şükran borçluyuz'' ifadesini kullandı.

Yazar Canan Tan da korsan yayıncılığın, yıllardır yazarların canını yakan kurumlaşmış bir çarpıklık olduğunu ifade ederek, aklı başında bir yayınevinin korsan işine karışacağını sanmadığını söyledi.

Tan, ''Bir eser için yıllarca düşünüyor, araştırıyor ve aylarca emek veriyorsunuz. Kitabın çıktığı üçüncü gün korsanı yayımlanıyor. Emniyete bu operasyonları yaptığı için teşekkür ediyorum'' dedi.

Basın toplantısına, Orhan Gencebay ve Şafak Sezer'in de aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı ve yazar katıldı.