İşte 2017 Ve 2018 Enflasyon Tahminleri

İşte 2017 Ve 2018 Enflasyon Tahminleri
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, 2016 yılında enflasyonun yüzde 7,5 olarak gerçekleşmesini, 2017 yılında yüzde 6,5'e geriledikten sonra 2018 yılında...

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, 2016 yılında enflasyonun yüzde 7,5 olarak gerçekleşmesini, 2017 yılında yüzde 6,5'e geriledikten sonra 2018 yılında yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngördüklerini açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Çetinkaya, 2016 yılında enflasyonun yüzde 7,5 olarak gerçekleşeceğini, 2017 yılında yüzde 6,5'e geriledikten sonra 2018 yılında yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngördüklerini açıkladı.

Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2016 yılında yüzde 7 ile yüzde 8 arasında gerçekleşeceğini belirterek, "Enflasyon 2017 yılında ise yüzde 5 ile yüzde 8 aralığında orta noktası yüzde 6,5 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Temmuz ayı enflasyon raporu sonrası dönemde TL dalgalı bir seyir izlerken petrol fiyatları yükseldi. Önümüzdeki dönemde TL cinsinden ithalat fiyatı varsayımlarımızı da önceki rapora göre yukarı yönlü güncelledik. Öte yandan yakın dönemde yaşanan yurt içi gelişmelerin özellikle kısa vadede iç talebi sınırlayacağı öngörüsünden yola çıkarak "Çıktı" açığına dair tahminlerimizi de bir miktar aşağı doğru güncelledik. Bu çerçevede 2016 yılı için enflasyonu aşağı ve yukarı yönlü etkileyen faktörler birbirini telafi ettiğinden enflasyon tahminini değiştirmedik" dedi.

2017 yılsonu tüketici enflasyonu tahminini ise toplam talep ve gıda enflasyonundaki aşağı yönlü güncellemeye rağmen ithalat fiyatlarından kaynaklanan yukarı yönlü etkiler nedeniyle bir önceki rapora göre 0,5 puan artırarak yüzde 6,5 olarak belirdiklerini söyleyen Çetinkaya, "Bu tahminlere ek olarak enflasyon raporunun riskler ve para politikası bölümünde genel olarak makro ekonomik görünüm ve para politikasına dair farklı risk değerlendirmelerini özetliyoruz. Ayrıntıları raporda bulabilirsiniz" şeklinde konuştu.

"TÜTÜN VE ENERJİ GRUPLARINDA YILLIK ENFLASYON YÜKSELDİ"

Murat Çetinkaya, enflasyonda kaydedilen düşüşte temel mal ve işlenmemiş gıda enflasyonunun etkili olduğunu söyleyerek "Tütün ve enerji gruplarında yıllık enflasyon yükseldi. Böylece işlenmemiş gıda ve tütün dışı enflasyondaki azalış daha sınırlı oldu ve bu kalemde Temmuz ayı enflasyon raporu tahminlerinin üst bandına yakın bir gerçekleşme kaydettik. Döviz kurunun birikimleri etkilerinin azalması ve talep koşullarının zayıflamasının yanı sıra Eylül ayı itibariyle ılımlı seyreden ithalat fiyatları enflasyon görünümüne olumlu katkı sundu.

Kaynak:IHA