İşte Emeklinin Zammı

İşte Emeklinin Zammı
Erdoğan emekli maaş zam oranının ilk 6 ayda en düşük yüzde 20.4, en yüksek yüzde 4,5 olacağını açıkladı.

AK Parti TBMM Grubu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantıda gündemdeki konuları değerlendiren Erdoğan, emeklilere yapılacak zam oranını açıkladı.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, emekli maaşlarına yapılan zamla, 601 lira olan en düşük SSK emeklisi aylığının 683 liraya, en düşük tarım SSK emekli aylığının 403 liradan 480 liraya, en düşük esnaf emekli aylığının 476 liradan 555 liraya ve en düşük Bağ-Kur tarım emeklisi aylığının da 306 liradan 380 liraya çıktığını bildirdi.

-2009 dünyamız için zorlu bir yıl oldu. Küresel kriz birçok ülkede telefisi uzun süre alacak tahribata neden oldu. Ancak 2009 Türkiye için çetin bir yıl olmamıştır. Kriz bizi teğet geçecek dedim, bu sözüm hafife alındı. Kriz teğet geçecek derken, bir temenniyi dile getirmedim, tam tersine Türkiye ekonomisinin sahip olduğu gücün farkında olarak bu tespiti yaptım.

-Türkiye dünyada yakından izlenen bir ülke konumuna yükselmiştir. Tek bir bankamız bile bu kriz döneminde batmadı.

-İşsizlik, ABD ve AB'de yüksek seviyelere ulaştı. Türkiye'de ise yüzde 13.4 seviyesinde kaldı. Kötümserler hala karanlık bir tablo çiziyor. Dünya Türkiye'nin krizden en hızlı çıkan ülke diyor. Türkiye'de banka batarken iktidarda kim vardı. Hükümeti bırakıp neden kaçıp gittiniz diye adama sormazlar mı?

-Peki bunların derdi ne? Bırakıp gitsinler diye bakıyorlar. Yok, benim milletimin ağzı sütten yandı, yoğurdu üflüyor. Türkiye 2010 yılında G.Kore'den sonra en fazla büyüyecek 2. ülke. Türkiye kredi notu artırılan 17 ülke arasında yer alıyor.

-Enflasyonu yüzde 6,5'e kadar çektik. İhracatta ilk 100'e girdik. Varlık barajından istenilen sonuç alındı. Yapamazsınız dediler, yaptık, başardık. Türkiye güven veren bir ülke olarak bu sonucu aldı. Küresel krizin Türkiye üzerindeki etkisi sınırlı olmuştur. Türkiye her alanda büyümeye devam edecektir. Hedeflerimizin tamamını yakaladık, hatta üzerine çıktık.

-Türkiye, etrafındaki olumsuzluklara rağmen hedefine ulaştı, küresel krizden etkilenmedi. 7 yıl boyunca bizi eleştirdiler, her seferinde de yanıldılar. Şimdi de seçimi gündeme getirmeye başladılar. Aklıselim sahibi bir insan bu ifadeyi kullanmaz. Türkiye'yi seven insan bunu istemez. Herşey başarılı bir şekilde yürürken böyle bir ifadeyi ortaya atmak, Türkiye'ye karşı tuzak kurmak demektir. 5 yıllık görev verildiği halde 3,5 yıl sonra kaçıp giden bir iktidar yok Türkiye'de.

-Böyle düşünenleri benim milletim iktidar yapmaz. 2010 zor geçecek diyorlar. Daha ilk günden öldük-bittik edebiyatı yapıyorlar. Bunlar ciddi bir özgüven eksikliği içindeler. yada gönüllerinden geçeni söylüyorlar. 2010 Türkiye için iyi bir yıl olacak ve tüm hedeflerimizi tutturup aşacağımıza yürekten inanıyorum. Gece gündüz çalışarak yolumuzda devam edeceğiz.

-Hiçbir zaman milletin cebindeki paraya göz dikmedik. Ama bizden önceki iktidara bir bakın. Sürekli bunlar para basmadı mı? Neden bunlar 6 sıfırı getirip paraya koydular. Bu sıfırlar benim işçimi köylümü eritmedi mi? Şimdi utanmadan bizi suçluyorlar. Biz hiçbir zaman enflasyon denen canavara vatandaşımızı yedirmedik.

-Türkiye yüzyılın en büyük küresel krizini kendi imkanlarıyla çözüyor. Küresel kriz var diye biz faturayı çalışanlara yüklemedik, tam aksine onlara destek olduk.

-Ak Parti göreve geldiğinde enflasyon yüzde 30'du. Şimdi 6,5. Aradaki fark vatandaşımın cebinde kaldı.
Faizleri tek haneli rakamlara düşürdük. Çiftçiye verilen faiz yüzde 59'dan yüzde 7'ye çektik. Bu uygulamayı biz getirdik. Tablo ortada. Bizler banka batırmadık. Ziraat, Halk ve Vakıfbank batmak üzereydi. Şimdi dimdik ayaktalar.

-Emekli vatandaşlarımızın gözü kulağı şu anda burada.

-Hiç gündemde yoktu, zorunlu tasarrufları ödedik, nemaları biz gündeme getirdik. Şu anda 5,5 milyon hak sahibine 2,5 milyar lira ödeme yapıldı. Diğer hak sahiplerinin tespitleri yapılıyor. Bunları CHP, MHP, ANAP mı yaptı. Biz yaptık biz...

-Asgari ücreti yüzde 214 oranında artırdık. Emeği insanın en kutsal değeri olarak görüyoruz. Bizi eleştirenlere soruyorum, siz işçi, memur emekli, için ne yaptınız?

-Yiğit işte gerek. Ne yaptın diye sorarlar adama. İsterdimki TEKEL işçileri çıkıpta CHP'ye sorsun, Siz bize ne verdiniz? diye... Geçmişteki iktidarların dışarda bıraktıkları işçileri de 4/C kapsamına aldık. TEKEL işçileri ne istediyse verdik. İlkokul mezunlarının maaşı düşüktü, yüzde 17.4 artırdık, 772 liraya çıkardık. Lise mezunlarınınkini 856 liraya çıkardık. Yüksekokul mezunlarınınkini de 938 liraya çıkardık. İşçiyi sokağa terketmedik. Ücretlerini iyileştirdik. Kimseye tüğü bitmemiş yetimin hakkını yedirmeyeceğiz.

-Geçtiğimiz yıllarda emekli maaşlarını enflasyon üzerinde artırdık. Emeklilerimizin maaşlarını iyileştirmenin mücadelesini veriyoruz.

-En düşük emekli aylığını yüzde 20.4 artırdık. Yılın tamamında emekli maaşlarına 172 lira artış yapıyoruz. 601 lira olan maaş 683 lira olacak. Yani maaşlara ilk altı ay için yüzde 20.4 ve yüzde 4,5 zam yapıldı.
 
Hiçbir kurumun demokrasi karşıtı gibi gösterilmesine göz yummayız, yumamayız. Kurumlar içinde suç işleyenler olabilir. Bu kişileri bulup çıkaracağız. Bu kişiler asla tüm kurumu bağlamazlar bunu böyle bilmeliyiz.

-Kurumlararası çatışma yoktur, uyum içinde çalışıyorlar.