İşte Euro 2016 A Grubundaki Rakiplerimiz

İşte Euro 2016 A Grubundaki Rakiplerimiz
Fransa'nın Nice kentinde çekilen UEFA EURO 2016 eleme gruplarında ay-yıldızlıların rakipleri tanıdık çıktı.

Kura çekimin ardından Türkiye'nin rakipleri Hollanda, Kazakistan, İzlanda, Letonya ve Çek Cumhuriyeti oldu.

Fransa'nın Nice kentindeki Acropolis Kongre Salonu'nda (Palais des Congres Acropolis) gerçekleştirilen kura çekiminde A Grubunda yer alan ay-yıldızlı ekibin rakipleri belli oldu. Türkiye'nin rakipleri Hollanda, Kazakistan, İzlanda, Letonya ve Çek Cumhuriyeti olurken, ay-yıldızlı ekip rakipleri ile daha önce birçok kez karşı karşıya geldi.

HOLLANDA

Türkiye, Hollanda ile bugüne kadar 6'sı resmi olmak üzere 10 kez karşı karşıya geldi. 2014 FIFA Dünya Kupası Eleme Grupları’nda da aynı grupta yer alan iki takım arasında bugüne kadar oynanan 10 karşılaşmadan 5’ini Hollanda kazanırken, Türkiye ise 2 galibiyet aldı. 3 mücadelede ise rakipler birbirlerine üstünlük sağlayamadı. Bu karşılaşmalarda Türkiye rakip filelere 5 gol gönderirken, Hollanda 12 golle karşılık verdi. 2014 FIFA Dünya Kupası Eleme Grupları’nda oynanan 2 karşılaşmayı da Hollanda 2-0’lık sonuçla kazanmıştı. Öte yandan, Türkiye ile Hollanda Avrupa Şampiyonası elemelerinde ilk kez eşleşti.

KAZAKİSTAN

Ay-yıldızlılar, Kazakistan ile bugüne kadar 4 maç oynadı. A Milli Takım, bu maçlarda rakip kaleye 15 gol bırakırken, kalesinde ise sadece 1 gol gördü. İki ülke milli takımları tarihlerinde ilk kez 2006 FIFA Dünya Kupası elemelerinde karşılaştı. 9 Ekim 2004’te Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nda oynanan karşılaşmadan ay-yıldızlılar 6-0’lık üstünlükle ayrılmıştı. İki takım, 2012 Avrupa Şampiyonası elemelerinde tekrar eşleşti. Türkiye, Astana’da oynanan mücadeleyi 3-0’la geçerken, rövanşı da 2-1’la kazanmıştı.

İZLANDA

A Milli Takım, İzlanda ile tarihinde 7 karşılaşma oynadı. 7 karşılaşmanın 4’ünde gülen taraf İzlanda olurken, Türkiye sadece 1 maçı kazanabildi. 2 karşılaşma ise beraberlikle sonuçlandı. Bu mücadelelerde İzlanda 13 gol kaydederken, ay-yıldızlılar ise 9 golle karşılık verdi. İki takım, tarihlerinde ilk karşılaşmalarının 24 Eylül 1980'de Dünya Kupası elemelerinde İzmir'de oynadı. Bu mücadeleyi İzlanda 3-1 kazanırken, ay-yıldızlıların tek golünü ise penaltıdan Fatih Terim kaydetti. İzlanda ile Türkiye son olarak 1994'te Avrupa Şampiyonası elemelerinde karşı karşıya geldi. İlk maçı 5-0 kazanan A Milli Takım, rövanştan ise golsüz beraberlikle ayrıldı.

LETONYA

UEFA EURO 2016 Eleme gruplarındaki rakiplerden Letonya ise, ay-yıldızlılarla daha önce 4 kez karşılaştı. A Milli Takım, Letonya ile oynadığı 4 karşılaşmadan 1 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 mağlubiyet aldı. Ay-yıldızlılar, Letonya kalesine 8 gol gönderirken, kalesinde ise 7 gol gördü. İki ülkenin tarihlerinde oynanan ilk mücadele 22 Haziran 1924’teki özel maçtı. Türkiye, bu özel maçı 3-1’lik skorla kazanmıştı. 2004 Avrupa Şampiyonası’nda Play-Off’larda eşleşen iki takımın mücadelesinde, ilk karşılaşmayı kendi evinde 1-0 kazandı. Ay-yıldızlılar rövanş müsabakasında 2-0’lık üstünlüğü yakalamalarına rağmen, sahadan 2-2 beraberlikle ayrılarak, şampiyona vizesini rakibine kaptırmıştı. Türkiye ve Letonya arasında son karşılaşma ise Mayıs 2013'te Duisburg’ta özel maçtı. Bu mücadele ise 3-3’lük skorla sona ermişti.

ÇEK CUMHURİYETİ

Türkiye ile Çek Cumhuriyeti bugüne kadar 7 kez karşılaştı. Türkiye, sadece 1 tanesi resmi olan 7 karşılaşmada 2 galibiyet, 1 beraberlik ve 4 mağlubiyet aldı. Çek Cumhuriyeti’ne 7 maçta 8 gol atan ay-yıldızlılar, kalesinde ise 18 gol gördü. A Milli Takım, Çek Cumhuriyeti ile EURO 2008 finallerinde oynadığı tek resmi maçta 2-0 yenik duruma düşmüş, maçın son 15 dakikasında bulduğu gollerle 3-2 kazanarak gruptan çıkmayı başarmıştı. Türkiye ve Çek Cumhuriyeti arasındaki son müsabaka ise 6 Şubat 2013’te Manisa’da oynanan özel maçtı. Bu karşılaşmayı konuk ekip Çek Cumhuriyeti 2-0’lık skorla kazanan taraf olmuştu.