İşte Milyar Dolarlık İhalenin Kazananı

İşte Milyar Dolarlık İhalenin Kazananı
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 3. Köprü ihalesini kazanan firmayı kamuoyuna duyurdu.

Buna göre yap-işlet-devret modeline göre yapılan ihaleyi İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu kazandı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprünün yapımını da içeren ''Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Odayeri-Paşaköy Kesimi''nin ihalesinde en kısa yapım ve işletim süresini 10 yıl 2 ay 20 gün ile İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu'nun verdiğini açıkladı.

Bakan 3.köprü için öngörülen yatırım tutarının 2,5 milyar dolar (yaklaşık 4,5 milyar TL) olduğunu açıkladı, ancak bu rakamın duruma göre artıp azalabileceğini söyledi. Bakan köprünün 3 yıl içinde biteceğini söyledi. Bakan Yıldırım mümkün olan en kısa sürede inşaatın başlamasını umduklarını köprü ve otoyolun 2015'te hizmete gireceğini söyledi.

3'ÜNCÜ KÖPRÜNÜN GÜZERGAHI

Seçilen güzergah orman değeri düşük alanlardan geçilmesi tercih edildi. Ağaçlar boş olan kömür ocaklarına nakledilecek. Yeşil alanların olumsuz etkilenmemesine dikkat edildi. Üçüncü köprü geçişi Garipçe ve Poyrazköy mevkiinde olacak.

Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul'un batı sınırında, Kınalı mevkisinde TEM Otoyolu Kavşağı'ndan başlayacak, kömür ocakları mevkisini kat edecek, İstanbul Boğazı'nı ise 1275 metre ana açıklığı olan bir asma köprü ile geçecek

6 MİLYAR DOLARA MAL OLACAK

Projenin toplam maliyeti 6 milyar dolar civarında olacak; buna kamulaştırma bedeli olan 1.5 milyar dolar da dahil. Üçüncü köprü güzergahının yaklaşık yüzde 70'i kamu arazileri içinden geçecek. Projede kamu-özel sektör işbirliği hedefleniyor.

KÖPRÜ HATTININ YARISI ORMAN ARAZİSİ

Garipçe-Poyrazköy hattında özel arazi oranı yüzde 16, orman arazisi yüzde 48, 2B'li alan yüzde 11, Hazine arazisi yüzde 16, askeri bölge yüzde 11 düzeyinde bulunuyor. Bu bölgede kamulaştırılacak bina sayısı ise 222.